Neix Fred-Hub, clúster que digitalitzarà la indústria del fred al Garraf

El projecte preveu crear una desena d'empreses i generar 60 llocs de treball en tres anys

Treballadora muntant un aparell al taller d'AKO | ACN Treballadora muntant un aparell al taller d'AKO | ACN

La multinacional AKO, especialitzada en refrigeració, i l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes (Garraf), s'han proposat situar el municipi com a referent de la indústria del fred. La companyia i el consistori s'han aliat per posar en marxa el Fred-Hub, un clúster empresarial amb què volen fomentar la digitalització del sector per reduir la contaminació i evitar el malbaratament alimentari. De retruc, es vol donar un nou futur industrial a una comarca cada cop més avesada al turisme.

S'estima que el projecte, que s'ubicarà al polígon Vilanoveta, generarà en tres anys 10 milions d'euros de facturació al territori, provocarà la creació de deu empreses i uns 60 llocs de treball. També s'estima que el hub pot contribuir a reduir un 65% les emissions de CO2. Els impulsors busquen ara finançament per tirar-ho endavant. 

La iniciativa d'AKO busca "revitalitzar" el Garraf a través d'un sector molt específic "que aglutina tota una cadena alimentària que representa el 40% del PIB estatal", assenyala la consellera delegada de la multinacional, Neus Lloveras. Assegura que el futur de la indústria del fred implica assolir una digitalització plena que contribueixi a descarbonitzar el sector i també redueixi el volum d'aliments que s'acaben llançant perquè es fan malbé a causa d'una mala refrigeració. "Hem de ser competitius, i això indubtablement passa per monitorar tots els processos de la cadena del fred", sosté Lloveras.

"La comarca necessita reflotar el seu vessant industrial", ha indicat, i celebra que l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes s'avingui a tirar endavant el projecte. Les dues parts han creat una fundació per materialitzar-lo, i el consistori ha cedit uns terrenys per construir les oficines i laboratoris de Fred-Hub. El projecte preveu un equipament de 1.000 metres quadrats en dues plantes, situat a tocar de la seu d'AKO. L'espai inferior estarà bàsicament dedicat als laboratoris, mentre que el superior està projectat per acollir startups.

Més informació
Neix el Clúster TIC-Turisme de Catalunya amb 24 empreses del sector
Neix Barcelona+B, la iniciativa per potenciar una ciutat més pròspera, sostenible i inclusiva
Les economies del Penedès-Garraf, prop d'una recuperació amb amenaces
Avui et destaquem
El més llegit