Pimec prepara els empresaris per afrontar un Brexit dur

Més de 3.300 companyies catalanes van exportar els seus productes a la Gran Bretanya per valor de 2.532 milions d'euros, un 22,1% del total

Pimec ja prepara mesures urgents pels empresaris | iStock Pimec ja prepara mesures urgents pels empresaris | iStock

Pimec ha avisat als empresaris catalans que amb el rebuig del parlament britànic a l'acord del Brexit el Regne Unit "esdevindrà un tercer país on la normativa comunitària ja no s'aplicarà, ni tampoc la lliure circulació de mercaderies, persones, serveis i capitals". Per tant, a partir de la mitjanit del 30 de març, la patronal catalana apunta que es produirà "un buit legal i una inseguretat jurídica sense precedents en la història d'Europa" i ha advertit als empresaris exposats al mercat britànic que es poden aplicar aranzels del 5% o 6% de mitjana, tot i que es poden enfilar fins el 22%.

Més info: El Prat, a l’abisme del Brexit

Segons Pimec, l'any 2017 un total de 3.330 empreses catalanes van exportar al Regne Unit, el 28,5% del total, per un import de 4.031 milions d'euros, mentre que 3.984 firmes (14,1%) van important mercaderies per valor de 2.532 milions d'euros (22,1%).

Entre les mercaderies que Catalunya exporta majoritàriament al Regne Unit, destaquen els turismes i altres vehicles per al transport de persones, de mercaderies, material elèctric i carn de porcí. Pel que fa les importacions, corresponen a cotxes de turisme i altres vehicles automòbils per al transport de persones, amb un 23,5% del total, seguit d'alcohol etílic sense desnaturalitzar, aiguardents, licors i altres destil·lats i elements químics radioactius, entre d'altres.

Més info: Com m'afecta el Brexit si sóc una pime?

Pimec també avisa que la lliure circulació de persones no queda "garantida" a partir del 30 de març i que el Brexit dur podria comportar una davallada de la lliure esterlina, fins a un 20%.

Davant aquest escenari, la patronal ha emès una sèrie de recomanacions als empresaris catalans, entre les quals hi ha analitzar l'exposició al mercat britànic, les traves amb què es poden trobar els catalans que es desplacin o resideixin al Regne Unit o els britànics que vulguin visitar Catalunya per viatges de negocis o treballar-hi; els aranzels que es podrien aplicar a partir de la primavera i l'homologació europea dels productes en el cas de les importacions, o renegociar preus i condicions amb clients i proveïdors britànics.

Més informació
La inversió britànica a Catalunya obvia el Brexit
Un Brexit sense acord reduiria un 8% l'economia del Regne Unit el 2019
La disrupció del Brexit
Avui et destaquem
El més llegit