La rebel·lia com a impuls empresarial

La patronal Cecot distingeix empreses catalanes per la seva trajectòria i empenta en temps de crisis

Navegar amb el vent en contra es feixuc, però tenir un vaixell amb un bon motor i un bon camí traçat facilita les coses. Sota el lema "En rebel·lia positiva", la patronal Cecot ha premiat aquest divendres una grapat d'empreses del territori que han sabut ser "rebels" contra el temporal, han sabut plantar cara i sortir-se'n, algunes d'elles després de dècades de tradició i d'altres amb aires renovats per afrontar nous reptes.

"Hem hagut de ser les empreses, pràcticament sense ajudes, les que amb la nostra fe, convenciment i esforç estem fent possible anar endavant", assegura el president de Cecot, Antoni Abad, que creu que les decisions de l'administració de Madrid no ajuden massa a la projecció dels negocis. "Partim d'un país, Espanya, que any rere any és menys atractiu per fer-hi negocis i, manin uns o altres, no aplica ni explica la raonabilitat ni equitat de les seves decisions i desatén de manera irresponsable el territori més industrial i productiu: Catalunya".

1 Internacionalitzant el tall rubinenc
L'empresa Germans Boada, de Rubí, ha rebut el premi Més Internacional per dur al món un tallador per a mosaic hidràulic. El grup, creat al 1951 pels germans Joan i Antoni Boada, compta avui dia amb una fàbrica a la Xina i ha aconseguit operar en 120 països d'arreu gràcies a la innovació en el seu producte tallant. Actualment el 84% de la seva facturació prové del mercat internacional. Entre d'altres clients, en les seves carteres hi figuren contractes de distribució a multinacionals com Leroy Merlin o The Home Depot.

2 Millorar la formació per millorar la qualitat
La farmacèutica Kern Pharma, situada a Terrassa, ha estat distingida amb el guardó Formació i Gestió de Talent per programar accions de formació dirigides a tots els talents de la companyia, des de treballadors no qualificats fins a directius. Entre d'altres, la firma compta amb un programa de pràctiques d'empresa dirigides a estudiants, fet que permet que en passin uns 60 cada any per les seves instal·lacions per sumar experiència en la seva etapa d'aprenentatge.

3 Emprendre a la bona hora
La patronal ha premiat amb el guardó Valor d'Emprendre – Nova Creació la iniciativa empresarial de Josep Vera, un dissenyador gràfic que davant la baixada d'encàrrecs d'ajuntaments i institucions ha optat per iniciar una aventura empresarial, canviant de sector i centrant-se al disseny industrial. Amb el nom de Tothora, Vera ha creat una empresa dedicada a la fabricació i comercialització de rellotges de sobretaula de disseny i kits automuntables. "Té com a peculiaritat que les agulles estan descentrades cap a un costat, desplaçant l'esfera amb línies modernes que no hi ha avui dia al mercat", explica. Amb un total de dos treballadors i la subcontractació a una empresa d'ebenisteria, l'empresa distribueix el producte a escala internacional i compta amb la patent del seu disseny a tota Europa.

4 Relleu a tota màquina
La iniciativa Reempresa que impulsa Cecot ha permès crear que més de 120 empreses hagin aconseguit sobreviure a un relleu generacional o generacional en tan sols un any i mig. La patronal premia aquest any amb el premi Valor d'Emprendre – Reempresa a Joaquim Julià, que l'any passat va assumir la gerència de Frigual, una empresa dedicada a la fabricació de màquinària de fred industrial per al sector del pa gràcies al servei Reempresa. Ho va fer després que els seus amos es jubilessin. "Vaig optar per aquest camí perquè agafar una cosa que ja roda té més garanties", assegura Julià, que explica que buscava un negoci d'abast nacional per obrir-se a nous mercats: "Ens estem movent cap a les Illes Balears i ara també volem fer el salt al Marroc".Tot i la duresa d'agafar les regnes del negoci, Julià ha ampliat la plantilla amb dues noves contractacions.

5 La gasosa no passa mai de moda
El Reconeixement a la Innovació en categoria de petita empresa ha recaigut aquest any a l'empresa Sanmy, que des de Terrassa elabora productes gasosos des de 1895. El pas dels anys, l'evolució del sifó i dels gustos i paladars ha fet que l'empresa hagi sabut trobar el seu lloc en el mercat en cada època. "Cal conèixer el mercat, ser molt flexibles, estar al peu del canó i conèixer les tendències, els hàbits de consum i saber quins productes falten al mercat", explica Pilar Puértolas, gerent de Sanmy. El darrer producte de la firma és el Geiser La Nuit, que els ha valgut el premi a la innovació en el sector de la cocteleria i que distribueixen per Espanya i Andorra. L'empresa produeix cada any 25 milions de litres de beguda anuals, que més tard comercialitzen en països com Alemanya, França o Itàlia.

6 L'evolució de la cuina
L'empresa Lékué ha fet una passa endavant en l'elaboració de productes relacionats amb la cuina, fet que els ha fet mereixedors del Reconeixement a la Innovació en categoria de mitjana o gran empresa. Des de La Llagosta s'ha consolidat com empresa líder internacionals de productes del sector. "Oferim solucions que s'adapten a tots els públics, propostes per cuinar al microones i que permeten preparar un menú diari en molt pocs minuts, o elaborar creacions dolces en família o amb amics", explica Mayte Lozano, responsable de màrqueting de la firma. L'empresa ha llançat al mercat 400 productes en 55 països de tot el món.

7 Metall de futur
Lightning Machining Group s'ha endut el reconeixement a la Millor Joves Iniciativa Empresarial. L'empresa va engegar l'any 2009 com a successió de l'empresa familiar dedicada al món del metall i evolucionant tots els sistemes de producció, que el pas del temps havien anat deixant antics. Actualment es dedica a la transformació de peces metàl·liques i no metàl·liques amb diverses tècniques com el tall de material, la deformació o la injecció de plàstic. Ara fabrica una impressora 3D per poder donar serveis de prototipatge als seus clients.

Els premis també han reconegut la feina feta per la Fundació Engrunes per la seva funció integradora de persones amb risc d'exclusió social, el Gremi Empresarial d'Hostaleria de Terrassa i Comarca per la seva activitat, i el Port de Barcelona per la seva vital funció a l'hora de facilitar el comerç internacional de les empreses catalanes.

Avui et destaquem
El més llegit