• Empresa
  • MútuaTerrassa se situa en l'epicentre europeu de reflexió sobre la IA en el món sanitari

MútuaTerrassa se situa en l'epicentre europeu de reflexió sobre la IA en el món sanitari

El projecte Better és una iniciativa que vol millorar la salut dels ciutadans i que l’entitat hi contribueix amb pacients amb Trastorns de l’Espectre Autista

La façana de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa | Cedida
La façana de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa | Cedida
Redacció VIA Empresa
Terrassa
27 de Novembre de 2024
Act. 27 de Novembre de 2024

L’Edifici Docent de MútuaTerrassa està acollint, des del 26 de novembre i fins al 28 del mateix mes, la segona reunió general del projecte europeu Better real-world health-data distributed analytics Research Platform. Es tracta d’una iniciativa que mitjançant la intel·ligència artificial pretén millorar la investigació sanitària i el tractament mèdic combinant informació clínica, ambiental i biològica i compartint experiències amb set hospitals i diverses organitzacions acadèmiques de la Unió Europea. “Aquestes trobades multidisciplinàries ens ajuden a facilitar la combinació d'informació de diferents àmbits i així obtenir algoritmes de gran valor predictiu”, apunta a VIA Empresa la Dra. Maria Jesús Arranz, cap de la Unitat del Laboratori de Recerca, qui afegeix que “és important realitzar aquestes trobades i estudis en centres sanitaris, ja que els resultats obtinguts seran molt fàcilment transferibles i d'utilitat clínica”.

 

D'Itàlia a Noruega: investigadors d'arreu d'Europa arriben a Terrassa

Avançar en la comprensió i la predicció dels riscos d'autolesió i conductes suïcides en pacients amb autisme és l’objectiu amb el qual treballa la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa en el marc d’aquest projecte. La Dra. Arranz i la Dra. Amaia Hervas, cap del servei de Salut Mental Infanto Juvenil de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT), estan liderant i coordinant la trobada, la qual està aplegant una vintena d’investigadors d’arreu d’Europa provinents d’Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Holanda, Noruega, Israel i Espanya. 

La Dra Arranz valora la primera jornada com a “molt productiva”: “S'hi han explicat les estratègies d'IA que s'utilitzaran; en el nostre cas l'estratègia de Federated Learning que consisteix en l'anàlisi d'informació clínica, ambiental i genòmica dins del centre on s'obté, i els resultats es combinen de manera anonimitzada amb els obtinguts a altres centres”, explica, i detalla que “d'aquesta manera es facilita la privadesa de dades i es maximitza la fiabilitat de l'algoritme de predicció produït”. 

 

L’experta destaca que, d’altra banda, la segona jornada se centrarà en l'aplicació d'IA per a l'elaboració d'algoritmes de predicció de risc de suïcidi en persones de l'espectre autista, en què el risc “és molt elevat”. Són conclusions que Arranz i Hervàs han obtingut en el seu estudi, que compta amb la col·laboració d'investigadors de la Universitat de Colònia i de la Universitat de Milà. 

La IA, una aliada en l'àrea de l'oncologia

“La IA ja s'aplica a àmbits sanitaris, sobretot a l'àrea de l'oncologia”, comenta la Dra. Arranz, qui posa d’exemple a l'Hospital Clínic, que utilitza estratègies d'IA per a certs tipus de càncer, o Sant Pau, “per a certs tumors i ictus”: “MútuaTerrassa és pionera en la investigació d'estratègies d'IA per a la disminució del risc de suïcidi”, afegeix.

Dra. Arranz: "La IA produirà sens dubte una millora significativa de la salut pública”

Finalment, la cap de la Unitat del Laboratori de Recerca valora el gran repte que afronta la IA en el món sanitari: crear algoritmes fiables i d'utilitat clínica. “Per obtenir-los cal realitzar estudis multidisciplinaris en cohorts de grans dimensions que són costosos i duradors”. “Tanmateix, l'aplicació d'IA per analitzar informació de molts àmbits diferents facilitarà el diagnòstic d'hora i la personalització del tractament. La IA produirà sens dubte una millora significativa de la salut pública”, conclou la Dra. Arranz.