Mercadona creix un 6% però redueix el benefici a la meitat per la inversió en botigues

La cadena valenciana de supermercats guanya 322 milions d'euros i crea 5.000 llocs de feina

Juan Roig durant la roda de premsa de Mercadona 2017 | Cedida
Juan Roig durant la roda de premsa de Mercadona 2017 | Cedida

La cadena valenciana de supermercats Mercadona ha incrementat la facturació un 6%, fins als 22.915 milions d'euros. No obstant el creixement de les vendes, l'empresa dirigida per Juan Roig ha retallat el benefici un 49% per les fortes inversions en la millora de la seva xarxa de 1.625 supermercats, deixant els guanys en 322 milions d'euros. A més, Mercadona ha creat 5.000 llocs de feina durant aquest any passat, assolint una plantilla de 84.000 empleats. Segons indica la companyia en un comunicat, l'empresa ha experimentat un creixement de les vendes en volum del 5%, fins als 11.586 milions de quilos i litres.

Roig ha manifestat que el 2017 “ha estat un punt d'inflexió per a tots els qui formem Mercadona. Estem treballant en el llarg termini i compromesos amb la consolidació d'un projecte de transformació disruptiu que posa al centre l'esforç de les persones. Aconseguir-ho requereix convenciment i el gran mèrit està en l’esforç dels 84.000 treballadors de Mercadona i els proveïdors especialistes per garantir tots els dies la satisfacció dels “Caps", els nostres clients. Ells són la raó d'aquests excel·lents resultats”.

Per aconseguir aquesta transformació estratègica de manera sostenible, la companyia, amb càrrec als seus recursos propis, ha invertit la xifra de 1.008 milions d'euros, un 47% més que el 2016. Aquest esforç inversor ha permès obrir 29 supermercats fins assolir la xifra de 1.627, i reformar-ne 126 més, tots amb el nou Model de Botiga Eficient. A més, la inversió també s'ha destinat a impulsar totes les seccions de frescos i a l'obertura de dos nous centres de coinnovació, a Paterna (València) i a la localitat portuguesa de Matosinhos (Porto). A això se sumen els projectes realitzats per automatitzar els blocs logístics i eliminar sobreesforços dels treballadors, les obres del bloc logístic d'Abrera (Barcelona), les del bloc logístic de Vitòria (Àlaba) o l'inici de la construcció del bloc logístic de Parc Sagunt a la localitat valenciana de Sagunt i del Centre de Processament de Dades a Villadangos del Páramo (Lleó).

Pel que fa als avenços en la seva transformació digital, Mercadona ha signat un acord durant 5 anys amb el líder del mercat ensoftware d'aplicacions de negoci, SAP, amb l'objectiu de transformar i millorar els processos de la companyia. Dins d'aquests avenços tecnològics hi ha també el desenvolupament del projecte de Mercadona compra online; la fase d'inici en laboratori d’aquest projecte està prevista per al segon semestre del 2018 en alguns districtes de la ciutat de València i implica tant el disseny d'un nou web i una aplicació mòbil, com la construcció d'un magatzem propi per al repartiment amb vehicles específics de tres temperatures especialment dissenyats per a Mercadona. És un projecte per "provar i aprendre", convençuts del potencial que té per satisfer "El Cap" online i el Capital (fer-lo rendible).

Internacionalització

El projecte a Portugal ha seguit avançant i ha estat un altre dels capítols inversors destacables. A més de l'obertura del centre decoinnovació de Matosinhos, s'ha anunciat la construcció del bloc logístic de Póvoa de Varzim (Porto) que s'obrirà conjuntament amb els 4 supermercats que Mercadona té previst inaugurar a Grande Porto durant el 2019, algun dels quals ja ha iniciat les obres.

Inversions de futur

El 2018 Mercadona tinvertirà més de 1.500 milions d'euros destinats a l'obertura de 27 supermercats i la reforma de més de 200 botigues amb el nou model. de Botiga Eficient, el projecte Frescos Global i la construcció dels centres logístics de Vitòria, Abrera, el magatzem online a València, el Centre de Processament de Dades a Villadangos del Páramo (Lleó), i iniciarà les obres al bloc logístic de Parc Sagunt, a Sagunt (València). A tot això se sumarà l'avanç del projecte de Mercadona a Portugal amb la construcció del bloc logístic de Póvoa de Varzim (Porto) i les obres dels 4 supermercats que s'obriran a Grande Porto durant el 2019, així com el desenvolupament del projecte de transformació digital amb SAP i l’inici del projecte online.

Més informació
Mercadona compra 40 camions propulsats amb gas natural
Ja gastem 1 de cada 4 euros a Mercadona
Mercadona lloga una nova nau per donar suport al centre d'Abrera
Avui et destaquem
Comentaris