
Aquesta setmana el recinte firal de Gran Via oblida per complet els telèfons mòbils i obre les portes al Congrés Europeu del Sector Eòlic, organitzat per l'Associació Europea d'Energia Eòlica (EWEA, per les sigles en anglès).
Una de les empreses destacades que hi serà present és Iberdrola, una de les companyies que més fort ha apostat per les energies renovables a Espanya. Al capdavant hi ha el seu president, José Ignacio Sánchez Galán (Salamanca, 1950); que ha deixat de banda les paraules amables cap a la gestió econòmica de Mariano Rajoy a causa de la seva política energètica.
Fa unes setmanes, en una conferència a Londres on va aprofitar per presentar uns beneficis de 2.572 milions d'euros el 2013; Sánchez Galán va assegurar que Iberdrola "se sent més britànica, americana o mexicana que espanyola". Un evident toc d'atenció a l'executiu espanyol, amb el qual el desuneix el canvi de postura respecte a les subvencions a les energies renovables, un dels principals cavalls de batalla d'Iberdrola.
Enginyer dedicat a l'administració d'empreses
Sánchez Galán és enginyer industrial per la Universidad Pontifica de Comillas, però ha exercit majoritàriament en el camp de l'administració d'empreses; un àmbit on té dos màsters al seu haver.
La seva trajectòria va començar compaginant les tasques de professor a la universitat amb la feina a la Sociedad Española del Acumulador Tudor. Eren els 70 i va començar a demostrar les seves habilitats en el camp directiu liderant la internacionalització de l'empresa.
Ja als 90 va col·laborar en els inicis d'Industrias de Turbopropulsores, fabricant de turbines per a avions. Dos anys presidint Eurojet van ser el preludi abans de convertir-se en un dels directius més importants d'Espanya amb el fitxatge per Airtel, de la qual en va ser conseller delegat.
Una lluita ferotge
En el sector de les telecomunicacions, acabat de liberalitzar, va haver de fer front a la totpoderosa Telefónica; amb la qual va guanyar un contenciós davant la Comissió Europea pel cànon que Espanya va cobrar a Airtel, i no a Telefónica, per obtenir la llicència.
Un cop Airtel va deixar de ser un nom corrent per la ciutadania, absorbida per Vodafone, Sánchez Galán va aterrar a Iberdrola l'any 2001. El directiu castellà va impulsar la internacionalització de l'empresa, amb grans apostes al Brasil, Mèxic, els Estats Units i el Regne Unit.
De totes maneres, les energies renovables són i han estat l'aposta més ferma d'Iberdrola, que fins ara s'havia beneficiat en aquest sentit de les subvencions públiques que les fomentaven. El canvi en la política energètica defensat pel Partit Popular, però, pot posar en entredit una empresa que ha vist reduïts en un 7% els beneficis el darrer any.