Matrimonis ben avinguts? El cas de Novo Nordisk i l’empresa que val més que el PIB del seu país

L'efecte econòmic del creixement descomunal d'una empresa pot alterar totes les dades macroeconòmiques d'una nació

Novo Nordisk és una empresa centenària, amb llarg recorregut a Dinamarca | EP Novo Nordisk és una empresa centenària, amb llarg recorregut a Dinamarca | EP

Hi ha empreses que són matrimonis ben avinguts en un país. Aquesta era la història de Nokia i Finlàndia que va donar tantes alegries i beneficis durant els feliços anys 2000 perquè produïa el 4% del PIB del país i constituïa el 21% de les exportacions totals de la nació escandinava. Espanya tampoc és una excepció, ja que la contribució d'Inditex al PIB espanyol se situa al voltant del 6,5%, Mercadona del 2,1%, Telefónica amb un 1,3%, CaixaBank de l'1,16% o Iberdrola amb un 1%, segons la consultora Brand Finance. O, també, el cas de Seat i la seva vinculació amb Catalunya que representa al voltant del 4% del PIB català, segons aventuren alguns economistes. En aquesta ocasió, la protagonista de la setmana no és catalana, sinó que es troba a Europa i té a veure amb una empresa que fabrica un producte "antiobesitat". Una revolució fora control amb segell made in Denmark.

Novo Nordisk: 54.400 treballadors, valoració de 570.000 milions de dòlars en borsa i uns medicaments "estrella"

En aquests moments, l'economia de Dinamarca s'ha "salvat pels pèls" i si no fos per l'efecte macroeconòmic dels beneficis d'una sola empresa estaria en recessió. Es tracta de Novo Nordisk, una empresa centenària, amb llarg recorregut al país, però que a partir del 2022 el ritme de creixement ha estat "fora de control" i actualment val en borsa més de 570.000 milions de dòlars, quan el PIB del país ronda els 400.000 milions de dòlars. De fet, Dinamarca està creixent amb taxes superiors al 2% i, sense l'efecte d'aquesta companyia, estaria en recessió.

Una descoberta “per accident” que ho ha transformat tot

La seu central de Novo Nordisk a Dinamarca | EP
La seu central de Novo Nordisk a Dinamarca | EP

Què ha succeït? Com s'ha arribat fins aquí? En primer lloc, Novo Nordisk és fabricant de dos dels medicaments més revolucionaris dels últims anys que busquen "lluitar" contra l'obesitat. Es tracta de l'Ozempic i el Wegovy, que fins i tot el magnat Elon Musk, confessa utilitzar. Pels que desconeguin l'origen de Novo Nordisk es tracta d'una de les farmacèutiques europees més antigues i fa més de cent anys que produeix medicaments contra la diabetis. El 2017 van descobrir “per accident” que tenien com a efecte secundari la pèrdua de pes. I d'aquí que als Estats Units s'estigui prescrivint massivament contra el sobrepès.  Actualment, prop del 40% dels adults als Estats Units i el 18,5% dels menors pateixen obesitat i l'augment de les taxes és alarmant. De fet, en menys de dues dècades, la taxa d'obesitat entre els adults va augmentar un 30%, mentre que entre els menors va augmentar un 33%, segons Trust for American Health.

Ha estat tan espectacular el "boom" dels medicaments que l'empresa ha alterat totes les dades macroeconòmiques del país d’origen, Dinamarca. Encara més, s'ha convertit en la segona companyia més valuosa del continent europeu, després de la francesa LVMH, dedicada als productes de luxe. Algunes autoritats daneses anuncien que hauran de fer estadístiques sense l'efecte de l'empresa per no alterar les xifres del país. La companyia, amb gran demanda als Estats Units, té plantes de producció als Estats Units, però paga els impostos a Dinamarca.

Ha estat tan espectacular el "boom" dels medicaments que Novo Nordisk ha alterat totes les dades macroeconòmiques de Dinamarca

La indústria farmacèutica, amb Novo Nordisk al capdavant, ha tingut una importància considerable en l'economia danesa l'any passat, en què va créixer prop del 50%. "Els tres primers trimestres de l'any, el PIB va pujar 1,3% respecte al mateix període de l'any anterior. Sense la contribució de la indústria farmacèutica, el PIB hauria retrocedit un 0,5%", apuntava l'Oficina Nacional d'Estadística del país nòrdic.

El paper de Novo Nordisk a Catalunya

Wegovy és el nou medicament per perdre pes autoritzat a Catalunya | EP
Wegovy és el nou medicament per perdre pes autoritzat a Catalunya | EP

Quina és la implicació del gegant danès amb Catalunya? En aquests moments, Novo Nordisk dóna feina a unes 54.400 persones a 80 països i comercialitza els seus productes al voltant de 170. Actualment, el 39% roman al país d'origen -Dinamarca- i a Espanya suma 350 treballadors, incloent-hi 19 professionals especialitzats en el maneig de dades i bioestadística aplicada a assajos clínics.

Des de l’1 de maig de 2024 ja està disponible a Catalunya Wegovy, amb un preu que pot superar els 100 euros per caixa

Fa pocs mesos, Novo Nordisk s'ha incorporat com a sòcia a Foment del Treball amb l'objectiu d'establir “relacions clau” amb les institucions i els líders empresarials del territori que permetin consolidar la seva presència a la regió. També s'ha unit a Barcelona Health Hub per impulsar solucions digitals en salut, en què hi ha més de 500 organitzacions de salut del territori. De fet, la salut digital s'ha convertit en un “pol d’atracció” de 331 empreses, 600 milions i 4.800 treballadors.

Finalment, des de l’1 de maig de 2024 ja està disponible a Catalunya Wegovy, el medicament per combatre l'obesitat i el sobrepès de Novo Nordisk. S'espera que aquest nou fàrmac pugui contribuir a destensar el mercat de l'alta demanda de productes -alguns, indicats per a pacients amb altres patologies, com la diabetis-, que també ajuden a combatre l'obesitat. De moment no és finançat per la Seguretat Social, com tampoc ho estan la resta de teràpies contra l'obesitat i el sobrepès, tot i que l'obesitat a Espanya és una malaltia crònica amb una prevalença superior al 21% de la població adulta. Els pacients diabètics continuaran optant al subvencionat Ozempic, mentre que aquells amb obesitat o sobrepès tindran l'opció de Wegovy, amb un preu que pot superar els 100 euros per caixa.

Avui et destaquem
El més llegit