Neoelectra, la comercialitzadora que agrupa llum, gas i drets d'emissió per a pimes i indústria

La matriu del Grup Neoelectra, que compta amb 215 megawatts de potència instal·lada en 17 plantes, prepara l'expansió a Itàlia i Portugal

Sergio Maynar, director de Neoelectra Energía | Cedida Sergio Maynar, director de Neoelectra Energía | Cedida

“I si llancem la nostra pròpia comercialitzadora?”. Aquesta va ser la idea que va tenir el 2015 l’equip del Grup Empresarial Neoelectra, el tercer productor independent d'energia elèctrica i tèrmica per a la indústria a l’Estat, en veure que aleshores consumia l’1% de la demanda estatal de gas natural. Es van engrescar, i el resultat va ser Neoelectra Energía, la comercialitzadora independent d’energia i sòcia del Club Cambra que va permetre la companyia “accedir nosaltres mateixos al mercat majorista amb la finalitat de reduir els costos d’aprovisionament i tenir flexibilitat quant a subministrament a l’hora de repartir el gas que consumim entre els diferents actius”, segons explica a VIA Empresa el seu director, Sergio Maynar, qui des d’un bon començament va tenir ben clar a qui adreçar-se: indústria i pimes

El Grup Neoelectra compta amb 215 megawatts de potència instal·lats en 17 plantes

Aquest projecte derivat de la matriu, el Grup Neoelectra, fa servir l’experiència i potencial d’aquesta, que ja compta amb 215 megawatts de potència instal·lats en 17 plantes i amb una capacitat de generació d'electricitat anual d’1,2 milions de megawatts, 800.000 megawatts d’energia tèrmica i 1,2 terawatts de gas natural. “Neoelectra Energía va començar a comercialitzar el 2016, un any de prova en què va subministrar gas a la planta del grup”, explica Maynar, qui va comprovar que “funcionava bé”, ja que “érem capaços de fer-ho i de resoldre els problemes tècnics que poguessin sorgir”.

Quan Neoelectra Energía va sortir del niu

Va ser a partir del 2017 quan Neoelectra Energía va decidir expandir el negoci a clients externs del grup, centralitzant-se en el gas i mantenint la filosofia d’arribar a la indústria i les pimes. En veure que any rere any “els números creixien”, la firma va apostar el 2018 per comercialitzar llum en un moment en què el projecte ja estava assentant el subministrament de gas fins a abastar tot l’Estat el 2020. Ara també comercialitza drets d’emissió de CO2 i, després d’arribar a França, també espera aterrar a Portugal i Itàlia l’any vinent. “Volem posar la nostra experiència, és a dir, allò que ens ha funcionat a nosaltres des d’un bon inici, al servei dels clients”, comenta el director de Neoelectra Energía, qui destaca “l’avantatge de centralitzar llum, gas i drets d’emissió de CO2”.

Actualment, la comercialitzadora ofereix diferents opcions de subministrament d'energia en funció de les necessitats específiques de cada client, des d'assessorament per aplicar la tarifa més adequada, fins a la formalització de contractes PPA, passant pel desenvolupament de projectes fotovoltaics i de contractes elèctrics d'autoconsum amb compensació d'excedents. Tot això, subministrant energia elèctrica amb garantia renovable i accés a l'obtenció de certificats de Garanties d'Origen (GdO), el certificat que emet la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per garantir l'origen renovable de l'energia utilitzada. 

500 clients de llum, 500 de gas i 70 milions de facturació

Maynar detalla que la comercialitzadora destaca per la seva proximitat amb els 500 clients de llum i 500 de gas que ja compta: “Els coneixem a tots, sabem qui són així com els seus problemes i necessitats”. De fet, aquesta és una de les virtuts de Neoelectra Energía que Maynar posa en valor: “Se’ns reconeix per la nostra proximitat, així com per la nostra professionalitat i agilitat, som una companyia especialment àgil i amb una gran velocitat de resposta”. Tota una fita tenint en compte que l’equip és format per sis persones, malgrat disposar del suport del Grup Neoelectra.

Maynar: “Coneixem a tots els nostres clients, sabem qui són així com els seus problemes i necessitats”

Si bé els ingressos de Neoelectra Energía varien en funció dels preus de l’energia, el director de la comercialitzadora xifra en 70 milions d’euros la facturació anual, una dada que amb el previst aterratge als països veïns podria veure’s incrementada. “A Itàlia i Portugal podem tenir clients potencials que ja tenim a Espanya i França, clients que hi tenen sucursals o plantes associades i que, com a mínim, sabem que els agradaria escoltar una oferta per part de Neoelectra Energía”

Els primers experiments amb IA amb una filosofia “d’aprenentatge continu”

Com a companyia pionera, la intel·ligència artificial es planteja com una eina que està en el punt de mira, però de moment està tenint una influència mínima: “Ens trobem en fase de prova, sí que hem provat de respondre algun correu de manera molt puntual amb ChatGPT, o alguna tasca fàcilment automatitzable, però ara mateix és molt difícil que la IA ens ajudi a resoldre problemes concrets i, per aquest motiu, sempre hi ha una persona que atén els clients i manté la proximitat que ens caracteritza”, explica l’empresari.

Més info: Club Cambra, una comunitat al servei de l'activitat econòmica

“Sempre s’ha d’estar aprenent”, conclou Maynar. “El que et serveix per a un any no et serveix per al següent”, afegeix l’empresari, qui aquests darrers nou anys li han servit per estar “en continu aprenentatge i continu emmotllament” per adaptar-se a les necessitats de cada client. “Tenint en compte com ha variat el mercat, si aquesta no hagués estat la nostra filosofia, avui dia no estaríem aquí”.

Més informació
El Club Cambra apropa el ChatGPT al món professional
Avui et destaquem
El més llegit