
Predictheon, l’start-up que ha desenvolupat un dispositiu que ajuda a preveure complicacions amb l’anestèsia, ha guanyat la competició organitzada pel Govern i l'ONU per escollir els representants catalans a la cimera mundial d’AI for Good organitzada per l’agència de les telecomunicacions de l'organització multilateral a Ginebra aquest mes de juliol. L’empresa, representada per la seva directora comercial, Eva Gubern, promet reduir un 80% les complicacions i incrementar la rapidesa de la recuperació dels pacients un 25%. L’acte s’ha celebrat en el marc del 4 years from now (4YFN), el saló de les empreses emergents del Mobile World Congress (MWC), que tanca portes aquest dijous.
Ara mateix, les sales d'operacions estan plenes de dispositius mèdics amb informació “que mira com està el teu cor, com està el teu cervell, com estan els teus pulmons, informació important per a un anestesiòleg” però que no està integrada i tampoc ofereix informació predictiva. La solució de Predictheon permet connectar tots aquests dispositius i analitzar la informació amb models d’intel·ligència artificial.
L’empresa promet reduir un 80% les complicacions i incrementar la rapidesa de la recuperació dels pacients un 25%
“Aquests models predictius són els que durant la teva operació ens diran deu minuts abans de temps si patiries una complicació d'anestèsia perquè l'anestesiòleg pugui pujar o baixar el nivell d'anestèsia”, ha detallat Gubern, que explica que un 20% dels pacients pateixen complicacions d'anestèsia.
El jurat ha premiat l’empresa fundada el 2019 pel seu sistema que aconsegueix reduir el temps de recuperació necessària després de l'operació i incrementar un 25% les operacions. “Es podria traduir en guanys d’uns 5 milions d’euros per un hospital que té 10 sales d’operacions”, ha detallat.
El dispositiu fa servir informació predictiva que es basa en les dades recollides de 4.000 pacients, de moment. Per evitar problemes relacionats amb la ciberseguretat, el dispositiu no estarà connectat a cap núvol.
“Aquest mercat encara no està cobert i, per tant, hem hagut de fer tant el hardware, connectar tots els dispositius mèdics, com el software amb els models predictius basats en intel·ligència artificial”, ha afegit Gubern.
El dispositiu fa servir informació predictiva que es basa en les dades recollides de 4.000 pacients, de moment
L’empresa ha tancat cartes d’interès amb grans multinacionals com Philips i General Electrics i ara està treballant per poder homologar el seu producte davant l’Agència Espanyola del Medicament, amb una ronda oberta d’1,2 milions d’euros. De moment, han assegurat la meitat del finançament. En el futur, preveuen que aquesta tecnologia predictiva es pugui aplicar a altres camps de la medicina com ara els ventiladors o la sang.
La companyia formada per enginyers de la Universitat Politècnica i metges de la Universitat de Barcelona que treballen a l’Hospital Clínic ha convençut el jurat format per Biel Jamussi (Unió Internacional de Telecomunicacions), María José Martí (ZeroError), Albert Sabater (Observatori Etica d’IA de Catalunya) i Carme Torres (Institut de Robòtica i informàtica industrial).