Admesa la primera querella a Europa contra una subcontractada de Meta

Un jutge de Barcelona obre una investigació penal pels trastorns mentals que causen els vídeos explícits als moderadors de contingut

Diversos moderadors de Meta ja han presentat demandes per danys i perjudicis a tot Europa | EP Diversos moderadors de Meta ja han presentat demandes per danys i perjudicis a tot Europa | EP

Meta es troba sota la lupa a Europa. El Jutjat d'Instrucció de Barcelona ha admès una querella per danys i perjudicis contra CCC Digital Services, una empresa subcontractada per la gegant tecnològica. Segons La Vanguardia, el motiu és la gran quantitat de material delicat que han de revisar els moderadors de contingut, i que té efectes nocius a la salut mental dels treballadors. És la primera vegada que la companyia de Mark Zuckerberg s'enfronta a un plet d'aquesta tipologia al vell continent.

En concret, la funció de CCC és revisar els vídeos que pengen els usuaris de Facebook i Instagram a tot el món. La política de Meta no permet que a cap de les dues xarxes socials es comparteixi ni pornografia ni violència explícita. Per poder mantenir el ritme de publicacions, l'empresa catalana té en plantilla a 2.000 treballadors, dels quals 400 haurien demanat la baixa per traumes psicològics, segons va avançar l'esmentat diari. Una dinàmica que fa unes setmanes es va traduir per primer cop en una querella contra la subcontractada de Meta, i que ara ha admès la justícia.

Facebook surt indemne (de moment)

En concret, el jutge ha obert una investigació penal contra sis directius de CCC i la mateixa companyia, però ha exclòs Facebook Spain. Tot i que el cas esquitxa mediàticament Meta, el magistrat no veu cap relació entre l'empresa de Zuckerberg i CCC, ni tampoc amb la tasca que han de complir els treballadors de la firma catalana. I és que oficialment, Facebook només té una filial a Madrid que es dedica a gestionar la publicitat i no opera directament amb el contingut de la plataforma. Tot i això, la demanda del treballador sí que demanava formalment que s'inclogués la gegant tecnològica al cas.

Encara que s'ha admès la seva instància, l'advocat de la suposada víctima ha insistit a La Vanguardia que ampliaran la querella a la seu de Meta a Irlanda. Precisament a la capital, Dublín, ja s'han presentat diverses demandes de fins a 35 treballadors també per danys i prejudicis, però totes elles s'han cursat a través de la via civil i no per la penal. 

Més informació
Alerta a la filial de Meta a Barcelona: un 20% d'absentisme per traumes dels treballadors
L'empresa subcontractada per Meta a Barcelona redueix els acomiadaments de 334 a 251 persones
Protesta laboral pels acomiadaments d'una subcontractada de Facebook a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit