Els ‘Oh shit’ moments i l’aprenentatge d’un fracàs

El congrés Bizbarcelona atrau a pimes, autònoms i comerç local i reivindica la resiliència i la competitivitat

La conferència 'FuckUp session: els aprenentatges d'un fracàs professional' impartida al Bizbarcelona | VIA Empresa La conferència 'FuckUp session: els aprenentatges d'un fracàs professional' impartida al Bizbarcelona | VIA Empresa

Per què tothom parla de l’èxit d’Elon Musk i de Mark Zuckerberg i mai del fracàs d’una companyia? A la vida existeix l’Oh shit moment, és a dir, el que sent algú quan va a una fira a promocionar la seva empresa i es deixa el roll up al tren, envia un correu confidencial a un remitent que no toca o arriba tard quan ha de fer un elevator pitch davant d’inversors importants. Aquesta ha sigut una de les premisses de la conferència FuckUp session: els aprenentatges d'un fracàs professional impartida al Bizbarcelona. I ha començat així: explica el teu Oh shit moment al desconegut del teu costat. I, costa més del que un es pensa.

En aquesta ocasió, qui s'ha llançat en públic a detallar el seu Oh shit moment ha estat Javier Escobar, soci i director de KPI Controllers, que ha explicat el seu cas d’èxit i de fracàs de la companyia. Un projecte que ha durat set anys i que malauradament es troba en concurs de creditors i “parant tots els cops que li venen”. “Tancar un negoci és dur i comporta un gran cop emocional, sobretot quan abandones l’oficina i molts treballadors han marxat abans o els has hagut d’acomiadar”, continua.

Més info: Quan un fracàs també representa un èxit

Escobar confessa que entre els principals aprenentatges que s'ha endut hi ha el de buscar la sostenibilitat a llarg termini i anar "pas a pas". Per a l'emprenedor és crucial no endeutar-se ni avalar personalment tots els préstecs, juntament amb no vendre i comercialitzar productes que no coneixes. Un altre element important és escollir els companys de viatge i saber que "els treballadors tenen la seva vida i que no aniran a la guerra amb tu", perquè amb el pas del temps Escobar ha après que "tothom té els seus interessos". I, evidentment, el cost emocional que pot comportar emprendre quan no va bé, amb més insomni i soledat.

Més pimes, autònoms i comerç local

La conferència ha tingut lloc a la nova edició del Bizbarcelona, que se celebra del 4 al 5 d'octubre al recinte de Fira de Barcelona de Montjuïc i que compta amb més de 120 activitats programades. La resiliència i la competitivitat són els dos eixos centrals d'enguany, en una edició que ha reunit a professionals autònoms i representants del món comercial i les pimes locals. A les conferències, tallers i assessoraments, s'ha abordat amb profunditat la digitalització, la sostenibilitat i la capacitat de les empreses per transformar-se i afrontar nous reptes.

Una de les novetats de la inauguració té a veure amb l'augment de l'agenda de workshops fins a 40, amb tallers pràctics pensats per a desenvolupar noves habilitats i adquirir coneixements que ajudin a posar al dia les diferents àrees de qualsevol negoci. Es podran aprendre tècniques sobre fixació de preus, mesurament de l’impacte ambiental, alternatives per a la sol·licitud de finançament, vendes a través de les xarxes socials, lideratge o gestió del talent.

La resiliència i la competitivitat són els dos eixos centrals de Bizbarcelona 2023

Entre els ponents hi ha noms destacats com l'experta en vendes Mònica Mendoza, la consultora sobre entorns de màxima competició Paula Fernández Ochoa, el consultor empresarial i professor d'Esade Joan Riera, així com els directius d'empreses locals Gabriel Jené (La Mallorquina), Javier Cottet (Cottet) i Elisa Rabate (Ametller Origen). També hi participarà José María Batalla, fundador de l'estudi de disseny La Casa de Carlota.

Més info: La resiliència i la competitivitat, eixos centrals del Bizbarcelona

El saló és organitzat per Fira de Barcelona i promogut a través de Barcelona Activa, la Diputació de Barcelona, Pimec i la Cambra de Comerç de Barcelona. Finalment, el Bizbarcelona torna a compartir dates i espai amb el Saló de l’Ocupació. Aquest últim esdeveniment ofereix accés a recursos per a l’orientació en el procés de recerca de feina o canvi de rumb professional.  A més, els professionals de l'orientació i de recursos humans també visiten el saló per conèixer les tendències i noves regulacions del món laboral, les preferències del talent i els sectors amb més oportunitats per treballar.

Més informació
Per què és tabú el fracàs de les startups?
Avui et destaquem
El més llegit