Planta de Lubrizol a Sant Cugat del Vallès | Artur Ribera
Planta de Lubrizol a Sant Cugat del Vallès | Artur Ribera

Lubrizol, un dels lligams de Warren Buffet amb Catalunya

"Hi ha empreses americanes que abans d'invertir a Catalunya, pregunten com li van les coses aquí a Warren Buffet", assegura el director de Lubrizol a Sant Cugat

Lubrizol és una companyia multinacional d'origen nord-americà dedicada al tractament de productes químics. L'empresa, que forma part del conglomerat Berkshire Hathaway amb el multimilionari Warren Buffet com a accionista principal, disposa de plantes a Catalunya a Gavà, Sant Cugat del Vallès i Montmeló.

Es dedica principalment a dues grans branques de la indústria química: els materials avançats i els additius. Tot i que Lubrizol és un nom que segurament no és conegut pel gran públic, està darrere del molts dels objectes quotidians que s'utilitzen. Bona part dels cotxes utilitzen els seus additius, ja sigui pels engranatges dels motors o els additius de l'oli per motors o de la gasolina.

Pel que fa a materials avançats, hi ha polímers (unió de diverses molècules per aconseguir-ne de noves amb noves propietats) per enginyeria que es troben, per exemple, en les càmeres d'aire de vambes de la marca Nike, entre altres. En sabó, xampús, condicionadors o pastes de dents també hi ha elements fabricats per Lubrizol. Fins i tot en les bandes metàl·liques dels bitllets d'euros o les etiquetes de cervesa.

Fundada el 1928 i amb seu a Ohio, a tot el món Lubrizol compta amb 55 fàbriques i gairebé 9.000 treballadors. El 2017 va facturar 6.300 milions de dòlars. L'entrada a Lubrizol de Warren Buffet, un dels homes més rics del món i un gurú de les inversions, es va produir el 2011 a través del seu fons Berkshire Hathaway, el quart conglomerat d'empreses del món i que té participacions en companyies com American Express, Coca-Cola, Moody's, Procter & Gamble o PetroChina.

Des de llavors, Lubrizol va augmentar el seu posicionament a Catalunya, amb l'adquisició de l'empresa familiar Merquinsa a Montmeló o Liptec a Gavà. Altres plantes com la de Sant Cugat ja formava part de Lubrizol anteriorment.

La importància de la presència de Buffet a Catalunya

"Empresa que toca, empresa que funciona de meravella", explica Dennis Feijen, director de la planta de Sant Cugat sobre Warren Buffet, que afegeix: "Estem contents amb aquesta propietat, perquè té una visió a llarg termini i ens deixa funcionar". Segons Feijen, "hi ha altres grans entitats financeres que volen esprémer les empreses i tornar a vendre i Berkshire Hathaway és tot el contrari. Mentre vagi bé, no s'hi posa". A més, això genera un "aixopluc" per comptar amb més recursos a l'hora de fer inversions. Sense anar més lluny, el 2014 Buffet va invertir 2,6 milions d'euros a Lubrizol Sant Cugat.

I la importància de la presència de Warren Buffet a Catalunya no és poca cosa, assegura Feijen: "Hi ha empreses americanes que abans d'invertir a Catalunya, pregunten com li van les coses aquí a Warren Buffet". "I de moment li van bé", apunta el director, que afegeix: "Per això es cuida Lubrizol a Catalunya, ens escolten... Convé que Lubrizol continuï molts anys a Catalunya, perquè és un element que genera opinió pública als Estats Units en els inversors i les grans companyies".

IMG 2048

Dennis Feijen, director de Lubrizol a Sant Cugat

De Sant Cugat al món

Empreses químiques com Lubrizol també aporten una feina de molt valor afegit, com és en el cas de Sant Cugat, destaca Feijen: "Hi ha 75 professionals molt especialitzats, tots són experts i de molt nivell".

Això permet que a la fàbrica de Sant Cugat s'hi combinin tres activitats: fabricació, laboratori d'investigació per productes nous i un laboratori d'aplicacions per fer proves amb productes finals per veure si funcionen al mercat.

Una empresa química, per això, sempre genera dubtes entre part de la població. La planta de Sant Cugat, però, seria un exemple de seguretat segons el seu director: "Portem 12 anys sense accidents i és molt per sobre de la mitjana en la indústria química".

Des de Sant Cugat es va establir un model de formació dels treballadors i prevenció que han valgut el reconeixement internacional de diferents guardons: "És la millor planta de Lubrizol al món". Un exemple és que l'anterior director de planta de Lubrizol va ser nomenat responsable de seguretat de la companyia a tot Europa amb la voluntat d'estendre el model santcugatenc. I tot plegat ho gestiona des del seu despatx al municipi vallesà.

Avui et destaquem
El més llegit