La llum dels joves empresaris

Marc Coloma (Heura Foods) és el millor jove empresari de l'any, segons Aijec

L'últim guanyador del Premi al Jove Empresari de l'any, Marc Coloma d'Heura, a la gala del guardó el 2020. | Cedida L'últim guanyador del Premi al Jove Empresari de l'any, Marc Coloma d'Heura, a la gala del guardó el 2020. | Cedida

"Sense empreses no és possible un món millor". 

VIA Empresa es va trobar amb el fundador d'Elstir i president d'Aijec, Ruben Sans, a les oficines de l'empresa coincidint amb el seu nomenament com a president de l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya i tot just un parell de dies abans que es decretés el confinament pel coronavirus. L'entrevista es va quedar en stand by i no va veure la llum fins uns mesos després. 

Ara, la pandèmia ho ha canviat tot, però l'esperit de lluita i perseverança dels joves empresaris es manté més viu que mai. 

Més info: Nuria Pastor: “És el moment de les startups del món sanitari”

Comencem pel final, amb el resultat dels premiats. El CEO i cofundador d'Heura Foods, Marc Coloma, és el millor jove empresari català de l'any i HumanITCare liderada per Núria Pastor és la millor iniciativa empresarial d'enguany, segons l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya.

Ja és oficial: Coloma s'ha imposat a Andreu Dotti (InnovaMat) i Sara Serantes (Freshperts), alhora que HumanITCare ha superat Meetoptics i Unik Sports Management. Cal destacar que d'entre els sis finalistes, hi ha quatre dones. Sí, també hi ha referents femenins amb ganes de deixar empremta i canviar el món empresarial. 

Coloma: "Sense empreses no existeix un món millor"

El jurat dels Premis Aijec del que va formar part VIA Empresa ha valorat "la revolució gastronòmica" que suposa Heura Foods i "les ganes de Coloma per canviar el món" aplicant la tecnologia dins el sector alimentari a través d'un projecte empresarial que aquest 2020 també ha guanyat els Premis Emprenedor XXI de CaixaBank. Actualment, els productes de la startup catalana de carn 100% vegetal es poden trobar en més de 2.500 punts de venda en nou països de tot el món. La seva última parada ha sigut el Regne Unit

Després de rebre el guardó, el mateix Marc Coloma ha fet referència a la cita inicial d'aquesta crònica: "Sense empreses no existeix un món millor. Aquesta és l'essència i la raó per la qual vaig fundar Heura. Crec fermament que les empreses del futur, més enllà de motors econòmics, seran agents del canvi social que el món necessita o no seran."

Més info: Elisenda Bou: "La tecnologia no deshumanitza, però s'aprofita de la ganduleria"

Aijec també ha valorat "el valor afegit" durant la crisi sanitària de covid-19 de l'empresa HumanITCare de telemedicina especialitzada en el seguiment remot de pacients crònics a través de la seva plataforma d'intel·ligència artificial. Al llarg d'aquests últims mesos, la startup liderada per Núria Pastor ha obert la plataforma de monitoratge de pacients crònics de franc per descarregar de feina al personal sanitari. 

“És el moment de les startups del món sanitari”, assegurava Núria Pastor en una entrevista a VIA Empresa en ple confinament. I és que en temps de crisi es veuen també els valors i la filosofia que tenen les empreses. I HumanITCare espera acabar el 2020 amb més de 100.000 metges utilitzant la seva plataforma d'intel·ligència artificial. 

Pastor: “És el moment de les startups del món sanitari”

També s'ha lliurat el reconeixement a la millor trajectòria professional a l'empresari vallesà Miquel Martí de Moventia que ja ha recorregut 97 anys d'història entre autocars urbans i interurbans. S'ha destacat sobretot "la tasca de l'empresari per acostar el món de l'empresa a la societat".

Més premiats: Fibracat (Reconeixement a la qualitat lingüística empresarial), OIMO (Reconeixement a l'emprenedor social) i SMOOD (Reconeixement al futur empresari). 

Segons el president d'Aijec, Ruben Sans, "l'empresariat necessita el suport de les administracions per no tenir el sentiment d'estar sols lluitant contra les circumstàncies". 

Ja són 27 anys de Premis Aijec i per als que ja fa anys que ho cobrim com a periodistes, cap edició havia sigut tan especial com aquesta pel moment d'excepcionalitat de la crisi de la covid-19. Les votacions s'han fet entre mascaretes i distància de seguretat a la sala noble de Foment del Treball i l'entrega de premis s'ha celebrat en un acte sense públic, i en streaming pel canal de Fibracat TV.

Bou: "L'ecosistema emprenedor de Barcelona està millorant molt, però li falten històries d'èxit i reinvertir-hi"

"El Premi Jove Empresari pren avui més sentit que mai... Són moments complicats, de lluita, perseverança i reinvenció i en aquesta situació els premis i reconeixements reconforten i moltes vegades es converteixen en un suport vital per seguir endavant”", ha defensat Sans. Fa poc més d'un any, Elisenda Bou, cofundadora de Vilynx i millor jove empresària de l'any passat segons Aijec, assegurava en una entrevista a VIA Empresa que "l'ecosistema emprenedor de Barcelona està millorant molt, però li falten històries d'èxit i reinvertir-hi." 

Hores abans d'aquesta nova entrega de premis, Apple ha comprat Vilynx per 50 milions d'euros. De moment, Apple mantindrà les oficines de la startup a Barcelona i té la intenció de convertir-les en un dels seus centres de recerca en intel·ligència artificial més potents d'Europa.

Ara, acabem com havíem començat. Tornant a la conversa de fa uns mesos amb Ruben Sans al seu despatx de les oficines d'Elstir: "És moment de moure el cul, fer un esforç més i treballar fort per protegir els nostres negocis i els nostres treballadors."

També hi ha llum, notícies positives i premis en temps de covid-19. 

Més informació
Ferran Adrià: "El Bulli ara no existiria"
Sans: "Sense empreses no és possible un món millor"
Avui et destaquem
El més llegit