
La consultora immobiliària Laborde Marcet ha començat el 2025 amb força. Malgrat créixer un "anecdòtic" 3% el 2024 i facturar 3,3 milions d'euros, l'empresa fundada l'any 2009 per Miquel Laborde i Gerard Marcet espera que enguany sigui un punt d'inflexió. Prova d'això és l'aposta que han fet amb les seves instal·lacions: han passat d'ocupar l'àtic de 250 m² de l'edifici de la Casa Bosch i Alsina (plaça de Catalunya, 8) a ocupar la icònica Casa de l'Alcalde, de 500 m². Un moviment simbòlic que esperen que es tradueixi en un increment del 21% de la facturació, és a dir, arribar als 4,2 milions d'euros.
"Sabíem que aquest pis principal estava disponible i ho vam veure claríssim", explica Marcet a VIA Empresa. I és que la Casa Bosch i Alsina és un edifici neogòtic històric de Barcelona, fàcilment distingible per una façana que presenta un balcó corregut de barana metàl·lica. Allà va viure durant dècades Ròmul Bosch i Alsina, exalcalde de la ciutat i president del Port de Barcelona. Després d'uns anys inutilitzat, el 1982 el va rescatar la Caixa de Pensions i des d'aleshores diferents empreses l'han llogat. Algunes d'elles històriques, com és el cas de Rellotgeria Jordà o la Sastreria Gran Smart.
Ara, però, li ha arribat el torn a Laborde Marcet. No només es troben a un lloc privilegiat, sinó també "estratègic". I és que el volum de 136 milions d'euros en actius gestionats que acumula la immobiliària es concentra, sobretot, en locals comercials a les zones prime de la capital catalana. És el "core business" de la firma: l'any passat, les 31 vendes pertanyents a aquesta àrea de negoci van reportar 1,1 milions d'euros a la consultora que, sumats als 900.000 euros generats a través dels lloguers d'altres locals comercials, disparen la suma total d'aquest segment als 2 milions d'euros. La resta del total va quedar dividida entre la venda de vuit edificis (800.000 euros) i nou operacions d'altra tipologia (500.000 euros).
Els locals comercials, el motor de Laborde Marcet

"Hi ha moltes transaccions que no s'havien acabat de tancar. Ara, a mitjans de febrer, ja tenim 3,5 milions en operacions que entenem que s'han de facturar", subratlla Marcet. Tot plegat s'espera que incrementi notablement la facturació a finals d'any. Ara bé, tant Laborde com Marcet estan molt pendents dels canvis constants que es produeixen a les tendències de consum. La pandèmia va deixar molt malmès el negoci dels locals comercials; entre altres coses, va deixar fora de joc a les "segones i terceres línies". "A nosaltres no ens va afectar gaire perquè sempre ens hem concentrat en carrers comercials", reconeix Marcet.
Marcet: "Avui dia ja ningú va a una botiga de roba de barri, s'acosta a l'eix comercial o al centre de la ciutat o bé compra per Internet"
Segons l'empresari, la gent ha deixat de buscar comerços locals i prefereixen desplaçar-se allà on hi ha una gran concentració de botigues. "Avui dia ja ningú va a un establiment de roba de barri, s'acosta a l'eix comercial o al centre de la ciutat o bé compra per Internet. És a dir, aquestes segones i terceres línies han quedat relegades a serveis de proximitat", apunta. Per això, recomana "afinar molt bé a l'hora d'obrir un local", especialment en moments de canvis constants com l'actual.
Precisament, el comerç en línia és l'altre gran enemic invisible que ha afectat el volum de locals comercials. El confinament va provocar que moltes persones aprenguessin a comprar per Internet, i això ha obligat les marques a oferir un valor afegit al seu negoci físic. "Les firmes han de combatre amb marques blanques sense logo que es poden comprar a Temu o Shein. Per això, l'experiència és l'obsessió dels retailers. La roba ha de ser molt maca, ha d'haver-hi música, espais grans...", aconsella Marcet. A parer seu, el paradigma d'aquest model és Nike: "A vegades entres en una de les seves botigues i sembla que et trobis de festa a una discoteca", assenyala.
Les oficines, el futur

Més enllà de locals comercials, Laborde Marcet també s'està endinsant en altres models de negoci com les oficines, mentre que també operen al mercat residencial i hoteler. Per això, han contractat "perfils sèniors" com el de Carlos Bajo, que el passat octubre es va incorporar com a managing director i que està aportant molta expertesa en el terreny de les oficines. "S'estan digerint els excessos precovid i la gent està tornant més assenyadament a la feina presencial", afirma Marcet. Això sí, admet que "encara no s'ha digerit del tot", però es mostra més optimista i pronostica que és "qüestió de temps" que les xifres millorin, fins i tot a espais com el 22@ nord, on la desocupació s'enfila al 40%.
Laborde Marcet disposa de 20 treballadors i també té un departament d'inversió on assessora capitals privats, fons d'inversió i family offices
Finalment, cal no oblidar-se del seu departament d'inversió. Gestionen patrimonis de family office, capitals privats i fons d'inversió i ofereixen assessorament. Per cobrir tots aquests negocis, disposen d'una plantilla actual de 20 treballadors. Tots ells gaudiran d'un espai de treball privilegiat amb unes vistes a la zona prime de Barcelona que Laborde Marcet aspira a continuar controlant.