Pimec destaca "el pitjor comportament de l’atur registrat"

La patronal lamenta que a Catalunya el comportament de l’atur i de l’afiliació es manté amb pitjors indicadors que al conjunt de l’Estat

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta | ACN El secretari general de Pimec, Josep Ginesta | ACN

“L’increment de l’atur el mes d’agost demostra que no només amb una reforma laboral es canvia l’estacionalitat dels fluxos econòmics d’un país, els quals condicionen la demanda i l’activitat empresarial i, per tant, la contractació laboral per una menor necessitat de força del treball”, ha assenyalat el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, en una roda de premsa de valoració de l’atur.

Ginesta ha destacat "el pitjor comportament de l’atur registrat i l’afiliació a la Seguretat Social a Catalunya", on es mantenen pitjors indicadors que al conjunt de l’Estat, ja que la reducció interanual se situa en la meitat i una tercera part de l’increment de l’atur registrat l’aporta Catalunya, que alhora perd més de 60.000 persones d’afiliació mitjana, 53.000 de les quals ho són de la demarcació de Barcelona.

Ginesta ha constatat que la contractació es redueix un 31,5% amb 77.250 contractes menys

Després de fer una anàlisi de les dades, el secretari general de Pimec ha dit que l’atur ha pujat menys aquest agost respecte al de l’any passat, condicionat pels comportaments dolents del juny i el juliol. També ha parlat de ficció estadística per la paradoxa a l'Estat del comportament del mercat de treball: “Reduïm l’atur interanual mentre incrementem els demandants d’ocupació, quelcom és inversament proporcional al que passava abans de la reforma laboral amb els canvis que ha comportat i pel fet que no es computin els fixos discontinus en situació d’inactivitat laboral”.

La contractació es redueix

Ginesta ha comentat que l’atur registrat a Catalunya se situa en un total de 338.872 persones aturades i, en comparació al mes anterior, ha constatat que la contractació es redueix un 31,5% amb 77.250 contractes menys. “Els contractes indefinits es redueixen un 33,7% i els temporals un 29,9%”, ha afegit abans de destacar que la contractació ha caigut un 20% i que per primer cop cau la indefinida, que s’ha reduït en els primers vuit mesos de l’any en 20.000 contractes respecte de l’any anterior.

Més info: Pimec valora negativament el repunt de preus

Atur femení i masculí

Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball de Pimec, Sílvia Miró, ha parlat de les dades segons la perspectiva de gènere, tot constatant que l’atur femení i masculí augmenten el mes d’agost en un 2,2%, situant-se en 196.563 dones en situació d’atur i 142.309 homes. En el cas de les persones menors de 25 anys, ha lamentat que evolucionen pitjor que el conjunt de la població amb 18.942 joves en situació d’atur, xifra que suposa 458 persones més que al juliol (+2,5%) i 463 persones més que fa un any (+2,5%).

En relació amb la permanència a l’atur, Miró ha explicat que 304.786 aturats del mes de juliol encara ho són a l’agost, amb una taxa de permanència que se situa en el 92%, la més alta dels darrers 10 anys.

Més informació
Pimec quantifica en 700 MEUR el cost de perdre els cultius a l'Urgell
Foment del Treball i Pimec pacten una llista patronal unitària per les eleccions de la Cambra 2023
Pimec demana establir ajuts directes davant la sequera
Avui et destaquem
El més llegit