Qbeast, el 'big data' de les startups barcelonines

Coneixem els secrets de l'empresa especialitzada en gestió de dades que s'està consolidant a Barcelona

Pol Santamaria, Paola Prado, Cesare Cugnasco, Clemens Jesche i Nicolas Estartin, són els fundadors de Qbeast | Cedida Pol Santamaria, Paola Prado, Cesare Cugnasco, Clemens Jesche i Nicolas Estartin, són els fundadors de Qbeast | Cedida

El cubisme és l'art de representar la realitat d’una manera molt menys precisa, és a dir, a través d’emocions i sentiments, no tant una representació exacta sinó més abstracta. Els artistes cubistes van ser els pioners en comunicar idees, no tant realitats. D’aquesta filosofia va néixer Qbeast, una startup especialitzada en apropar el big data a totes aquelles empreses que ho necessitin. I és que Qbeast es basa en donar sentit a les dades d’una manera menys precisa, però molt més eficient: “Per l’emmagatzematge de dades no sempre cal ser exactes, igual que els cubistes”, explica Cesare Cugnasco, CEO i fundador de l'empresa.

Aquesta companyia està formada per cinc fundadors: Cesare Cugnasco, Clemens Jesche, Pol Santamaria, Nicolas Estartin i Paola Pardo; i es va constituir sota el nom de Qbeast fa poc menys d’un anyI és que l’empresa subvencionada per Barcelona Activa, va néixer per suplir les necessitats d’aquelles empreses que potser no podien permetre’s una anàlisi de dades tan exhaustiva, fos per falta de recursos o mancança de finançament: “El nostre lema és treure el que no és necessari de la anàlisi de dades i quedar-se amb el que és essencial”, afegeix el fundador. 

Però, que fa a Qbeast diferent d’altres empreses de gestió de dades? Els fundadors de la companyia van veure un forat en el mercat de les dades quan van descobrir que no es necessitava una gran exactitud a l’hora de gestionar una taxa tan elevada d’informació. La seva solució va ser crear un algoritme que s’encarregués de gestionar i comparar les dades d’una manera més ràpida, però amb un marge d’error constant: “Vam veure que si processàvem les dades amb menys exactitud, podríem tenir una tecnologia 100 vegades més ràpida que la normal”, remarca Cugnasco.

Cugnasco: "Vam veure que si processàvem les dades amb menys exactitud, podríem tenir una tecnologia 100 vegades més ràpida que la normal"

Tot i que la projecció de l’empresa és internacional, saben perfectament que per aconseguir-ho s’han de tenir unes bases testades i eficients. Per aquesta raó, Barcelona és una de les ciutats que té un gran ventall d’oportunitats per a les empreses que treballen amb les dades. En aquest sentit, l’empresa ha començat per implementar i testar els seus prototips a la capital catalana. “Barcelona no va ser una elecció com a tal per a nosaltres, però val a dir que és una de les ciutats més avançades d’Europa en termes de dades”.

Competència del mercat

El sector en el qual s’ha especialitzat Qbeast no deixa de ser un àmbit relativament nou per a tothom. Tal com diu el fundador: “La barrera més gran del mercat és saber quin és el mercat”. Per aquesta raó es fa complicat delimitar les empreses que es poden fer competència les unes a les altres quan no sobren projectes sinó que en falten. 

Més info: Un observatori català per preveure les epidèmies amb 'big data'

Cugnasco té molt clar que les empreses amb les quals s’emmirallen poden arribar a ser grans aliades. “És el més curiós d’aquest sector; tothom és competència, però també un possible col·laborador”. Tot i això, el fundador també argumenta que tenen algunes empreses de referència en el sector que han guanyat molt terreny, com per exemple, SnowflakeDatabricks i gegants com Amazon o Google

Un sector en creixement

No és cap secret que l’entorn del big data s’ha convertit en un dels més demandats en els últims anys. De fet, des del 2016 és una de les professions que lidera el rànquing de més projecció en tot el món, segons un estudi de la Universitat de València. És per això, que el fundador de Qbeast es lamenta davant la gran necessitat de personal especialitzat en dades: “És un sector que té un 40% de creixement anual, però li falta talent”.

Tot i això Barcelona s’ha consolidat com una de les ciutats amb més projecció en la formació i creació d’empreses de gestió de dades o startups digitals. A més a més, no té res a envejar-li a altres ciutats com Amsterdam també pioneres en el sector. Cugnasco somriu al dir que "Barcelona té tots els requisits, des de l’espai fins al clima ideals per incubar projectes d’aquesta matèria".

Més informació
'Big data' per a la intel·ligència política
Avui et destaquem
El més llegit