Maudos: "La productivitat en Espanya és un autèntic malson"

El director adjunt de l'IVIE retrata l'economia espanyola i demana al Govern espanyol que no derogue la Reforma Laboral

Intervenció de Xicu Costa en el 'coffee break' celebrat a València | Cedida Intervenció de Xicu Costa en el 'coffee break' celebrat a València | Cedida

Davant un auditori eminentment empresarial, el catedràtic d'Economia Joaquín Maudos ha lloat la feina de les empreses durant la crisi per haver reduït el deute del sector privat. Maudos ha participat en el coffee break celebrat per CaixaBank a l'hotel SH Valencia Palace per traçar un dibuix minuciós de l'estat de l'economia interna i dels seus reptes actuals en la ponència Present i futur de l'economia espanyola

Entre les principals idees de Maudos ha destacat la seua defensa de la Reforma Laboral: "Crec que es pot anar més enllà. A més, jo defense la postura del contracte únic per evitar la dualitat fix-temporal".

En aquesta conferència, Maudos ha criticat durament el mercat laboral, ja que el també director adjunt de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) considera que "la productivitat en Espanya és un autèntic malson". En la seua opinió, el ritme de creixement dels salaris no ha tingut un ritme paral·lel quant al creixement de la productivitat. "Estic llegint en premsa que els sindicats ja demanen pujades de fins al 3% dels salaris, ens ho podem permetre?", s'ha qüestionat.

Maudos: "Defense la postura del contracte únic per evitar la dualitat fix-temporal" 

Maudos considera aquest un "problema endèmic" de l'economia espanyola i tot i que matisa que la productivitat s'ha recuperat en els últims temps, la productivitat total dels factors (PTF) "està des de fa 30 anys en taxes de creixement negatiu". Amb constants al·lusions als desafiaments econòmics que té al davant el nou Govern de Pedro Sánchez, Joaquín Maudos ha enumerat els reptes més importants de l'economia espanyola: la creació d'ocupació, la reducció de la renda exterior –"Més del 40% del deute està en mans de no residents i això ens fa més vulnerables", ha apuntat-; fer sostenible el sistema públic; reduir la vulnerabilitat financera i la desigualtat i, per últim, augmentar la productivitat, un concepte en què ha incidit insistentment durant la seua intervenció.

"El sistema de finançament dels valencians és injust"

Amb una visió valenciana incorporada en el seu discurs, el director adjunt de l'IVIE no ha obviat la menció al Corredor Mediterrani ni tampoc a la "necessària" modificació del sistema de finançament, el que per a ell és una reforma estructural que l'Estat espanyol hauria d'assumir ja. "És injust i s'ha de solucionar, he defensat nombroses vegades una quitança per als valencians", ha matisat Maudos.

Bernardino Gosp, Joaquín Maudos i Xicu Costa | Cedida
Bernardino Gosp, Joaquín Maudos i Xicu Costa | Cedida

També en clau valenciana ha intervingut el director territorial de CaixaBank en el País Valencià, Xicu Costa, qui ha destacat que "donar suport al teixit empresarial és la millor manera de recuperar la confiança en el creixement i generar riquesa per a tota la societat. La nostra creixent presència en la Comunitat Valenciana ens permet incrementar la nostra obra social", ha apuntat Costa recordant els 18 milions d'euros que l'entitat financera ha invertit en l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València per fer realitat el nou CaixaForum, "el que serà el gran centre cultural" de la capital valenciana, ha tancat.

Més informació
La destrucció de feina impulsa la productivitat de les empreses
CCOO i UGT proposen vincular salaris i productivitat
Avui et destaquem
El més llegit