• Empresa
  • Jordi Bertomeu, cap del bàsquet europeu

Jordi Bertomeu, cap del bàsquet europeu

L'Eurolliga ha estat notícia fora de temporada per la selecció de Milà com a seu de la propera Final Four i per la inclusió dels equips de la competició en el videojoc NBA 2k14

Títol de la imatge
Títol de la imatge
05 de Juliol de 2013
Act. 03 d'Abril de 2014
Ja amb la temporada acabada, l'Eurolliga de bàsquet continua copant titulars als diaris esportius. En aquest cas, per l'adjudicació de la seu de la propera Final Four, que es jugarà a Milà, i per l'acord amb la companyia de videojocs 2k Games per incloure un total de catorze equips de en el mundialment exitós NBA 2k14. Tots dos moviments van la línia que el cap del bàsquet europeu, Jordi Bertomeu, marca des de la seva arribada a Euroleague a l'any 2000: expansió del producte i enfortiment de la marca.

Perquè l'aparició del logotip de l'Euroleague Basketball en un videojoc va col·locar més de 4,5 milions de còpies en la seva última edició no només compleix els desitjos de milers d'aficionats europeus, sinó que és una magnífica oportunitat per donar a conèixer la competició –i, de rebot, els seus patrocinadors- arreu del món. "Amb aquest acord podrem apropar l'acció als aficionats i serà la pròpia comunitat de jugadors els que marcarà l'inici de la seva pròpia Eurolliga", comentava el president d'Euroleague Basketball el dia de la presentació.

Ruptura i renovació
Jordi Bertomeu és el màxim representant del bàsquet europeu des de fa 13 anys. Llicenciat en dret per la UB, es va foguejar durant dues dècades en llocs de responsabilitat de l'ACB, fins que a l'any 2000 dóna el salt a l'àmbit continental. Però la seva arriba es produeix en el moment més convuls. Amb els equips espanyols, grecs i italians enfrontats a la Federació Internacional de Bàsquet (FIBA) pel funcionament arcaic de l'antiga Copa d'Europa i pels minsos ingressos que generava, Euroleague agafa el repte de crear una nova competició atractiva per la televisió i els patrocinadors.

El criteri de Bertomeu per impulsar la nova copa d'Europa era clara: unir als criteris esportius amb la concessió de llicències que pràcticament garanteix que any rere any participin en la competició els clubs més importants, aquells que atrauen patrocinadors i donen valor als contractes televisius. En paral·lel, és freqüent veure partits de pretemporada entre equips Eurolliga i NBA. El resultat és una competició que es pot veure a gairebé 200 països i amb una audiència total de 800 milions de telespectadors.

Una pedra a la sabata
Però els 13 anys de Bertomeu al front del bàsquet europeu han donat per moltes crítiques dels que denuncien la desaparició de criteris esportius per establir els participants en la màxima competició europea i també dels que creuen que l'Eurolliga encara no ha conquerit els grans mercats. Perquè el cert és que al bàsquet europeu encara no compta amb cap gran equip en l'eix Londres-Berlín-París. Ni tan sols Roma o Milà aporten gaire nom a la competició. Per començar a solucionar el problema, Bertomeu va adjudicar la Final Four de 2013 i de 2014 a la capital britànica. "Anar a Londres és ajudar a fer créixer el bàsquet en aquell mercat, i per això portarem la Final Four dos anys consecutius, com mai abans havíem fet". El resultat, un espectacle igual de vibrant en la pista com fred en les grades. L'organisme s'ha escudat en la incompatibilitat de dades amb l'O2 Arena londinenc per repetir la Final Four 2014 per anul·lar l'acord i portar l'esdeveniment a Milà. Un altre gran mercat en el que Bertomeu porta anys treballant per clavar la bandera de l'Euroleague.