• Empresa
  • Juan José Toribio, economista de raça

Juan José Toribio, economista de raça

El professor emèrit d'economia de l'Iese ha rebut el premi de l'Institut d'Estudis Financers a l'excel·lència financera

Juan José Toribio, professor d'Iese
Juan José Toribio, professor d'Iese
Judith Vives
26 de Novembre de 2013
Act. 03 d'Abril de 2014

El premi a l'excel·lència financera que ha concedit l'Institut d'Estudis Financers a Juan José Toribio és tot un reconeixement a la trajectòria d'aquest economista de múltiples facetes. Professor d'emèrit d'economia a Iese i assessor extern de la AEB, en la seva carrera ha combinat la gestió financera, la consultoria, la docència, l'impuls associatiu i la divulgació.

Juan José Toribio, de 72 anys, pot presumir d'una llarga i exitosa trajectòria professional tant en l'àmbit acadèmic com en els sectors públic i privat. És llicenciat en Economia per la Universitat de Barcelona. També és graduat per Harvard, amb un ITP (International Teachers Program) i té un màster i un Ph.D. in Economics a la University of Chicago.

Toribio és assessor extern de l'Asociación Espanyola de Banca (AEB) i el seu nom ha arribat a sonar com a candidat a presidir la banca a proposta del ministre De Guindos. Tot i això, Toribio no s'ha manifestat sobre aquesta qüestió i s'ha limitat a afirmar, en nom de l'AEB, que la patronal "no en sap res". "Aquest és un tema que s'ha de decidir entre les entitats espanyoles a proposta dels grans bancs en l'assemblea general, però la patronal bancària no hi té res a dir", va dir en una entrevista a la cadena SER.

La seva relació amb el món de la banca i les finances es remunta als seus inicis professionals. Juan José Toribio es va iniciar com a economista al Banc d'Espanya. Va ser alt funcionari, primer al govern espanyol com a director general de polítiques financeres en el Ministeri d'Economia i Hisenda i, més endavant, com a director executiu del Fons Monetari Internacional.

Des del coneixement del sector, Toribio explicava en una entrevista les raons que van portar al rescat milionari de la banca espanyola: "A Espanya ha fallat sobretot el no haver sabut entendre la bombolla immobiliària que es va generar a partir de l'any 2000 i especialment des de 2004. Hi va haver un excés de finançament atorgat pel sistema bancari al sector immobiliari, precisament per prendre avantatge en aquesta bombolla. I després quan aquesta bombolla va caure en un col · lapse va arrossegar amb si a tot el sector del totxo i també a la banca que ho recolzava. Això ha estat l'element fonamental".

En el seu currículum també hi consta la presidència d'empreses financeres i d'inversió com Caixabank Monaco i Inverban, així com ha estat membre de diversos consells d'administració d'empreses com la Caixa, Nestlé, Abertis Telecom, InverCaixa o Xfera. A més, va ser director d'investigació en entitats com el Banc Urquijo i el Banc Hispano Americano.

En l'àmbit acadèmic, destaca la seva tasca durant deu anys com a director de l'Iese Business School a Madrid, on actualment és professor emèrit d'economia. Ha especialitzat la seva tasca en les àrees d'economia de l'empresa, la teoria monetària, l'economia internacional i de la UE i l'estudi de les institucions financeres, àmbits sobre els quals ha publicat nombrosos articles i treballs d'investigació. Col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació i és autor de diversos llibres, com ara Globalització, Desenvolupament i Pobresa (2003) i El Sistema Financer Espanyol: El seu funcionament i reforma (1986).