Què demanen les pimes de l'Anoia i el Penedès?

La morositat, la competència deslleial i les traves burocràtiques són les principals problemàtiques que, segons els empresaris de les dues comarques, perjudiquen la competitivitat del territori

Millorar la xarxa de telecomunicacions, reduir i agilitzar els tràmits burocràtics i posar solucions a la morositat i a la competència deslleial. Aquestes són les propostes necessàries que, segons als empresaris de l'Anoia i el Penedès, cal abordar per fer el territori més competitiu econòmicament. Així ho han manifestat a Igualada durant la 6a de les onze trobades previstes en el marc del segon Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya  que impulsa la Federació d'Empresaris de Petites i Mitjanes Empreses de Catalunya (Fepime).

La reunió, organitzada per la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) i la Unió Empresarial del Penedès (UEP), ha tingut lloc a la seu de la UEA i ha servit per conèixer de primera mà i posar en comú les necessitats d'empreses provinents d'una gran varietat de sectors com el químic, la construcció, la metal·lúrgia, el tèxtil, l'alimentari o l'elèctric.

L'objectiu d'aquestes trobades és conèixer l'estat actual de les pimes catalanes i elaborar un full de ruta per millorar la competitivitat empresarial que serà lliurat al Govern de Catalunya aquest estiu. Aquests són els temes clau que més preocupen les empreses de l'Anoia i el Baix Llobregat:

1. Millorar la xarxa de telecomunicacions i impulsar la implantació de la fibra òptica als polígons industrials. Els empresaris han lamentat les reiterades fallades a la xarxa de telecomunicacions que provoquen pèrdues econòmiques i resten competitivitat a les empreses del territori. Pel president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Blai Paco, "és increïble que les companyies telefòniques no tinguin previst cap pla de contingència davant avaries". Paco ha recordat que durant el passat mes d'abril empreses del polígon industrial d'Igualada van estar afectades, algunes fins a quinze dies, per una avaria massiva que els va deixar sense telefonia ni Internet.

2. Reduir, simplificar i agilitzar la quantitat desbordant i feixuga de tràmits burocràtics que entorpeixen la tasca empresarial i dificulten la creació d'ocupació. L'empresariat de l'Anoia i el Penedès assenyala que la burocràcia alenteix la productivitat i fa perdre molt temps a les petites i mitjanes empreses sotmeses al mateix temps a una forta regulació en comparació amb les d'altres països europeus.

3. Millorar i reforçar les infraestructures viàries i ferroviàries. Els empresaris han coincidit en les limitacions que suposa el trànsit per l'A2, afectada per un volum intens de circulació, i el fet de no tenir un eix ferroviari com a infraestructura potent. Segons el vicepresident de la Fepime, Ramon Felip, aquesta mancança és un handicap ja que "permetria una futura unió amb el corredor del Mediterrani, una porta per exportar al món".

4. Adaptar la formació a les necessitats d'ocupació de les empreses. D'aquesta manera es podria fer front a les dificultats que pateixen a l'hora de trobar certs perfils professionals qualificats. Algunes empreses alerten que no poden cobrir certes places i això perjudica la seva productivitat i els seus plans de creixement.

5. Morositat i greuge de la competència deslleial. Reclamen actuacions més ràpides, penalitzacions administratives per evitar el llast que comporten aquestes situacions i demanen que es faciliti, a la vegada, l'accés al finançament. 

6. Incentivar la col·laboració públic-privada en la promoció de l'enoturisme. Segons el president de la Unió Empresarial del Penedès, Santi Carda, s'ha d'aprofitar i promocionar la riquesa que té aquesta comarca però falta una visió més global de la marca i l'oferta. Per això, és necessari que l'administració estableixi una directriu única. "L'administració ha de treballar amb el sector privat per promocionar aquest sector. El Penedès, amb tot el potencial que té, podia ser molt més que una Toscana", afirma Carda.

7. Preocupació pels alts costos energètics. Tot i que les petites i mitjanes empreses disposen d'un potencial d'estalvi que se situa entre el 10% i el 25% del total de costos energètics, no existeix cap protocol comú per reduir el consum d'energia.
Avui et destaquem
El més llegit