Els post-its s'han convertit en un material d'oficina habitual
Els post-its s'han convertit en un material d'oficina habitual

Post-it, el recordatori groc nascut per error

Les notes adhesives són un invent de Fry i Silver, dos treballadors de l'empresa nord-americana 3M que les va començar a comercialitzar a principis de la dècada dels 80

Qui no ha vist mai el típic company de feina que té la taula i l'ordinador de l'oficina ple de paperets grocs adhesius coneguts sota el nom de Post-it? Aquestes notes adhesives van revolucionar tant el món de l'oficina en la dècada dels 80 i 90 que ja tothom les coneix per Post-it, la marca registrada per l'empresa creadora Minnesota Mining and Manufacturing Company, més coneguda com a 3M.

L'adhesiu original usat en els post-its va ser inventat l'any 1968 per Spencer Silver, un investigador de la companyia 3M quan buscava un nou adhesiu potent per millorar el d'acrilat. Es tractava d'un líquid capaç d'unir dos papers però que es podien desaferrar fàcilment. A més, l'adhesiu era reutilitzable. Però aquest adhesiu no era el que realment buscava Silver, per la qual cosa no li va donar cap ús.

No va ser fins al 1974 quan a un amic de Silver, Arthur Fry, va donar-li una utilitat a l'adhesiu del post-it. Fry era integrant del cor de l'Església i tenia el problema que els marcadors del llibre d'himnes sempre queien. Va ser llavors quan va recordar l'invent de Silver i se li va ocórrer posar l'adhesiu a un tros de paper de color groc que tenia a l'oficina. D'aquesta manera, Fry va decidir utilitzar aquest adhesiu per crear un marca pàgines per als llibres.

Fry va presentar l'invent als seus caps de 3M i uns anys més tard, el 1977, aquests paperets grocs amb un adhesiu reutilitzable van sortir al mercat sota el nom de Press'n Peel, tot i que no van obtenir molt bons resultats. Un any després, 3M va enviar mostres del producte a diferents oficines i el 95% dels consumidors que el van provar van dir que el comprarien. Va ser en aquell moment quan, el 6 d'abril del 1980, es va rellançar el producte sota el nom de Post-it.

R25027

Avui en dia es fabriquen notes adhesives de diferents dimensions, formes i colors, encara que la grandària típica és un quadrat de 7,6 centímetres de costat i de color groc. A la part del darrere tenen una franja adhesiva que permet enganxar-los i desenganxar-los sobre qualsevol classe de suport sense deteriorar-lo. Es comercialitzen en paquets de diverses fulles enganxades entre si.

Més de trenta anys després del llançament al mercat dels post-its, el seu èxit ha estat tan evident que fins i tot els ordinadors ja compten amb un programari que imita la funció dels post-its, creant finestres emergents a l'escriptori del PC amb la mateixa forma que aquestes notes adhesives.

Fins i tot els ordinadors compten amb un programari que imita la funció dels post-its

Post-it, pòsit o notes adhesives?

La denominació post-it és la marca registrada per la companyia 3M, primer fabricant d'aquestes notes adhesives. En català, s'utilitza majoritàriament el mot post-it per fer referència a aquests paperets grocs, tot i que sovint és pronunciat erròniament pòsit.

De fet, el Centre de Terminologia de Catalunya recull tant la denominació comercial post-it com la denominació nota adhesiva. Hi ha qui també diu groguet (pel típic color groc d'aquestes notes adhesives), tot i que no està recollit al DIEC (Institut d'Estudis Catalans).

Més informació
TBS, contra el paper a l'oficina
'Design thinking' per les empreses del futur
Lot, la llanterna radiofònica
Avui et destaquem
El més llegit