Quan l'èxit depèn de dormir mitja hora més

La importància del descans i la qualitat del son ja no són només una qüestió de salut sinó que s'han convertit en dos dels ingredients per augmentar la productivitat

A l'abril del 2007 Arianna Huffington va patir una crisi que la va portar a replantejar-se la vida. Va perdre el coneixement i va caure al mig de l'oficina. Es va col·lapsar per esgotament, feia mesos que dormia entre tres i quatre hores diàries. Aquella data va ser l'inici d'un viatge per redefinir el concepte d'èxit professional i personal. "Tenia diners i poder, però em faltava la pota del benestar", explica la fundadora del Huffington Post al seu llibre La revolución del sueño (Plataforma editorial).

Des de llavors, Huffington és una empresària d'èxit activista a favor del son i la importància del descans per ser més productius. "Els estudis més recents indiquen que dormir millora el nostre sistema immunològic, redueix l'estrès i, en definitiva, ens ajuda a gestionar les adversitats i els reptes de la vida", destaca.

Així doncs, per què hi ha la percepció social que dormir poc és propi d'una persona forta? "La nostra cultura premia la falta de son, sacrifiquem la salut per aconseguir l'èxit", denuncia Francesc Segarra, coordinador de la Clínica del Son Estivill i delegat a Espanya del Dia Mundial del Son, un esdeveniment que organitza la World Association of Sleep Medicine (WASM) i que se celebra aquest divendres sota el lema Dormir profundament, nodreix la vida.

Segarra defensa un canvi en aquesta percepció social: "Un dels motius per celebrar el Dia Mundial del Son des de l'any 2008 és per evitar tòpics i mites com aquest; no és veritat que una persona que dormi poc sigui més productiva, al contrari, la falta de son també va vinculada a les baixes laborals". Segons l'especialista, un adult hauria de dormir una mitjana de 7-8 hores, si no, entre altres coses, el seu rendiment cognitiu, físic i per tant laboral serà menor.

Empresaris que fan migdiada
Hi ha una gran diferència entre estar ocupat i ser productiu. Un empresari pot treballar les 24 hores del dia, els set dies de la setmana però això no el fa ser més productiu. Tant és així, que algunes companyies recomanen fer la migdiada als seus treballadors. "Ho van començar a promocionar algunes empreses japoneses, com és el cas de Toyota, perquè van veure que el grau de productivitat dels treballadors en horari de tarda augmentava si aquests havien fet una migdiada de 15-20 minuts", argumenta Segarra.

Els japonesos no són els únics que combinen el són i el rendiment laboral. Als Estats Units, l'empresa Aetna recompensa aquells treballadors que dormen com a mínim set hores cada nit.

Robar temps al son
"Quan una persona necessita més temps sempre roba hores de son", afirma Segarra qui recorda que, a part de l'afectació sobre el sistema cognitiu que fa que aquesta persona no treballi adequadament, també hi ha una afectació a la salut.

Concretament, segons Mireia Dalmases, pneumòloga de l'Hospital Arnau de Vilanova i investigadora de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB) dormir poc s'associa a diferents tipus de patologies cròniques com poden ser la hipertensió o les malalties cardiovasculars. "Tradicionalment la medicina del son s'ha centrat més en les patologies que en mirar si la gent dormia bé, però els últims anys ha augmentat la consciència i ara toca promocionar la salut del son, de la mateixa manera que hem après a cuidar l'alimentació i fer exercici físic".

Canvi de paradigma
Aquest és precisament l'objectiu de l'Observatori Global del Son, una iniciativa creada aquest 2017 per l'IRB, la Universitat Internacional de Catalunya i la Fundació Ad Salutem, per conèixer la salut del son a Catalunya i promoure la necessitat de dormir bé. "En general la salut del son varia segons l'edat i segons el sexe; a mesura que ens fem grans, la qualitat del son és pitjor i les dones dormim pitjor que els homes", argumenta Dalmases.

La majoria d'especialistes coincideixen en el fet que l'insomni és el problema més comú, relacionat amb la qualitat del son. Segons el coordinador de la Clínica del Son Estivill, "un 30% de la població té insomni de tipus transitori i, d'aquest, un 10% té un insomni crònic, el que es defineix com la persona que dorm malament des de fa més d'un mes; és una barbaritat!".

Part d'aquest insomni és a causa d'un estrès provocat per una sobrecàrrega laboral i de productivitat. Així doncs, ja no és només que tinguem tendència a dormir menys hores de les recomanades, és que a més a més, molts d'aquests empresaris i treballadors dormen malament perquè tenen un insomni instaurat. "I ja no et dic els directius que fan viatges transoceànics de forma freqüent o aquells treballadors que canvien de torn cada setmana...", alerta Dalmases.

En aquest context, la fundadora del Huffington Post ho té clar: "No podem deixar que la gent prengui decisions importants si no han dormit suficient". Huffington recomana posar en pràctica tres accions: dormir mitja hora més aquesta nit, apagar el mòbil i deixar-lo fora de l'habitació i introduir cinc minuts de meditació en algun moment del dia. Tres hàbits per augmentar la productivitat i la felicitat.
Avui et destaquem
El més llegit