Mobilització contra el tanatori de Sants

La plataforma veïnal continua les accions judicials i les protestes per frenar el projecte de Funerària San Ricardo

L'antiga fàbrica Germans Climent està en obres per reconvertir-la en un tanatori privat | David Zorrakino | Europa Press L'antiga fàbrica Germans Climent està en obres per reconvertir-la en un tanatori privat | David Zorrakino | Europa Press

La Plataforma Stop Tanatori critica l'Ajuntament de Barcelona per actuar "de manera irresponsable i permissiva" en atorgar la llicència per construir un tanatori al carrer Comtes de Bell-lloc 76-79, al local del districte de Sants on anteriorment hi havia el parc infantil Happy Parc Sants. La plataforma veïnal ha anunciat una concentració aquest dijous a la tarda davant l'edifici per "tallar el carrer com a protesta" i defensar la paralització de la construcció del tanatori.

Els veïns critiquen que el projecte de construcció i edificació del tanatori –gestionat per Funeraria San Ricardo amb la marca Pròxima Serveis Funeraris– compta amb “incongruències urbanístiques”, segons informa Europa Press, de les quals asseguren que van alertar el consistori i que aquest no les ha tingut en compte.

Han avisat que la construcció del tanatori, les obres del qual estan en marxa després de l'atorgament de la llicència el desembre del 2021, afecten la mobilitat de l'entorn, la salut, el medi ambient i l'arquitectura de l'espai, que és l'antiga fàbrica Germans Climent, catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

"És absolutament desaconsellable que en aquest edifici es construeixi un tanatori", han afirmat en declaracions a Europa Press, ja que consideren que la ubicació no és adequada per dur a terme aquesta activitat perquè està en una zona residencial, al cor del barri.

Asseguren que el projecte presentat per la funerària incompleix la normativa, un fet sobre el qual els veïns han avisat representants polítics del districtes, però "tots han mostrat ignorància i sorpresa".

Des de l'aprovació del Pla Especial Urbanístic Integral (PEUI) per construir el tanatori, els veïns han presentat dues demandes judicials: una contra el pla davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i un contenciós administratiu contra l'atorgament de la llicència de obres. El grup Mémora també ha presentat recurs.

L'Ajuntament de Barcelona empara la continuïtat de les obres del nou tanatori de Sants malgrat els recursos judicials de la plataforma veïnal

Per part seua, l'Ajuntament defensa que ha tramitat el pla especial i la llicència d'obres per al tanatori perquè "el promotor tenia dret i s'ajustava a tràmit". Va indicar que per aprovar tant el pla com la llicència va comprovar que tot s'ajustés als requisits ia les normatives sectorials vigents. Sobre les demandes interposades pels veïns, ha assegurat que no paralitzen l'execució del plantejament i que “no impedeix la construcció de les obres”.

Més informació
Clam per la reducció de l'IVA funerari
Funos, la digitalització del mercat funerari
Avui et destaquem
El més llegit