Felipe González i José María Aznar debaten sobre geopolítica i energia

Els expresidents han participat en la dotzena edició del cicle 'Energy Prospective', organitzada per la Fundació Naturgy i l'IESE Business School

José María Aznar i Felipe González a Energy Prospectives 3 | Cedida José María Aznar i Felipe González a Energy Prospectives 3 | Cedida

Els expresidents Felipe González i José María Aznar han debatut sobre geopolítica i energia a la dotzena edició del cicle de conferències Energy Prospectives, organitzat per la Fundació Naturgy i l'IESE Business School. L'esdeveniment ha estat inaugurat pel president de Naturgy, Francisco Reynés, i pel director general de l'IESE, Franz Heukamp. Durant la sessió, a la qual han assistit més de 1.500 directius, els exmandataris han analitzat els reptes que afronta l'Estat en el context de la crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna, i l'agenda de transició ecològica de la Unió Europea.

En la seva intervenció d'obertura, Reynés ha destacat algunes de les fites que es van dur a terme sota els mandats de González i Aznar, al llarg d'un període continuat de 22 anys, com ara la reforma del pla energètic del 1983, la creació de la Xarxa Elèctrica Espanyola i la Comissió Nacional de l'Energia, com a regulador estable del sector, la construcció del gasoducte Magrib-Europa, que va ser el germen del subministrament estable de gas natural a Espanya, o la culminació de la liberalització del sector energètic.

Reynés: "La geopolítica està jugant actualment un paper fonamental, també en la regulació”

"La geopolítica està jugant actualment un paper fonamental, també en la regulació”, ha afirmat el president de Naturgy. En aquest sentit, Reynés va recordar que el 2022 es van realitzar més de vint canvis regulatoris al sector energètic, cosa que demostra “la gran importància que tenen els aspectes regulatoris en un sector que s'ha de continuar transformant”. El president de la companyia elèctrica, també va apuntar que “el sector energètic es troba en una cruïlla, l'anomenat trilema energètic, que no és altra cosa que fer compatibles els objectius ambientals i de sostenibilitat, amb la garantia de subministrament i, alhora, en un marc de preus raonables i assequibles per a la societat”.

González i Aznar van coincidir en la incertesa davant la qual es troba el futur del sector de l'energia, derivat del nou ordre mundial que s'està configurant després de la invasió d'Ucraïna, en què els països emergents, amb la Xina a la cap, tindran un paper crucial per la seva posició a la cadena de subministrament de les tecnologies renovables.

Més info: Naturgy reelegeix Francisco Reynés com a president executiu

Per a González, el paper de l'estat com a factor regulador de l'energia és “absolutament impossible d'eludir”, però va insistir que aquesta regulació s'ha de basar, a més de grans acords polítics, en una bona col·laboració publicoprivada, i va animar les empreses a invertir malgrat la incertesa regulatòria actual, “perquè només els que inverteixen tiren endavant”. Per part seva, Aznar ha advertit sobre l'excés de regulació i ha detallat que cal assolir un equilibri entre "la desregulació sense control" i "l'intervencionisme sense límits" per garantir que les empreses tinguin seguretat jurídica i llibertat d'inversió.

Més informació
Naturgy incrementa un 90% la distribució de gas renovable
El futur de la sobirania energètica renovable catalana
Naturgy augmenta un 18% la producció d'energia renovable a l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit