
Jornades inacabables a l'oficina, viatges, reunions, dinars i sopars de negocis. I tot això per no parlar dels coffee breaks en jornades i conferències, amb les seves pastes tant plenes de sucre com temptadores pel paladar. El dia a dia de l'executiu no facilita una dieta sana amb la qual cuidar la seva alimentació, i són molts els que tranquil·litzen la consciència amb un "no hi ha res a fer". Però tots aquests petits obstacles no tenen per què ser una excusa insalvable. Ho deixa clar Celia Claramunt, coach especialitzada en nutrició evolutiva: "Cada dia prenem moltes decisions de manera senzilla, però a l'hora de l'alimentació estem confosos". Claramunt ha ofert aquest dimecres una sessió pràctica sobre l'alimentació equilibrada de l'executiu al Cicle de Conferències sobre Coaching Executiu celebrades al SC Trade Center; on ha assegurat que "el 70% dels executius s'alimenta malament".
Tot i admetre que "sense un horari fix és molt complicat planificar el temps que ens podrem dedicar a nosaltres mateixos", Claramunt planteja una sèrie de qüestions bàsiques, fins i tot falsos mites, que perjudiquen la presa de decisions a l'hora de realitzar una alimentació correcta i equilibrada.
"Amb el que mengem l'organisme obté l'energia per tenir l'estat de salut òptim", recorda Claramunt. Els aliments, doncs, són els materials que construeixen la nostra salut. "Si els aliments són de qualitat, la salut serà millor. Si no ho són, és com si li posem gasolina a un cotxe dièsel, començarà a funcionar malament".
Menjar tres cops al dia
"Hi ha un mite molt estès que diu que hem de menjar cinc cops al dia. Qui s'ho va inventar es va oblidar de les hormones", assegura Celia Claramunt. Explica que "no hi ha diferència de pes entre les persones que mengen tres cops al dia i les que ho fan cinc vegades, no hi ha una relació directa".
L'experta recomana "menjar tres cops al dia, però quan tenim gana de debò, i sense picar entre hores". La justificació es troba en el procés digestiu, que dura unes 10-12 hores. "Si mengem cada dues o tres hores l'organisme no té temps per fer totes les funcions i torna a començar constantment el procés", explica. A més, com que "el cervell prioritza la digestió i la resta de funcions queden aparcades, iniciar tants processos digestius no ens ajudarà". De fet, aquesta també és la raó per la qual ens entra la son després de menjar.
"És molt més important què mengem que quantes vegades mengem. Si el que menges no té interès nutricional, de seguida tindràs gana", destaca Claramunt; que alhora convida a "evitar els aliments processats industrialment, així com controlar el sucre i les farines".
Croada contra els productes light
"Fem fora els productes light i mengem menjar de debò. El menjar real no surt d'un paquet ni té una llarga llista d'ingredients", proclama amb fermesa Celia Claramunt. L'experta es mostra absolutament contrària a aquest tipus de productes, als quals denomina "productes Frankenstein".
"Són barats de produir, ens els venen caríssims i són altament addictius per elements com el sucre", s'exclama. Assegura que "un producte light ha estat alterat artificialment per disminuir les seves calories. Normalment desapareix el greix, que és el que dóna consistència i sabor als aliments". Per compensar-ho, recorda, "hi afegeixen altres ingredients de dubtosa procedència".
Menjar fora de casa no és sinònim d'engreixar-se
Qui no ha escoltat mai l'excusa que és difícil mantenir la línia si cada dos per tres es menja fora de casa? Tot i que més del 50% dels espanyols té sobrepès, la causa no és en si on es menja, sinó què s'escull al restaurant. "A l'hora de menjar fora cal saber escollir i saber compensar", diu Celia Claramunt.
Aplicar el sentit comú per escollir productes naturals és prou senzill i només depèn de la responsabilitat de cadascú. Sí que és cert, però, que els coffee break amb les seves pastes dolces resulten sovint una temptació massa gran. En aquest cas, "si ens hem excedit amb alguna cosa, gaudim-la, però després la compensem", aconsella.
Així doncs, si el dinar ha estat copiós, "a la nit podem fer una amanida o un peix a la planxa". Això sí, Claramunt adverteix que després d'un excés "hem de deixar almenys quatre hores sense menjar res". Que la fruita i la verdura derrotin la brioixeria industrial només depèn de tu.