Per què serveix un premi empresarial?

Any rere any, diferents premis distingeixen a les millors empreses catalanes. Un regal que s'ha de saber aprofitar

Qui és el Messi dels empresaris? Quina empresa guanya la Champions League de l'economia catalana? El teixit empresarial de casa nostra també té les seves cites de renom, gales de la pilota d'or de l'economia que any rere any es reparteixen el calendari per premiar les companyies que millor ho han fet. Però, per què serveix un premi empresarial?

"Perseguim una doble finalitat, per una banda el reconèixer directament les empreses i equips més exitosos i, per altra banda, mostrar bons referents a la resta del món empresarial perquè vegin nous camins d'èxit i els esperonin a seguir progressant". Així ho resumeix Antoni Abad, president de la patronal Cecot, que organitza cada any la Nit de l'Empresari.

Què hi guanyen les empreses?
Al costat dels de Cecot, els Premis Pimes que cada estiu concedeix la patronal Pimec també s'han guanyat un espai a l'escenari de les gales empresarials de Catalunya. El 2013, un dels grans triomfadors va ser la companyia de pernils Enrique Tomás, vencedora del premi Pimec al comerç més competitiu. Un guardó que valoren, i molt, a l'empresa badalonina, com explica el seu cap de comunicació, Xavi Bru: "Rebre un premi és plasmar d'alguna manera que s'estan fent bé les coses, serveix per dipositar confiança en la companyia guanyadora".

Un missatge similar al que expressa Josep Ametller, de Casa Ametller, que ha estat un altre dels noms premiats, en el seu cas com a millor jove empresari de Catalunya per a l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec): "És una gran satisfacció pel reconeixement que suposa cap a un projecte on hi ha molta gent que hi ha deixat la pell. Quan reps un guardó així et sents molt orgullós de poder liderar un equip tan competent que ha estat capaç d'aconseguir reconeixements externs".

Un guardó per a tots els treballadors
De fet, la frase més repetida en tot tipus d'entrega de premis és sense el meu equip no hagués estat possible. Un missatge que els grans guanyadors s'afanyen en destacar per posar en relleu la importància de la gent que hi ha al darrere per poder triomfar: "Tots, inequívocament, asseguren que l'èxit personal o de l'empresa és conseqüència del treball en equip", insisteix Antoni Abad, que presideix una patronal que ja acumula dinou anys repartint trofeus.

"Enrique Tomás és tot l'equip que hi treballa. Mai li donen un premi a l'Enrique com a empresari, sempre és un reconeixement per a tots i cada un dels treballadors", deixa clar Xavi Bru, que explica com des del departament de comunicació fan esforços perquè sigui així: "Lluitem perquè els nostres empleats se sentin orgullosos de treballar a Enrique Tomás, així que els premis els traslladem ràpidament a tot l'equip". El mitjà per fer-ho a moltes companyies passa per circulars o revistes internes on es comparteix el reconeixement.

Del premi al benefici
Sempre agrada guanyar un premi, però no sempre és fàcil treure'n rèdit. Antoni Abad explica que normalment "les empreses afegeixen el premi a la seva correspondència o publicitat i, fins i tot, hi ha casos en què les companyies que opten a algun tipus d'ajut públic ho posen al seu currículum de presentació". "És un aval, una manera de demostrar una solvència contrastada" conclou el president patronal.

Josep Ametller detalla que guanyar el premi de l'Aijec li ha donat "l'oportunitat de conèixer gent molt interessant tant des del punt de vista professional com personal". Aquest, però, no és el principal resultat que n'ha tret el millor jove empresari de Catalunya: "El principal rèdit va ser la nit de l'entrega de premis. Va ser una nit memorable. Els moments claus d'aquella nit no els oblidaré mai". Des d'Enrique Tomás no volen aventurar-se a monetitzar el resultat dels premis rebuts, però Xavi Bru assegura que "tot suma" a l'hora d'impulsar l'espiral de creixement que viu el grup badaloní. 

El perill de guanyar
No obstant això, no tot és de color de rosa, com adverteix el fundador de Casa Ametller: "S'ha d'anar amb cura que els premis no et distreguin ni et confonguin. Després de rebre el guardó de l'Aijec, vaig tenir clar que a partir d'aquell moment no havíem de participar en cap altre premi empresarial fins que no fóssim molt més excel·lents en totes les àrees. Un excés de reconeixement pot ser contraproduent, com a mínim si internament ets conscient que hi ha àrees de millora". Un avís per a navegants. Ningú es pot relaxar perquè cada any hi ha premis i, com diu la dita, és més fàcil arribar a dalt de tot que mantenir-se.
Avui et destaquem
El més llegit