• Empresa
  • MyLock, la revolució catalana dels armariets intel·ligents

MyLock, la revolució catalana dels armariets intel·ligents

MyLock va néixer per crear armariets intel·ligents per a patinets i amb la Covid va fer un canvi de rumb decisiu

Roger Comas i Iban Xirau, dos dels impulsors de Mylock | Cedida
Roger Comas i Iban Xirau, dos dels impulsors de Mylock | Cedida
Bernat Bella
Periodista
21 de Novembre de 2022

Iban Xirau vivia a Holanda i estava fent un doctorat en física mèdica. Tot i això, portava dins l'esperit emprenedor i durant les seves tornades a casa, a Sabadell, se li va ocórrer un nou projecte. Va ser Pat & Park, que després es transformaria en MyLock, uns armariets intel·ligents per guardar els patinets. Va ser sobre el 2019 i els seus productes ja s'han instal·lat a Marbella, Malta, Armènia o Geòrgia.

 

Xirau: "Vaig veure l'oportunitat dels aparcaments per aquests vehicles a les ciutats"

"Quan venia a Catalunya, veia que cada vegada hi havia més patinets elèctrics i vaig veure l'oportunitat dels aparcaments per aquests vehicles a les ciutats", explica Xirau. Així va néixer Pat & Park, que va fundar amb dos amics més, Marc Aguiló i Idan Anidjar. La idea era clara, fer armariets intel·ligents amb un alt component tecnològic.

Pioners a l'Illa Diagonal

El primer que van fer va ser fer una cerca de solucions d'armariets i softwares al mercat amb l'objectiu d'adquirir productes ja fets per comprovar la viabilitat del projecte. Van contactar amb empreses xineses i van comprar les primeres unitats, que van col·locar a l'Illa Diagonal.

 

Eren quatre armariets intel·ligents, on els usuaris podien deixar el seu patinet i pagaven per minuts a través d'un compte i un codi pin. Va ser el primer centre comercial de l'Estat en disposar d'aquests espais i van decidir cedir-los l'espai gratuïtament.

"Semblava que creixíem a bon ritme i la gent estava interessada. Vam parlar amb hospitals, universitats, centres comercials...", recorda Xirau. El projecte començava a enlairar-se i les perspectives eren bones. Però va arribar la Covid i el confinament i, els espais on havien de col·locar els armariets, es van buidar durant mesos.

Iban Xirau: "Vaig pensar a plegar i em vaig buscar una feina"

Captura de Pantalla 2022 11 19 a les 10.55.06
Els armariets intel·ligents de MyLock | Cedida

"Vaig pensar a plegar i em vaig buscar una feina en el camp de la imatge mèdica", assegura Xirau, que va començar a treballar en una empresa. Però, en el seu temps lliure, aprofitava per desenvolupar un software propi.

El que podia semblar una renúncia, va acabar sent un factor fonamental pel futur. I és que a l'empresa on treballava va conèixer Roger Comas, que era el director de tecnologia. Li va explicar la idea i, li va agradar tant, que tots dos van deixar la feina i van reprendre amb més força el projecte.

Iban Xirau: "El software és l'estrella del nostre producte"

Roger Comas va agafar les regnes de la part tecnològica i de software i durant tot el 2020 van dedicar-se a millorar el producte contínuament fins que va ser una realitat i tots els seus armariets ja utilitzen el programa propi. "El software és l'estrella del nostre producte" destaca.

Fet a mida i amb aplicació per mòbils, van veure que els armariets podien anar molt més enllà. I van obrir el ventall, per fabricar armariets per guardar altres objectes més enllà dels patinets. Això els va portar a un canvi de nom, i van passar de Pat & Park a MyLock.

"En el patinet elèctric vius dels usuaris. Si està plovent durant vint dies, ningú et pagarà. I vam intentar explotar el B2B per qualsevol ús: gimnasos, empreses, coworkings...", relata Xirau.

L'expansió del projecte

Era a finals de 2020 quan els va arribar la primera gran oportunitat. Un dels seus proveïdors d'armariets de fusta els va comentar que hi havia un gran client del sector del joc demanava armariets pels locals que tenia repartits pel món.

Xirau: "És la gran avantatge competitiva que tenim, dels quatre socis fundadors, tres som enginyers"

"Volia un software més complex i nosaltres vam respondre que ho podíem fer. És la gran avantatge competitiva que tenim, dels quatre socis fundadors, tres som enginyers", destaca Xirau. I aquest encàrrec els va fer enlairar.

Les seves capacitats els permeten elaborar softwares personalitzats i ara també treballen en un accés a través de l'empremta. Per Xirau, els armariets intel·ligents permeten una gestió molt més eficient dels espais i eviten pèrdues innecessàries, com pot ser que un armariet estigui inutilitzat durant mesos.

De patinets a paquets

Tot i abocar-se a aquesta nova línia de negocis, no han deixat la dels patinets. Recentment, han guanyat un concurs de TMB per instal·lar armariets en una l'estació de metro de la Ciutadella com a prova pilot. Es tracta d'una metrolinera, on els vehicles també es carreguen. Un camí amb molt de creixement. També estan en converses amb altres administracions, com l'Ajuntament de Sabadell. L'objectiu és crear xarxes en equipaments i punts concorreguts a les ciutats.

I veuen altres aplicacions, com els armariets per la recollida de paquets: "Ens agradaria posar el peu a la porta dels punts de recollida. Només es veu la punta de l'iceberg. Si mires projeccions de mercat, és impressionant. Si hi hagués lockers pràctics, els faríem servir molt més".

Amb tot durant els últims mesos és quan el negoci ha crescut més. En poc temps, han instal·lat un centenar d'armariets a Marbella, més de 600 a Madrid, més d'un centenar a Armènia i Malta i gairebé 300 a Geòrgia. "La resposta és molt bona", celebra.

Iban Xirau: "Em vaig plantejar fer un postdoctorat i obtenir una beca. Però la investigació a Catalunya està molt malament"

Així és com un doctorat en física mèdica va decidir deixar anys d'estudis per emprendre un projecte des de zero. "Em vaig plantejar fer un postdoctorat i obtenir una beca. Però la investigació a Catalunya està molt malament", recorda Xirau, que conclou: "Vaig tenir la idea abans de tornar d'Holanda, era un cuquet que em deia que si no ho provava, quan ho faria?".