Lidl deixa de vendre ous de gallines engabiades

Els proveïdors de la cadena de supermercats inverteixen més de 40 milions d’euros per afrontar el canvi

La supressió de les gàbies de cria de gallines està prevista pel 2025 | Cedida La supressió de les gàbies de cria de gallines està prevista pel 2025 | Cedida

Lidl es converteix en la primera cadena de supermercats que no ven ous provinents de gallines engabiades. Amb aquesta mesura, els quatre proveïdors d’ous de Lidl, entre els quals es troben les explotacions de García Puente i Granja San Miguel, han realitzat una inversió superior als 40 milions d’euros per adaptar-se a la transformació.

Aquesta decisió de Lidl suposa deixar de vendre ous de categoria 3, els corresponents a gallines engabiades, i comercialitzar només aquells que provenen de gallines criades lliures de gàbies: a terra (categoria 2), camperes (categoria 1) o ecològiques (categoria 0), segons informa la cadena en un comunicat.

La mesura s’adapta així a la creixent preocupació del consumidor espanyol en relació a les condicions de cria de les gallines. I és que avui en dia, el 7% de les llars espanyoles prefereix consumir ous de gallines criades en llibertat. La cadena alemanya va començar amb aquesta transformació l’any 2013 i s’ha avançat set anys al consens del mercat en aquesta mesura, prevista pel 2025 com a data límit per la supressió de les gàbies de cria de gallines.

“Hem apostat per l’eliminació dels ous de les gallines engabiades, amb el benestar animal i la sostenibilitat com a eixos clau del nostre compromís i mantenint la nostra essència basada a oferir qualitat al millor preu”, ha assenyalat el director general de compres de Lidl, Miguel Paradela.

El sector avícola de l’ou

L’any 2016, el 93% de les gallines ponedores d’ous estaven engabiades, és a dir, més de 40 milions de gallines, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Aquesta xifra contrasta amb la resta de països de la Unió Europea, on hi ha una mitjana del 44% de gallines lliures.

Des que Lidl va iniciar la transformació l’any 2017, els ous de gallines engabiades ha baixat fins a un 87% i es preveu que segueixi creixent. “La nostra prioritat és oferir productes cada cop més sans i procedents de matèries primeres més sostenibles”, ha afirmat la directora de RSC de Lidl Espanya, Michaela Reischi.

D’altra banda, cadenes de distribució com El Corte Inglés i Mercadona han anunciat el compromís pel benestar animal en els darrers anys de retirar progressivament la venda d’ous procedents de gallines engabiades de cara al 2025. 

Més informació
El que s'amaga darrere d'un ou
Lidl tanca 2017 invertint 20 MEUR a Catalunya
Lidl situarà a Catalunya el seu centre logístic més gran d'Europa
Avui et destaquem
El més llegit