Pimec dibuixa l'horitzó econòmic i empresarial de Catalunya

Segons l'anuari de l'entitat presidida per Antoni Cañete, el Valor Afegit Brut ha crescut un 6,8%

Imatge de la presentació de l'anuari de Pimec | Cedida Imatge de la presentació de l'anuari de Pimec | Cedida

“L’objectiu és que Catalunya tingui, de forma recurrent, una informació fidedigna de les petites i mitjanes empreses”, afirma Antoni Cañete. Amb aquestes paraules, el president de Pimec ha iniciat la seva intervenció durant l’acte de presentació de la 20a edició de l’anuari de la Pime catalana que, anualment, realitza l’organització empresarial. Cañete assegura que “no existeix un document tan específic en cap altre territori i ens permet visualitzar quina és l’aportació de la pime catalana al quadre macroeconòmic”. 

L’edició d’enguany analitza les dades del 2021 i algunes de les idees més destacades són que les pimes mantenen els mateixos nivells de representativitat, en el teixit empresarial, en comparació amb altres anys (99,8%). Sense deixar l’àmbit estrictament estadístic, les petites i mitjanes empreses generen el 62,3% del Valor Afegit Brut. “Amb les dades a la mà observem que l’economia catalana torna a recuperar la fortalesa”, afegeix Antoni Cañete. 

El dirigent empresarial ha reiterat la necessitat d’aprofitar “una palanca extraordinària” com són els fons Next Generation. Retornant a l’estudi, Cañete ha fet valdre el fet, segons el seu criteri, que a Pimec “som els únics que donem les dades segmentades de la contractació pública”. En clau de futur, des del col·lectiu no es gira l’esquena a sectors emergents, però a la vegada, el president de Pimec adverteix que “la intel·ligència artificial només es pot crear amb la intel·ligència real”. 

A escala sectorial, l’estudi situa l’enfocament principal de les exportacions en els àmbits químics (56,9%), material de transport (44,7%), tèxtil (36,8%) i la indústria alimentària (28,6%). Com a complement cal ressaltar que s’ha reduït el pes dels recursos propis i el termini de pagament ha baixat de 75 a 68 dies, així i tot encara es continua per sobre del límit legal. 

12
Imatge d'Antoni Cañete, president de Pimec | Cedida

Respostes àgils i simplificació administrativa

Més enllà de reivindicar el paper de Pimec a l’hora de fer difusió de les dades estadístiques sobre l’economia catalana, Roger Torrent insta a continuar treballant en la simplificació administrativa. “Des de l’àmbit públic hem de ser capaços de donar respostes més àgils”, recull el conseller d’Empresa i Treball. Torrent no ha desaprofitat l’altaveu per fer una crida “a identificar, de forma conjunta, l’horitzó de Catalunya”. 

En el seu torn de paraula, Xavier Comerma, director territorial del Banc Sabadell a Catalunya, ha celebrat com Catalunya, durant el 2022, “ha mostrat un millor comportament que la resta d’Espanya”. L’entitat és una de les firmes col·laboradores de l’estudi. Comerma justifica l’escenari de bonança per circumstàncies com “la millora de les cadenes de producció”. A curt termini, el dirigent bancari vaticina que “s’ha de veure un benefici derivat dels fons Next Generation”. 

Més informació
Pimec proposa condicionar el sou mínim de referència a Catalunya a la mitjana salarial
Crítiques a Pimec i “petició de joc net” a la recta final de les eleccions de la Cambra de Barcelona
Pimec destaca "el pitjor comportament de l’atur registrat"
Avui et destaquem
El més llegit