Mallart, de vendre porcs a La Llacuna a fer embotit amb valors per tot Catalunya

Després de cinc generacions, Mallart no tenia el relleu assegurat ja que el fill de la família tenia una discapacitat intel·lectual

Joan Clotet, director general de la Fundació Mas Albornà | Cedida Joan Clotet, director general de la Fundació Mas Albornà | Cedida

Jaume Estalella Solé i Emília Vivó Pujadó van fundar una botiga de gra, pinsos i garrofes a La Llacuna el 1916. Amb els anys, es van convertir en xarcuters i portaven els seus productes arreu del país. Va ser l'origen de Mallart.

Cinc generacions després, l'Ernest, el fill dels últims propietaris, no podia fer-se càrrec del negoci perquè tenia discapacitat intel·lectual i van decidir traspassar el negoci a la Fundació Mas Albornà, que treballa amb persones amb discapacitat. L'objectiu és créixer i aportar valor social als seus embotits.

Els inicis a La Llacuna

La Llacuna és un territori privilegiat per l'elaboració dels embotits. Situat al Gran Penedès, la seva alçada i els corrents d'aire ho converteixen en lloc ideal. És per això que a principis de segle XX moltes famílies es dedicaven a la xarcuteria. Una d'elles van ser els Mallart, que van començar amb una botiga de queviures on també criaven i venien porcs.

El 1928 van començar a elaborar les primeres botifarres, que repartien per Vilafranca, Barcelona i Sant Martí amb autobusos propis. Fins i tot, després de la Guerra Civil distribuïen aliments de primera necessitat com pa i carn. I van passant els anys, mantenint l'obrador de la xarcuteria i la botiga de queviures.

La història de l'Ernest

Als anys 90, Maria Lurdes Mallart i Ignasi Fernández prenen el relleu fins al 2018. A les portes de la jubilació, el relleu no està garantit, perquè el seu fill, l'Ernest, que treballa a l'obrador, té discapacitat intel·lectual i no pot assumir la gestió del negoci.

I aquí és on apareix la Fundació Mas Albornà, tal com explica el seu director general, Joan Clotet: "Els pares es troben amb la disjuntiva de què fer amb el negoci: o s'ho venen, i llavors què passaria amb el seu fill, o buscar una fundació. I ens venen a veure i ens expliquen el projecte". I és així com es fan càrrec de Mallart: "L'Ernest és el protagonista per qui estem aquí". Ara, continua treballant a l'obrador.

Impuls als embotits

Mallart 07
Els embotits de Mallart

"Som una entitat assistencial, amb un centre de dia, una residència i oferim serveis. No teníem cap experiència amb embotits, més enllà de menjar-ne", detalla Clotet, que destaca que va ser una oportunitat per la Fundació. Així, decideixen buscar un expert xarcuter i van adquirir un nou espai a La Llacuna, que van habilitar com a obrador.

Clotet: "Quan agafem Mallart, les vendes estan en davallada"

"Quan agafem Mallart, les vendes estan en davallada. Els pares ja eren grans, a punt de jubilar-se. Agafem el seu coneixement, però com a empresa no estaven al seu punt àlgid", recorda el director general. El funcionament era molt casolà, amb la botiga i obrador compartint edifici amb l'habitatge. La Fundació modernitza el procés, però mantenint l'esperit artesanal.

Entre el 2018 i el 2022, la facturació ha passat de 150.000 a més de 400.000 euros i els seus embotits ja es poden trobar supermercats com l'Esclat, AlCampo, Caprabo, Casa Ametller o Corte Inglés. La voluntat és continuar creixent.

Embotits amb valor

Fer viable el negoci és l'objectiu de la Fundació Mas Albornà, però tot plegat amb uns valors molt clars i buscant la integració de les persones amb discapacitat. Així ho resumeix Clotet: "Tradició, història, compromís social i innovació". "Els embotits havien de ser de qualitat, fonamental per tenir futur", deixa clar.

Un cop agraden, és quan poden explicar la història social darrere del projecte de Mallart. Fins que posen en valor uns productes "bons per l'estómac i l'ànima".

El Penedès al cor

La història de Mallart va molt lligada amb el Gran Penedès. Ja als anys 90, són pioners en la recuperació de la tradició del Paté a la Llacuna. A més, fan especialitats singulars com el pa de fetge de nous i ginebrons, terrina de cap i pota i embotits de senglar esdevenint un referent de qualitat al territori.

Ara s'han especialitzat amb el Gall del Penedès: "Aportem el valor social, que és el més important, però no ens podem oblidar del territori". I són elaboradors exclusius d'aquest gall, elaborant productes únics i especialitzats. "L'únic lloc al món on es fa paté del Gall del Penedès és en el nostre petit obrador de la Llacuna", destaca Clotet.

I tot plegat amb l'essència de la Fundació Mas Albornà, que dona feina a més de 300 persones amb discapacitat i factura més de nou milions d'euros. "El que nosaltres busquem fent tot això es l'atur zero per a totes les persones amb discapacitat intel·lectual", sentencia.

Avui et destaquem
El més llegit