• Empresa
  • Pimec demana incentius per a pimes i reducció de jornada en contractes públics

Pimec demana incentius per a pimes i reducció de jornada en contractes públics

Díaz busca el suport dels empresaris catalans a la mesura: "No pot ser un dret només del sector públic o de la banca"

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz | ACN
La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
19 de Setembre de 2024
Act. 19 de Setembre de 2024

Pimec ha reclamat incentius per les pimes i que els contractes públics també apliquin la reducció de jornada que proposa el Ministeri de Treball en una reunió amb la titular de la cartera, Yolanda Díaz. "Hem de ser molt rigorosos i seriosos", ha dit el president de Pimec, Antoni Cañete, que creu que cal evitar el desequilibri entre sector públic i privat que s'ha donat amb l'augment del salari mínim que va fer que algunes companyies entressin en "pèrdues". Segons el líder empresarial, el Ministeri és "sensible" a la petició patronal. A la sortida de la reunió, la vicepresidenta segona del govern espanyol ha defensat que aquest dret ha de ser per a tots els treballadors i "no només per al sector públic o de la banca".

 

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social visitarà de nou empresaris de Pimec que detallaran com podria afectar la reducció de la jornada als diferents sectors d'activitats. Un dels gremis que, segons la patronal, es trobaria amb problemes seria el farmacèutic. "Estic a Catalunya perquè les pimes tenen un pes molt important i també perquè l'economia catalana és molt rellevant al conjunt del país", ha dit la ministra, que ha promès que dialogarà fins a l'infinit" per a fer possible aquesta reducció de jornada.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social visitarà de nou empresaris de Pimec que detallaran com podria afectar la reducció de la jornada als diferents sectors d'activitats

Díaz ha insistit que els treballadors "necessiten" reduir el temps de treball i ha dit que espera afegir les propostes dels agents socials i polítics amb qui es reunirà en uns dies "d'agenda intensa" a Catalunya.  Entre altres, la vicepresidenta segona es reunirà amb el president del Govern, Salvador Illa.  

 

Per la vicepresidenta segona, és possible conciliar la reducció de la jornada amb les necessitats de les pimes. Díaz ha insistit que treballar menys "no és un dret de només una part dels treballadors". "La jornada laboral reduïda no pot ser només pels treballadors públics o de la banca. Ha d'arribar també al sector de la comunicació, del comerç, de la manufactura", ha dit.

La mesa de diàleg social que negocia la reducció de jornada es va reunir per primer cop des de l'aturada d'estiu el 9 de setembre i no es tornarà a aplegar fins al dimarts vinent, 24 de setembre. Entre aquestes dues dates, la vicepresidenta segona ha endegat diverses rondes de contactes per convèncer les patronals, que no veuen amb bons ulls una reducció de jornada igual per a tots els sectors i empreses. Per aquest motiu, el ministeri de Treball va anunciar un pla d'acompanyament a les empreses petites i mitjanes. Díaz no ha donat cap detall sobre quin pressupost tindrà aquest pla i s'ha limitat a dir que servirà per ajudar "les empreses que més ho necessiten".

La mesa de diàleg social que negocia la reducció de jornada es va reunir per primer cop des de l'aturada d'estiu el 9 de setembre i no es tornarà a aplegar fins al dimarts vinent, 24 de setembre

Aquestes propostes amb incentius i bonificacions anunciats la setmana passada és un avenç, però encara "insuficient" per Pimec que continua mostrant-se "preocupada" per la mesura. "Una empresa de tres treballadors que redueixi la jornada laboral no contractarà més", ha exemplificat Cañete, després de reunir-se amb la ministra.  

En aquest sentit, Pimec considera que la reducció de la jornada que planteja el ministeri de Treball  pot afectar la viabilitat, competitivitat i el futur de moltes pimes de diferents sectors. La patronal veu "impensable" que el cost d'una mesura com aquesta hagi de ser assumida "només per les empreses" i considera fonamental la posada en marxa d’incentius fiscals  i bonificacions a la Seguretat Social.

Pel que fa a la contractació pública i les activitats amb preus regulats, ha proposat que qualsevol norma que s’adopti comporti el principi de corresponsabilitat de les administracions, amb la possibilitat d’adaptació automàtica de preus per evitar el desequilibri en la relació pública i privada per l’aplicació de la mesura i evitar problemàtiques com les sorgides amb l’SMI.