Menys deute per créixer millor

La tendència a la baixa dels terminis de cobrament i l'augment del patrimoni net basat en recursos propis situa les pimes en bona posició en la sortida de la crisi

No hi ha res que sigui perfecte i la situació de les pimes catalanes tampoc no ho és. Són diversos i sobradament coneguts els reptes que manté: augmentar la dimensió, ser més internacional i innovadora o assolir una major productivitat. Malgrat tot, l'Anuari de la Pime Catalana 2016 que ha presentat Pimec aquest dilluns assenyala també diversos aspectes per a l'optimisme. L'informe, que recull dades econòmico-financeres de 78.000 pimes en l'exercici del 2014, constata els efectes de la recuperació econòmica amb una reducció de l'espera en el cobrament de factures, l'augment de les vendes, la millora de la rendibilitat financera i econòmica i una major capitalització de les empreses.

Optimisme prudent amb la morositat
L'Anuari de la Pime Catalana dedica un monogràfic als terminis de cobrament d'aquestes empreses, un dels principals cavalls de batalla de Pimec. "Des del 2009 al 2014 s'han reduït els terminis de cobrament de factures de les pimes", ha celebrat Modest Guinjoan, director de l'Observatori de Pimec. Si al 2009 la mitjana de dies d'espera per cobrar una factura era de 93, el 2014 la xifra es va reduir als 79.

Tot i així, aquesta xifra "encara està per damunt del que marca la llei de morositat (60 dies)", ha recordat el president de la patronal, Josep González. "La llei ha funcionat molt bé en les operacions financeres entre pimes. Però moltes de les grans empreses segueixen sense complir. Almenys, però, queda clar que estan fora de la legalitat", ha afegit reivindicant un cop més un règim sancionador que ajudi a corregir-ho. Per Guinjoan, aquest problema provoca que "les pimes hagin de fer activitats que no són seves, com les financeres, perdent temps de la seva tasca, que és ser productives".

Amb l'anàlisi en detall, s'observa que les pimes que cobren més ràpidament les factures són les d'hoteleria i restauració (33 dies de mitjana); mentre que les que més pateixen la morositat són les dedicades a indústries extractives no energètiques (128 dies) i serveis financers, asseguradores i lloguers (139 dies).

Més valor afegit i vendes
"El 57,9% del Valor Afegit Brut (VAB) de l'economia catalana prové de les pimes", ha destacat Modest Guinjoan d'un apartat on les petites i mitjanes empreses han millorat un 1,3% respecte els anys de crisi. Una dada important tenint en compte que les pimes segueixen representant el 99,8% de les empreses i generant el 70% dels llocs de feina del país.

Pel que fa a les vendes "per primera vegada tenen un comportament clarament positiu durant el 2014", ha subratllat Guinjoan. Una situació que ha vingut acompanyada de la millora en la rendibilitat financera (pròxima al 6% abans d'impostos i superior al 4% després d'impostos), sostinguda bàsicament per la reducció dels costos financers i per la millora dels marges empresarials.

Modest Guinjoan també ha remarcat la necessitat de seguir millorant les xifres d'exportació, tot i valorar positivament que un 26,4% de les pimes industrials ja mirin cap a l'exterior. "Encara som a un nivell no comparable al de les grans empreses, però aquest esforç exportador ja es nota especialment al sector químic o al de material de transport. Són sectors que assenyalen el camí i van en la bona línia", ha defensat.

Per cloure l'anàlisi de dades destacades, Guinjoan també ha volgut fer esment de la creixent capitalització de les pimes. "S'ha consolidat la tendència a l'alça del patrimoni net i recursos propis, reduint l'endeutament", ha celebrat. L'any 2014 l'estructura del passiu de la pime catalana ja mostrava un patrimoni net del 48,7%. "Acostar-se al 50%, en línia amb el que hi ha a les empreses europees, és cap a on hem d'anar", ha assegurat.

Més presència en la contractació pública
L'acte de presentació de l'Anuari de la Pime Catalana ha comptat també amb la presència del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ha ressaltat la voluntat del Govern de la Generalitat per "afavorir la presència de pimes en la contractació pública". Baiget ha remarcat que durant el 2015 el 66% de les adjudicacions ja van ser per a les pimes, assolint un import adjudicat del 55%. "Els concursos cada cop tenen més lots i el preu deixa de ser la variable clau", ha explicat.

Finalment, el conseller d'Empresa i Coneixement ha lamentat que "encara hi ha empreses en aquest país que no veuen la innovació com una variable competitiva, i això és un error". Per tal de posar-hi remei, Baiget ha recordat l'aposta de la Generalitat, a través d'Eurecat, per "ajudar les pimes a accedir més fàcilment a la innovació".
Avui et destaquem
El més llegit