• Empresa
  • La metamorfosi de POTS i l'anhelada segona vida dels envasos

La metamorfosi de POTS i l'anhelada segona vida dels envasos

L'empresa recupera envasos derivats del gran consum, els higienitza, i els torna a l'envasador per tal que siguin reutilitzats

Marta Sainz, fundadora de POTS | Cedida
Marta Sainz, fundadora de POTS | Cedida
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
05 de Juliol de 2023

L’ONU ens ha posat deures i, per molt que bona part d’aquests els tenim apuntats per l’Agenda 2030, és necessari començar a actuar: segons l’informe Reciclar no és suficient de Greenpeace, un 80% dels envasos acaben en abocadors, incinerats o llançats al mediambient. Malgrat el context d’emergència climàtica actual i malgrat que la sostenibilitat és un concepte que està en boca de bona part de la societat, la xifra parla per si mateixa.

 

En aquest context sorgeixen iniciatives que, com a mínim, pretenen reduir aquesta estadística. I POTS n’és un exemple: “Hem creat un sistema de gestió d’envasos reutilitzables, recuperem envasos derivats de gran consum, els portem a la nostra planta d'higienització, i els tornem a l’envasador perquè els tornin a utilitzar” detalla a VIA EmpresaMarta Sainz, fundadora i CEO de POTS.

Un 80% dels envasos acaben en abocadors, incinerats o llançats al medi ambient

Aquest sistema té origen als carrers de Beijing, un territori especialment perjudicat per la contaminació on la fundadora, després de viure-hi durant uns anys, es va adonar que “amb aquests volums de pol·lució no es pot viure, ja que la teva vida es veu molt afectada”. En tornar a Barcelona va decidir analitzar l’àmbit jurídic dels residus i deixar la seva feina com a advocada per dedicar-se plenament a POTS, un projecte que fa un any i mig que dona una segona vida als envasos.

 

Recomprar els envasos generant un doble impacte

“Nosaltres arribem als establiments i els hi proposem que en comptes de comprar nous envasos de vidre, ens recomprin a nosaltres el seu vidre reutilitzat”, comenta Sainz. La majoria dels clients de la iniciativa provenen del canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries), i reben les POTScase, les caixes que es van omplint d’envasos a mesura que es consum el producte, per finalment ser recollides de forma setmanal. La firma, que està començant a guanyar-se la confiança de clients com ara Flax&Kale, recentment ha accedit a la xarxa de Netmentora Catalunya.

Caja POTS | Cedida
Caixa POTS | Cedida

Sota el lema Let's reuse, let's reduce, la iniciativa proposa un sistema de gestió d'envasos reutilitzables que aposta per la circularitat i dona solució a la problemàtica de la generació de residus derivats del gran consum. Per aquest motiu, POTS assegura que reciclar és important, però reutilitzar els envasos és la solució. I, de fet, segons una consulta poblacional realitzada per la mateixa firma, el 91% de la població faria sevir envasos reutilitzables.

A més, la proposta va més enllà de generar un impacte ambiental positiu, ja que també pretén generar un impacte social. Per aquest motiu, la seva planta ubicada a Sant Feliu de Llobregat es troba en una fundació de persones amb discapacitat, que s’encarreguen de la recepció d’envasos i de realitzar el seu corresponent procés de traçabilitat.

Aterrar als supermercats: el següent objectiu

El projecte, malgrat haver començat a facturar a inicis d’any, està “generant molt interès”, assegura Sainz, qui afegeix que “els clients que comencen a entrar són petits cellers i estem molt contentes perquè ens van entrant clients constantment”. A més, POTS, amb l’objectiu de continuar creixent, pretén arribar als supermercats implantant punts de recollida d’envasos. “D’aquesta manera, quan els clients comprin productes adherits a POTS els podran retornar al seu supermercat”.

No només està previst que creixi el nombre de clients de la firma, sinó que també ho facin les seves instal·lacions. Actualment, la planta té una capacitat d’higienitzar 200 ampolles per hora i Sainz considera que “s’està quedant una mica obsoleta”. En aquesta línia, està previst que la planta actualitzi la seva maquinària per poder moure un major volum d’ampolles, amb la visió d’assolir les 800 per hora, fet que suposaria quadruplicar la seva activitat actual. “Hem de fer aquest pas en un termini d’entre sis i nou mesos, malgrat que, en un futur, volem arribar a manipular 2.500 ampolles per hora”, afirma la fundadora.

“S’ha de començar a actuar”

D’aquest viatge, Sainz destaca que malgrat haveri moltes empreses que es mostren proactives de cara a adoptar mesures a favor de la sostenibilitat, n’hi ha d’altres que tenen més dificultats per arrencar: “Les iniciatives que són early adopters, ho són per genètica, i en l’àmbit de la sostenibilitat es necessiten projectes així, que vulguin canviar les coses, perquè és molt fàcil acudir a xerrades, però al final s’ha de començar a actuar”.