
La solemnitat de la biblioteca de l'hotel Cotton House de Gran Via no diu exactament renovació. Pocs edificis, però, com l'antiga seu del gremi de cotoners diu empresa i Catalunya. S'hi presenta la nova Patronal Catalana, gestada després de la fallida presa de poder a les eleccions de PIMEC al febrer per part de la candidatura independentista EinesPimec. La nova associació es reivindica com una entitat que "fa el que no feia ningú i diu el que no deia ningú". Una nova patronal que, segons el seu president, el que fóra candidat d'Eines a la presidència de la patronal catalana de la petita empresa Pere Barrios, farà "la vertadera funció patronal: defensar les empreses".
L'agressivitat de Barrios contra les "entitats que posen barreres a la lliure empresa", administracions i sindicats, es fa palesa durant la presentació de la nova Patronal. "No es pot legislar – argumenta el president – contra les entitats que fan créixer el país en defensa d'uns suposats interessos dels treballadors". Patronal Catalana neix de la percepció que els representants dels treballadors i l'administració posen "cada vegada més obstacles – defensa Barrios – sense que ningú defensi les empreses".
Barrios: "Patronal Catalana farà la vertadera funció patronal: defensar les empreses"
Segons Barrios, aquesta manca de reivindicacions contundents per part dels representants dels empresaris catalans és conseqüència que "els dirigents de les altres patronals no són empresaris en actiu", com sí ho és la direcció de Patronal Catalana. "Les patronals s'han atribuït la representativitat dels empresaris perquè no hi havia ningú més", assevera el president. La que serà vicepresidenta de l'entitat, l'empresària de la construcció Elisabeth Prieto, reivindica una feina patronal que rebutgi "les aspiracions de cadires molt ben remunerades que no atenen els interessos del teixit empresarial" que identifiquen en les altres associacions del país. La direcció de Patronal Catalana és, de fet, una tasca voluntària: no té cap atribució econòmica definida. En aquest sentit, les quotes d'associació són, diuen, "testimonials": 20 euros per empreses i 5 per als autònoms. Justifiquen aquesta decisió perquè a la nova entitat no hi ha estructura a mantenir, "no com altres", deixa caure Barrios.
Renovar treballadors, renovar màquines
"Si podem representar els empresaris i tant que hi haurà conflictivitat a l'àmbit laboral", assevera Barrios, que s'erigeix en representant dels interessos empresarials enfront dels «abusos sindicals» d'uns representants dels treballadors que, diu, "s'han trobat sense oposició". Patronal Catalana aspira a endurir les taules de negociació col·lectiva, on declaren que "no tindran complexos". "Qüestionarem les línies vermelles dels sindicats", com l'abaratiment del cost d'acomiadament, que, tot i que proposen que sigui d'un 50%, aspiren a eliminar completament a llarg termini.
Barrios: "Qüestionarem totes les línies vermelles dels sindicats"
Patronal Catalana planteja, en el futur, una nova reforma laboral que "simplifiqui el tipus de contractes" en un sentit flexibilitzador. Segons Barrios, les condicions laborals actuals, les polítiques dels sindicats i l'alt cost de l'acomiadament per antiguitat generen "castes laborals" que llastren l'agilitat de les empreses. "El mateix hotel de la mateixa cadena, sí té treballadors més antics, caurà abans que si en té de nous". La flexibilització de l'acomiadament és una necessitat urgint, defensa l'empresari, per complir amb els criteris d'eficiència de les mateixes empreses. "Si vull renovar una màquina puc fer-ho quan vulgui, però per renovar un treballador no" per les condicions que estableix la seva antiguitat a l'empresa. Patronal Catalana posa molt èmfasi, en aquest sentit, en la "llibertat empresarial" per gestionar i renovar les seves plantilles.
Limitar la representació sindical a les empreses és també un dels objectius de la nova associació. Patronal Catalana planteja establir un topall màxim a la representació sindical del 5% de la plantilla laboral de cada empresa. Així, Patronal Catalana es planteja posar límits a una negociació col·lectiva que, segons defensa el seu president, "ha estat prostituïda".
Representar tots els empresaris
Davant aquesta manca de legitimitat que Patronal Catalana veu en les grans associacions empresarials del país, Foment i Pimec, s'atribueixen capacitat per defensar els interessos de «totes les empreses del país». D'aquí, defensa Barrios, ve la seva desvinculació d'organitzacions polítiques i de la societat civil. Tot i que l'ANC va donar suport a la seva candidatura a la presidència de Pimec, la nova organització s'hi vol deslligar. "Si volem defensar els interessos de tots els empresaris del país – argumenta el president – no podem posar limitacions d'entrada". Tot i els posicionaments independentistes del fundador, la direcció de la nova patronal posa molt d'èmfasi en el seu caràcter "apolític". Els posicionaments polítics són legítims individualment, pensen, però l'organització ha de treballar pel país "defensant-ne tots els empresaris". "És inviable – conclou Barrios – que per ser independentista puguis ser una patronal: s'ha de ser més coses que independentista".
La nova entitat planteja un perfil diferent del de Foment i Pimec també en les seves mesures pel que fa a l'entorn social. "Som la patronal que aposta per una empresa del segle XXI, respectuosa amb el medi ambient i preocupada per les desigualtats", afirma Natàlia Guart, vicepresidenta responsable de l'àrea d'Igualtat. Una reivindicació que xoca amb algunes consideracions del president, que ha titllat els plans d'igualtat obligatoris a empreses com un «obstacle». En aquest sentit, destaquen des de la patronal, la igualtat a l'empresa hauria d'instaurar-se mitjançant incentius i ajudes a les empreses, que han de complementar els plans i facilitar la tasca a l'empresari.
Tot i no haver concretat encara moltes de les línies estratègiques del projecte, des de Patronal Catalana plantegen diverses mesures en un sentit "agilitzador" de cara al futur immediat. La reducció de la jornada laboral a torns de sis hores, per exemple, és quelcom que Barrios considera que "s'ha de parlar", tot i que ara mateix "no s'hi pot pensar". L'eliminació dels registres horaris o salarials, la reducció i segmentació de les quotes d'autònoms o la reinversió en R+D+I per petites empreses són alguns dels horitzons que planteja la patronal, en un programa que, tot i que encara no sembla completament tancat, aspira a establir Catalunya com el país "amb les empreses més àgils del món".