Hi ha diners per nacionalitzar Nissan?

La Generalitat i el Govern espanyol es reuniran la setmana que ve per decidir quins són els propers passos a seguir

Els treballadors de Nissan caminant als voltants de la fàbrica de la Zona Franca | ACN Els treballadors de Nissan caminant als voltants de la fàbrica de la Zona Franca | ACN

La Generalitat no té marge "ni en els millors dels casos" per nacionalitzar les plantes de Nissan, tal com van suggerir alguns partits i sindicats. Així ho ha dit la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha admès que és una opció més i que no la descarta, tot i que l'ha qualificat "un xic demagògica". "El que no faré és enganyar al conjunt de treballadors que ara es queden en situació de precarietat laboral", ha dit la consellera, que ha insistit que és una "qüestió de pressupost". Chacón ha explicat que la setmana que ve es reunirà amb el Govern espanyol per consensuar les pròximes accions a seguir després de l'anunci de la marca nipona d'abandonar les plantes catalanes.

A més, Chacón ha admès que s'ha sentit enganyada per la direcció de Nissan i que així li va traslladar al president de la marca a Europa, Gianluca De Ficchy, quan ahir al matí li va traslladar personalment la decisió de marxar de Catalunya. La consellera ha criticat que la multinacional japonesa no respongués als plans de competitivitat i d'ajudes que els governs català i espanyol li van fer arribar i que sumaven 100 milions d'euros.

Chacón: "La prioritat és intentar revertir l'anunci de la marca però és obvi que la Generalitat ha estat treballant amb plans A,B i C, sinó seríem uns irresponsables"

La consellera ha reiterat que el Govern no posarà "fàcil" la marxa de l'empresa i lluitarà "fins al final" perquè la decisió de Nissan sigui reversible. En cas contrari, ha dit, farà que a la marca els surti "el màxim de car i difícil" i ha apuntat, per exemple, a la possibilitat que hagin d'abonar un fons que serveixi per consolidar futures inversions. "Una empresa que ha estat tan deslleial amb els treballadors i les administracions no li pot sortir com si no passés res", ha remarcat.

Chacón ha insistit que ara la prioritat és "intentar revertir" l'anunci de la marca però ha dit que "és obvi" que la Generalitat ha estat treballant amb "plans A,B i C". "Sinó seríem uns irresponsables", ha sentenciat.

Més informació
I ara què? Un pla B a Nissan
"Ens han deixat morir"
L'automoció valenciana respira tot i el tancament de la Nissan
Avui et destaquem
El més llegit