• Empresa
  • La menopausa, ignorada pel teixit empresarial: només un 5% ofereix suport

La menopausa, ignorada pel teixit empresarial: només un 5% ofereix suport

Segons l’informe elaborat per EADA Business School, el 93,5% de les treballadores experimenten símptomes de la menopausa, però només un 5% de les empreses ofereixen mesures de suport

El 60,4% de les dones enquestades en etapa de menopausa han experimentat entre 7 i 12 símptomes | iStock
El 60,4% de les dones enquestades en etapa de menopausa han experimentat entre 7 i 12 símptomes | iStock
27 de Maig de 2025
Act. 27 de Maig de 2025

El 93,5% de les treballadores experimenten en algun moment de la seva etapa laboral símptomes de la menopausa, però només un 5% de les empreses ofereixen mesures de suport. Així ho destaca la 1a edició de l’Informe La menopausa en el treball, elaborat per EADA Business School a partir de les respostes de més de 500 dones laboralment actives a Espanya, d’entre 45 i 58 anys. L’estudi analitza l’impacte de la menopausa en l’àmbit laboral, la visibilitat que rep dins les empreses i les accions necessàries per promoure cultures organitzatives més inclusives.

 

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la menopausa afecta més de 8 milions de dones a Espanya, principalment entre els 45 i 55 anys. “Malgrat el seu impacte, la menopausa ha estat un tema tabú en l’entorn laboral”, afirma Aline Masuda, professora i investigadora d’EADA Business School i autora de l’estudi. Masuda defensa que “analitzar l’experiència de les dones en etapa de menopausa dins l’àmbit laboral a Espanya és clau per avançar cap a entorns més equitatius, inclusius i saludables”.

El 93,5% de les treballadores experimenten símptomes de la menopausa, però només un 5% de les empreses ofereixen mesures de suport

La preocupació ha estat la gran protagonista de l’acte. El 60,4% de les dones enquestades en etapa de menopausa han experimentat entre 7 i 12 símptomes, sent els més freqüents el cansament (80%), els problemes de son (75%) i les molèsties musculars (74%). Tot i l’impacte físic i emocional, el 71% de les dones manté una alta implicació laboral i el 82% no s’ha absentat mai de la feina per aquesta causa. Ara bé, més del 50% ha considerat deixar la seva feina, especialment aquelles que pateixen símptomes més greus. “Això hauria de ser motiu de preocupació per a les empreses que volen retenir el talent”, adverteix Masuda.

 

Entre els símptomes específics de la menopausa en les dones es troben problemes de bufeta (43%), molèsties cardíaques (26%), pèrdua de memòria (60%), estat d’ànim depressiu (56%), fogots (58%), problemes sexuals (55%), irritabilitat (69%), ansietat (66%), molèsties musculars (74%), trastorns del son (75%) i cansament físic i mental (80%).

Pocs minuts després, la ponent ha volgut posar èmfasi en una realitat complexa: tot i que més de la meitat de les dones enquestades afirmen sentir-se còmodes parlant sobre la menopausa, el 53% no n’ha parlat mai en l’àmbit laboral, i el 52% no se senten còmodes abordant el tema amb els seus supervisors. “Això reflecteix una barrera cultural important i reforça una sensació de solitud i aïllament, especialment entre aquelles que pateixen símptomes intensos sense reconeixement ni acompanyament per part de l’entorn”, explica l’autora de l’informe.

Flexibilitat horària, els tallers informatius i el teletreball

Gairebé un de cada cinc treballadors fa teletreball tota la setmana | ACN / Marta Casado
Gairebé un de cada cinc treballadors fa teletreball tota la setmana | ACN / Marta Casado

Quines opcions poden implementar les empreses per donar suport a les dones en etapa de menopausa? Segons apunta l’informe, entre les mesures més ben valorades per les treballadores hi ha la flexibilitat horària, els tallers informatius i el teletreball. Tot i que aquesta darrera opció és una de les més sol·licitades per gestionar els símptomes, no sempre és beneficiosa. “En molts casos, el teletreball allarga la jornada laboral i incrementa el nivell de cansament. Per això, és fonamental que aquestes mesures vagin acompanyades de polítiques que garanteixin la desconnexió digital i l’equilibri entre la vida personal i professional”, argumenta Masuda.

El 57,2% de les dones en etapa de menopausa que fan exercici almenys 30 minuts al dia presenten símptomes lleus

Com a curiositat, s’observa que el 57,2% de les dones en etapa de menopausa que fan exercici almenys 30 minuts al dia presenten símptomes lleus, mentre que les que no en fan tendeixen a experimentar símptomes més greus. A més, la majoria de les dones que practiquen exercici una o dues vegades per setmana són, principalment, les que teletreballen.

A la part final de la presentació de l’informe, s’ha subratllat que les dones que ocupen càrrecs de responsabilitat presenten una seguretat psicològica un 12% més alta i una implicació laboral un 15% superior respecte a aquelles que no tenen aquestes funcions. Aquestes dades demostren que empoderar les dones i visibilitzar les seves necessitats no només les beneficia en l'àmbit individual, sinó que també enforteix les organitzacions des de dins.

Quan se li ha preguntat per les empreses que ofereixen mesures específiques per ajudar les seves treballadores a afrontar els símptomes de la menopausa, Masuda ha respost que “a Google, dins de l’empresa, hi ha comunitats de dones per parlar del tema i rebre suport”. També ha afegit que “empreses de referència com Google han entès la importància de retenir aquest talent i de crear espais de diàleg, així com d’oferir opcions com el teletreball i la flexibilitat horària”.

Masuda ha conclòs que “en general, a les empreses encara els manca una mica d’obertura per parlar de la salut de les persones treballadores i de com aquesta influeix en el rendiment laboral, especialment si es vol retenir el talent, com ja passa amb les polítiques de conciliació”.