Les persones, element fonamental per a la indústria 4.0

La por dels treballadors a la indústria 4.0, un dels reptes a superar

Puig, empresa familiar catalana dedicada a les fragàncies |Cedida Puig, empresa familiar catalana dedicada a les fragàncies |Cedida

“Hem parlat de tecnologia, però això va sobretot de persones. Aquestes tecnologies estan disponibles per a totes les empreses i el que ens ofereix un avantatge competitiu és l'ús que en facin les persones”. És la reflexió sobre la indústria 4.0 que va fer José Luis Romero, director de planta de Puig, empresa familiar catalana dedicada a les fragàncies que engloba marques com Carolina Herrera, Paco Rabanne o Jean Paul Gaultier.

Romero va explicar l'experiència de Puig en aquest procés de tranformació durant la jornada organitzada per la Fundació per la Indústria. Puig va iniciar la seva aposta per la indústria 4.0 el 2016, quan es van adonar que amb el seu model de fabricació tradicional havien de fer grans esforços per obtenir petites millores en la productivitat i l'eficiència. Així, van decidir endinsar-se en la fabricació avançada.

I tot i ser una gran empresa, a l'inici també van dubtar de si totes aquestes tecnologies eren per ells. Però l'objectiu esta definit: “Respondre a les noves necessitats del mercat i que el nostre producte estigui en el cost, la qualitat i el temps que volen els clients”.

La importància de les persones

Però si una cosa tenien clara era la importància de les persones. La impressió en 3D, la robotització o el Big Data són tecnologies a l'abast de tota la indústria i són els equips els que marquen la diferència. Per implentar les transformacions, van decidir fer-ho primer en una línia de producció d'una de les seves tres plantes. Així aconseguien testejar-la i adaptar-la a les seves necessitats.

Un consell que comparteix Sara Forné, directora adjunta de Mobenia, una empresa dedicada a l'elaboració de mobles: “És molt important anar pas a pas i passar pels diferents estats de maduresa digital. No voler córrer”.

La indústria 4.0, la por dels treballadors?

“Hem aconseguit que el coneixement del model i de les tecnologies estan dins de la nostra organització. En el 4.0 es poden fer tantes coses com l'equip es pugui imaginar. Per això és important tenir el coneixement”, apunta Romero.

Una realitat és que quan un treballador d'una fàbrica sent parla de la indústria 4.0, la primera reacció no és positiva. Per això, des de Puig recomanen fer les implentacions amb “transparència” i “involucrant tot l'equip”. “Hem automatitzat els llocs més exigents físicament i repetitius”, detalla. I com a prova, Romero assegura que en els darrers tres anys no han registrat cap accident laboral amb baixa.

En aquest sentit, per Sara Forné la implicació del personal és fonamental, així com la formació que ofereix l'empresa als treballadors.

La transformació d'una fàbrica i els robots col·laboratius

Romero va posar alguns exemples dels processos de digitalització que han impulsat a les seves plantes. Un d'ells és la robòtica col·laborativa, en què màquines i persones comparteixen espai i tasques. “Ens aporta més flexibilitat i molta més productivitat a cost inferior que la robòtica tradicional”, apunta.

Sistemes de visió artificial per fer controls de qualitat, vehicles sense conductor per transportar palets pel magatzem o la fabricació aditiva per fer prototips o peces per les seves màquines són altres dels avenços que han tirat endavant.

Tot plegat ofereix “agilitat, eficiència i sostenibilitat”, els “tres pilars de la fabricació avançada”.

Una aposta arriesgada

Mobenia és una empresa artesana nascuda als anys 60 a la Sènia, dedicada tradicionalment a l'elaboració de mobiliari de gamma mitja-alta. La crisi del 2008 va tenir uns “efectes devastadors” al sector, també per ells. Tot i fer un canvi de rumb temporal que no els va funcionar, l'aposta va ser la indústria 4.0.

“Vam seguir invertint amb robots autònoms i altres tecnologies. Si volíem seguir vius, havíem d'anar fent aquestes innovacions. Vam haver de ser valents”, reconeix la directora adjunta. I el camí, que van iniciar el 2019, el van començar gràcies als bons d'Acció per la transformació de la pime catalana.

Josep Roca: “Demanem molts més recursos al desenvolupament de veritables polítiques industrials"

Unes ajudes que des de la Fundació Indústria valoren positivament, però també amb un missatge als governs, que va posar de manifest el seu president, Josep Roca: “Demanem molts més recursos al desenvolupament de veritables polítiques industrials. Les trobem a faltar. En recerca i desenvolupament, formació i incentius fiscals”.

Més informació
Indústria 4.0: cos de dinosaure, cap de robot
La indústria 4.0, l'aliat clau per les pimes catalanes
Avui et destaquem
El més llegit