km 0 (2): els deu reptes de l'economia catalana

Crear ocupació, millorar els pagaments i atraure la inversió estrangera

L'economia catalana està malalta. Fan el diagnòstic per a VIAempresa els actors econòmics del país, els mateixos que perfilen els deures a complir per recuperar l'estabilitat.

1. Parar la sagnia de l'atur
Hi ha 902.300 catalans sense feina, segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Un 24,53% de la població activa catalana es troba desocupada, una xifra que els últims anys ha crescut sense fre. "Ara per ara no es veuen quins factors poden afavorir que es tornin a crear llocs de treball", admet el professor d'Economia de la UPF, José García Montalvo. Però assenyala: "Necessitem que el sector privat agafi la iniciativa per crear feina".

2. Reconquerir la competitivitat
Per les patronals, les retallades són imprescindibles per reactivar l'economia: amb rebaixes salarials i amb reduccions de plantilla. Ho sosté Salvador Guillermo, de les patronals Fepime i Foment del Treball, la major del país: "Cal una dieta d'aprimament per recuperar les constants vitals". I ho ratifica Josep González, president de Pimec: "La reducció de salaris és una mesura dolorosa des del punt de vista social, però ha evitat molts acomiadaments, tot i que també n'hi hagin". Des de CCOO a Catalunya, la seva portaveu, Dolors Llobet, s'oposa a aquest modus operandi: "És un fals argument, la competitivitat no l'estem guanyant com caldria. Hem d'apostar per la innovació, el disseny i l'organització laboral en lloc de devaluar salaris i condicions laborals", justifica.

3. Arriscar-se
Emprendre és la paraula de moda. Sector públic i privat, municipis i patronals, insisteixen en posar en valor l'emprenedoria i cada vegada són més les iniciatives sorgides al seu favor. A les instal·lacions de Barcelona Activa, per exemple, es fa difícil trobar plaça als cursos. Per això, el president de Pimec reclama lleis que afavoreixin la emprenedoria: "S'ha d'estimular amb incentius fiscals i socials, simplificant tràmits, però sobretot amb finançament". D'altres creuen que és "una volada de coloms". "El remei a 900.000 aturats no és crear 900.000 autònoms. De la crisi en sortirem amb empreses grans i fortes", rebat la portaveu del segon sindicat de Catalunya en nombre d'afiliats.

4. Acabar les infraestructures pendents
De l'época de l'accelarador s'arrosseguen infraestructures incomplertes. "Les administracions han d'invertir en infraestructures, tenen un retorn de la inversió a molt curt termini", assegura el president de Cecot, Antoni Abad. Falta completar el corredor del Mediterrani, acabar el Quart Cinturó, consolidar l'Eix Transversal i connectar millor els ports amb la xarxa ferroviària. "És una combinació guanyadora", qualifica Abad. Diu que és "un punt estratègic no només pel llevant català i espanyol, sinó per tota la Unió Europea".

5. Pagar les factures amb puntualitat
Les empreses catalanes triguen de mitjana 96 dies en pagar els seus proveïdors i l'administració pública fins a 141 dies en abonar les factures, segons la Plataforma Multisectorial contra la Morositat. Els terminis han asfixiat molts actors econòmics. Per això, el president de Cecot espera impacient el segon Pla estatal de Proveïdors, que el Govern espanyol prepara i que creu que alleugerirà els terminis, com ja va fer-ho fa un any.

6. Preparar-se millor per exportar
Les vendes catalanes a l'exterior van créixer l'any passat un 5%, segons la Generalitat. En total, un rècord de 58.280 milions d'euros que posa a l'aparador un dels camins per sortir-se'n. El professor José García Montalvo creu que "la única mesura per créixer, evitar retallades salarials i acomiadaments" és vendre a l'exterior. Però la recepta no està a l'abast de tots, com destaca el conseller delegat de l'agència pública ACC1Ó, Joan Tarradellas: "La multinacional catalana pot exportar sola, però la petita i mitjana empresa no està preparada sempre per fer-ho". I mentre que les exportacions donen "solidesa a les empreses" -diu Tarradellas-, la forma més efictiva per generar ocupació és el capital que ve de fora.

7. Convèncer inversors estrangers
Catalunya ha de posar-se guapa per atraure aquestes inversions. "Comptem amb bones infraestructures, bon talent local i una estructura de proveïdors molt ben organitzada", enumera Tarradellas. Catalunya és la quarta regió europea amb un millor rendiment de la inversió, segons un estudi de la multinacional de la consultoria Ernst & Young. De fet, els càlculs de la Generalitat apunten a uns 5.000 llocs de treballs –entre salvats i creats– gràcies a la inversió estrangera al país en els últims mesos. 

8. Treure el màxim profit de la marca Catalunya
Una de les claus per atraure els inversors exteriors és la qualitat de la marca Barcelona. Indissoluble de Catalunya, la ciutat té incomptables adeptes fora de casa nostra. Un estudi de Cushman & Wakefield's situa Barcelona com a quarta millor ciutat europea on ubicar un negoci, just després de Londres, París i Frankfurt. Això sí, el màxim responsable d'ACC1Ó, Joan Tarradellas, hi veu una amenaça: "Ens associen amb Espanya i això vol dir que ens relacionen amb desgavell, amb despesa inútil, amb falta de seriositat i poc compromís".

9. Solucionar el comptes públics
"Les finances públiques catalanes estan desbocades". Per Salvador Guillermo, de la major patronal del país, "el nivell de deute públic és una barbaritat". Redreçar els comptes públiques i equilibrar-los és un pas que ha d'arribar limitant el dèficit públic i canviant el finançament públic, assegura.

10. Aconseguir que hi hagi crèdit
"Prou de sanejar bancs". Aquest lema no és d'una manifestació, sinó d'una campanya recent engegada per Cecot. "No és més rendible donar crèdit a les empreses?", es preguntava la patronal. Les associacions empresarials són unànimes: el crèdit és indispensable per emprendre, per invertir, per exportar o per a molts dels reptes de l'economia catalana.

Llegeix la primera part del km 0: Els reptes de l'empresa catalana. Innovar, exportar i acabar amb models obsolets.

Avui et destaquem
El més llegit