El jutge arxiva la investigació contra Tous

La justícia assenyala que atès que la marca no diu que vengui "plata massissa" no hi ha estafa perquè no s'enganya al comprador

El jutge arxiva la investigació contra Tous perquè no ha trobat indicis de delicte | EP El jutge arxiva la investigació contra Tous perquè no ha trobat indicis de delicte | EP

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha arxivat la denúncia de la Fiscalia contra la marca de joies Tous pels delictes de publicitat enganyosa, estafa continuada, falsedat en document i corrupció perquè no ha trobat indicis d'infracció criminal.

Aquest arxivament arriba després que Pedraz cités dimecres passat en qualitat de persones jurídiques investigades Tous i Applus Laboratories per estudiar la possible afectació d'un nombre molt important de productes que van posar presumptament en el mercat amb publicitat enganyosa o fraudulenta.

Més info: Denuncien absència de farciment metàl·lic en algunes joies de Tous

En la interlocutòria, Pedraz descarta el delicte d'estafa perquè no existeix engany al comprador, perquè en cap moment la marca diu que vengui plata massissa. "Ni consta que el consumidor compra la peça pensant que és massissa, ni ho ha fet saber el venedor", assenyala el magistrat.

Farciment no metàl·lic, l'electroforming

El cas va arribar a l'Audiència Nacional després que l'associació de consumidors i usuaris de joies Consujoya demanés al laboratori Ecomep i a l'Institut Universitari de Nanoquímica de la Universitat de Còrdova l'anàlisi de diverses peces de Tous, i trobés farciment no metàl·lic en algunes peces de plata. Segons defensaven des de l'associació, això contravenia els requisits que havia establert la llei de metalls preciosos.

Pedraz, per contra, assenyala que amb aquests informes es conclou que "les peces analitzades per fora són de plata de primera llei sense que es pugui dir que d'acord amb la llei d'aliatge no ho siguin, perquè no hi ha mescla".

"L'aliatge requereix una mescla (per exemple, de metall preciós i metall ordinari) i la llei és la raó que hi ha entre el pes del metall preciós i el pes total de l'aliatge", explica el jutge en la interlocutòria.

Per tant, el jutge conclou que no es pot dir que els fets puguin ser considerats delicte, i que no cal practicar cap altra diligència tal com demanaven els denunciants. Apunta que malgrat la tècnica que Tous utilitza per fabricar les peces, l'electroforming, continuen sent metalls preciosos.

Un reglament obsolet

De fet, el jutge adverteix que en el certificat de cada peça es fa constar que els articles fabricats mitjançant l'electroforming poden contenir un nucli no metàl·lic per conferir estabilitat.

En aquesta línia, Pedraz fa al·lusió a l'Article 55 del reglament de la llei d'objectes fabricats amb materials preciosos i apunta que, atès que data del 1985, no inclou la tècnica que utilitza Tous. No obstant això, el magistrat recalca que s'ha de tenir en compte el context i la realitat social, i no discuteix que el farciment de les peces de plata no hi sigui per donar estabilitat.

"Les joies en qüestió -de plata-, si no portessin el farciment, fàcilment podrien deformar-se, cosa que no passa si són d'or. Les peces discutides estan emparades per la llei i es consideren així metall preciós", afegeix.

No hi ha falsedat documental

Així mateix, explica que no hi ha ni publicitat enganyosa ni falsedat documental en relació amb el certificat que ha emès l'empresa que fa els contrastos per a les peces de Tous -Applus Laboratories- i que s'ajusta al reglament de metalls preciosos, i rebutja el delicte de corrupció entre particulars perquè no consta cap dada o indici que avali mínimament el suborn.

El jutge Pedraz desestima que s'hagin d'obrir més diligències com demanava Consujoya, que va sol·licitar una relació d'empreses de joieria que utilitzin l'electroforming i que deixin farciment.

Avui et destaquem
El més llegit