Les empreses vallesanes són menys pessimistes

Els empresaris reclamen més suport financer i de les administracions

La darrera edició de l'Enquesta de Clima Econòmic, que impulsa el Consell Intersectorial d'Empresaris (CIESC), revela que les empreses del Vallès Occidental són menys pessimistes per aquest 2013 que les de la resta de Catalunya i de l'Estat. La indústria és el sector més estable de la demarcació i el que més optimista és de cara als propers mesos de l'any. Tot i això la crisi passa factura a les principals empreses, que assenyalen l'exportació com una de les principals fonts de superació per aquest 2013.

Un mal 2012 i mala arrencada del 2013
El gruix d'empreses enquestades asseguren no haver millorat els seus números l'any passat respecte el 2011, la meitat assenyala que l'activitat de la seva empresa durant el 2012 va ser pitjor que l'any anterior. "Aquest indicador a la resta de sectors és més negatiu que en el sector industrial", destaca Josep Milà, economista promotor del CIESC. Això va fer que el 53% de les empreses no contractés personal.

La tendència de principis d'any ha estat continuista amb una lleugera paràlisi que ha tingut efectes en un major nombre d'empreses que han obtingut resultats pitjors que el període anterior i on la contractació ha caigut, amb un 71% de les firmes que han optat per no ampliar personal. "Les empreses tendeixen a esperar a veure com evoluciona l'any per augmentar la plantilla, la incertesa de l'any anterior encara pesa", destaca Milà.

Expectativa d'estancament
La meitat de les empreses esperen mantenir els números de cara a la resta de l'any, on el sector de la indústria és lleugerament més optimista que la resta de sectors, amb un 20% del total amb previsions de millorar els seus resultats respecte el 17,65% de la resta d'àmbits. "La sorpresa ens la dóna el menys pessimisme que tenen els empresaris de la zona respecte els del país o l'Estat, i això és positiu", destaca el president del CIESC, Francesc Garcia-Planas. No obstant, només un 25% dels empresaris industrials i un 19,4% de la resta de sectors preveuen realitzar noves contractacions des d'ara i fins el mes de desembre.

Foment de l'exportació
Els empresaris reclamen més suport i facilitats per a poder exportar, fet que consideren que és la garantia de superació de l'actual etapa econòmica. "Cal insistir en el comportament menys negatiu de la nostra indústria, i això va lligat amb la capacitat històrica i d'ara per exportar", assenyala Milà, que recorda que el comportament dels mercats europeus i extracomunitaris tenen un dinamisme que explica el balanç més favorable del sector industrial de la comarca.

Amb tot plegat, les empreses esperen vendre aquests propers mesos més a la resta d'Europa (33,9 punts més) i del món (35,6 punts més) gràcies a aquesta capacitat exportadora, mentre que les vendes als mercats català i espanyol s'estanquen.

Més formació i ajudes
Els empresaris també reclamen més suport financer per a poder invertir en les accions d'internacionalització, i això també passa per l'ajuda de les administracions per a fomentar la formació, crear línies d'ajudes a la creació de contractació i reforçar l'exportació per mantenir el lideratge de la indústria comarcal en aquest àmbit. "Una empresa que exporta té un impacte en el nostre territori en altres empreses que hi subministren productes o li presten serveis, i si funciona hi repercutirà positivament, és una taca d'oli", destaca Milà.

Avui et destaquem
El més llegit