Qui és qui al lobby empresarial Femcat

La patronal nascuda el 2004 és pròxima a l'independentisme i aglutina més de 500 empreses que conformen el 8% del PIB català

Els membres de Femcat a la seu de les Nacions Unides l'octubre de 2023 | Femcat Els membres de Femcat a la seu de les Nacions Unides l'octubre de 2023 | Femcat

A Catalunya hi ha una agrupació d'empresaris de perfil pròxim a l'independentisme que té una activitat desconeguda pel gran públic, però que transcorre de portes endins, amb reunions de treball amb conselleries, líders sindicals o rectors universitaris. És el cas de la fundació d'empresaris Femcat que aglutina més de 500 empreses que donen feina a 70.000 treballadors i que conformen el 8% del PIB català. Nascuda el 2004 per donar veu als empresaris que no se sentien representats pel Cercle d'Economia agrupa empresaris de la talla de Joan Font (Bon Preu), Josep Mateu (Racc), Oriol Guixà (La Farga), Joaquim Boixareu (Irestal Group), Miquel Martí (Moventia), Pau Relat (MAT Holding i president de Fira de Barcelona) o Anna Bosch (Grupo Noel), amb facturacions superiors als 300 milions d'euros i que, en alguns casos, poden assolir els 1.000 milions d'euros.

Anualment fan programes com Escola i Empresa, amb el qual destacats socis de la fundació visiten escoles per explicar la seva experiència com a empresaris, i també viatges de benchmarketing cada dos anys arreu del món per compensar el "neguit empresarial d’acompanyar el progrés del nostre país". “Durant els últims anys hem viatjat a països i regions puntals com ara Finlàndia, Boston, Hong Kong, Baviera, Califòrnia, Israel, Dinamarca i Estònia", apunten destacats membres a VIA Empresa. Enguany una quarantena d’empresaris de Femcat s'han traslladat quatre dies a Suïssa per aprendre de “l’excel·lència” helvètica a través de l'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que s'ha instal·lat al país per obrir un centre R+D de la seva empresa, Aranow Packaging Machinery, a Neuchâtel. Des de Femcat han mantingut reunions amb grups com Nestlé o Novartis o l’Escola Politècnica Federal de Lausana, entre d'altres. I una missió clara: fer de Catalunya un dels millors països del món.

Més info: A l’autobús de l’elit empresarial catalanista

Els principals actius

Muntsa Vilalta, David Marin i Teresa Navarro a les oficines de Femcat | Femcat
Muntsa Vilalta (directora general de Femcat), David Marin (president de Femcat) i Teresa Navarro (assessora a la presidència) a les oficines de l'entitat | Femcat

L'empresari David Marín és el president de Femcat, ja que la tradició de la fundació és que la cúpula es renovi cada dos anys. De fet, els estatuts de la fundació fixen en tres anys la durada dels mandats, però la tradició és que passats els dos primers exercicis el president plegui. El maresmenc és propietari d’Inaccés, una empresa dedicada a la instal·lació de proteccions per evitar esllavissades a les muntanyes i per mantenir intactes les parets i el sostre dels túnels viaris, entre d’altres. Marín és el vuitè president de Femcat que va tenir Joaquim Boixareu com a primer cap visible i Xavier Cambra com a secretari. Posteriorment el van seguir Josep Mateu (2009-2011), Carles Sumarroca (2011-2013), Miquel Martí (2013-2015), Ramon Carbonell (2015-2016), Pau Relat (2017-2018) i Elena Massot (2019-2022). El Secretari General, Xavier Cambra, que en els primers anys de la fundació va fer-se càrrec de responsabilitats executives, va ser rellevat a principis de 2016 per Immaculada Amat.

Femcat aglutina més de 500 empreses que donen feina a 70.000 treballadors i que conformen el 8% del PIB català

El creixement de l'organització va ser ràpid, amb 21 nous membres incorporats l’any 2006 i 32 el 2007, assolint els 89 membres als inicis de 2009. Aquests van superar els 100 per primera vegada l’any 2015. Entre els seus eixos destaca millorar la capacitat emprenedora i d'innovació, projectar Catalunya al món, vetllar per la millora de la competitivitat i assegurar la cohesió social de Catalunya.

Més info: Muntsa Vilalta pren el relleu de Teresa Navarro a la direcció general de FemCAT

A més d’escollir a David Marín com a nou president, l’assemblea de Femcat va renovar com és habitual el seu patronat, amb diverses sortides i entrades de socis a aquest òrgan de govern que persegueixen un doble objectiu: el rejoveniment i la presència de més dones, tot mantenint una àmplia diversitat de sectors i de tipus d’empreses. Molts d'ells apunten amb humor que era necessari l'aparició de la "grada jove", que és com s'anomenen els més joves de l'agrupació i que agafen més pes. Ara, d’un total de 37 membres, un terç del patronat (11) són dones. Entre els membres del nou patronat de Femcat figuren Ernest Pérez-Mas (Parlem), Gabriel Jené (La Mallorquina), Santiago Sabatés (Eurofragance), David Nogareda (Hipra), Mercè Pujol (Ficosa), Maria Josep Arasa (Faura-Casas), Jaume Alsina (BonÀrea), Josep Martínez Vila (Saba) i Xavier Cambra (Grup Enciclopèdia).

La majoria de l'activitat de Femcat transcorre de portes endins, amb reunions de treball amb conselleries, líders sindicals o rectors universitaris

Fins ara, els vicepresidents de l’entitat eren Oriol Guixà, David Marín, Ariadna Marín i Germán Ramón-Cortés. Amb la renovació acordada fa gairebé dos anys, Ariadna Marín —directora general de l’empresa Coatresa Group— continua sent vicepresidenta, però l’acompanyen el president del grup Bon Preu, Joan Font; Oriol Pinya, soci fundador d’Abac Capital; i Xavier Fitó, director de la unitat de negocis hortícoles de Semillas Fitó. Immaculada Amat, presidenta de la immobiliària Amat, es manté com a secretària. En el cas de Teresa Navarro, directora general de Femcat, va renunciar al càrrec per embarcar-se en un nou projecte d'energies renovables i va donar el relleu a l'exdirectora general d'Acció Exterior a la Generalitat, Muntsa Vilalta, que és la nova directora general de Femcat des de l'1 de juny de 2023.

L'equilibri territorial com a repte

“Des de Femcat ens definim com a no Barcelona-centristes. S’ha de saber trobar l’equilibri, amb la capital catalana com a font d’atracció. Pel que fa a l’aeroport del Prat, necessitem que sigui una infraestructura potent amb el suport de totes les altres”, detallava fa uns mesos Elena Massot al mitjà. Gran part dels membres són de la província de Barcelona, de Girona i de Lleida, amb molt pes osonenc. Entre els pròxims reptes volen comptar amb més associats de Tarragona.

Més info: "La manca d'inversions a Catalunya és una clara discriminació, votem el que votem"

"Hi ha un neguit empresarial d’acompanyar el progrés del nostre país. Sents que no arribes a tot arreu i que això va més enllà del pagament d’impostos. Necessitem més suport, necessitem menys traves, una administració més eficient i que ens facilitin l’activitat en el bon sentit. A qui té una iniciativa, a qui té un projecte, posem-l'hi fàcil", constaten des de l'organització.

L'objectiu de Femcat: el rejoveniment i la presència de més dones, tot mantenint una àmplia diversitat de sectors i de tipus d’empreses

Finalment també s’ha impulsat la Iniciativa pels Idiomes, que vol accelerar el coneixement i domini de l’anglès a Catalunya per incrementar la competitivitat empresarial, i s’ha donat suport a entitats que fomenten les vocacions STEM en nenes, noies i dones.

Més informació
David Marín, nou president de Femcat
Femcat aposta pel multilingüisme com a clau empresarial
Avui et destaquem
El més llegit