Josep Piqué s'allunya de Barcelona

L'empresari i expolític fitxa per la constructora madrilenya OHL, després d'abandonar Vueling i el Cercle d'Economia

Josep Piqué (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1955) s'allunya de Barcelona i es trasllada a la Torre Espacio de Madrid, quart gratacel més alt d'Espanya i emblema del sector empresarial a la capital espanyola. OHL, una de les quatre grans constructores de l'estat, l'ha fitxat i ha creat per a ell el càrrec de conseller delegat. Piqué deixarà enrere la seva vinvulació directa amb la capital catalana.

Després de dimitir de la presidència de la catalana Vueling, preparar el seu relleu com a president del Cercle d'Economia i sufocar rumors sobre el seu futur, la constructora ha anunciat el fitxage. El consell d'administració d'OHL ha nomenat l'exministre popular i expresident de Vueling conseller delegat i vicepresident segon del grup que presideix Juan Miguel Villar Mir.

Càrrec de nova creació
Tindrà dependència directa de Villar Mir i serà responsable de totes les activitats de construcció i les àrees corporatives del grup, d'acord amb la informació que el grup amb seu a Madrid ha remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Piqué ocuparà un seient en el màxim òrgan de govern de la companyia en substitució de Francisco Marín.

El canvi de fitxes és el següent: Marín ha dimitit del seu càrrec de conseller, encara que continuarà exercint com a president-director general de la divisió de construcció del grup. I alhora, amb el nomenament de Piqué, OHL incorpora al seu equip directiu el càrrec de conseller delegat, figura que fins ara no tenia.

Imprevist d'última hora
El nomenament de Piqué estava fixat inicialment per al 19 de setembre. No obstant això, un dia abans, l'exministre va patir una "hemorràgia cerebral superficial", sense lesions estructurals, que el va obligar a estar ingressat en observació a l'Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid una setmana, el temps protocol·lari en aquests casos. Piqué va rebre l'alta hospitalària la setmana passada.

En tractar-se d'un nomenament per cooptació, calia que l'interessat estigués present en el consell en el qual es tractés la seva designació per acceptar i prendre possessió del seu nou càrrec. Això ha passat finalment aquest dimarts.

Extens currículum entre Madrid i Barcelona
Empresari, economista, polític i exministre del PP, Piqué tancava aquest estiu una etapa amb la dimissió de la presidència de Vueling –càrrec que ostentava des del 2007- i també amb la renúncia a la presidència del Cercle d'Economia.

Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials, i llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, Josep Piqué va iniciar la seva carrera com a economista al servei d'estudis de La Caixa i va ser nomenat director general d'Indústria de la Generalitat l'any 1986, durant l'etapa de Jordi Pujol. Dos anys més art va entrar a la societat Ercros, on arribaria a ser conseller delegat i president, on va bregar amb assumptes judicials.

Un passat polític
El Partit Popular li va brindar els seus anys polítics més intensos, tant a Madrid -com a ministre amb diferents carteres- com a Barcelona -al capdavant del partit a Catalunya.

Després de cessar com a ministre al setembre del 2003, va ser proclamat candidat del Partit Popular de Catalunya (PPC) a la presidència de la Generalitat de cara a les eleccions de novembre. El 2007 va presentar finalment la seva dimissió com a president del PPC i es va incorporar més tard com a vocal de la junta directiva del Cercle d'Economia.

Adéu a la seva etapa més catalana
Des de fa diversos mesos, Piqué prepara el seu relleu al capdavant del Cercle d'Economia i ha proposat Anton Costas -que actualment ocupa una de les tres vicepresidències d'aquesta institució- per succeir-lo.

D'altra banda, l'empresari català va deixar la presidència de Vueling -a la qual va arribar el 2007 en substitució de Barbara Cassani-, a l'agost d'aquest any, quan va abandonar el consell d'administració de l'aerolínia després de ser absorbida pel grup IAG, el consorci sorgit de la fusió d'Iberia i Bristih Airways.

Des del seu entorn a Vueling, recorden que a Piqué no li agradava parlar d'aerolínia de baix cost, sinó de costos baixos. En els seus anys de gestió a Vueling, Piqué ha aconseguit convertir-la en la principal línia aèria de l'aeroport del Prat i la principal empresa low cost de l'Estat.

Avui et destaquem
El més llegit