
Antoni Garrell recomana El Benestar Desigual, de Guillem López Casasnovas
"Amb la irrupció de la crisi, els plans de rescat de diversos països, l'augment dels dèficits, les retallades pressupostaris dels serveis social o la pràctica congelació de les pensions, la qüestió sobre la sostenibilitat de l'Estat del benestar ha esdevingut omnipresent. No sols a Espanya, també en molts dels països de la Unió Europea. En aquest context em sembla imprescindible la lectura del llibre El Benestar Desigual escrit pel catedràtic Guillem López Casasnovas.
Per a mi un llibre excel·lent, que aporta informació i ajuda a reflexionar i que esdevé d'obligada lectura per entomar els desafiaments individuals i col·lectius del futur.
Francesc Quer recomana La societat de cost marginal zero, de Jeremy Rifkin
"És una obra que s'endinsa a la societat que està venint i de com les organitzacions i empreses hauran d'abordar els nous reptes en un futur pròxim. En aquest nou món, el capital social és tan important com el capital financer; l'accés triomfa sobre la propietat, la sostenibilitat reemplaça el consumisme, la cooperació expulsa la competència.
L'avanç tecnològic i la Internet de les Coses ens porta a un nou sistema econòmic, que està naixent com a continuïtat al sistema capitalista actual: el pro comú col·laboratiu. On les persones participen activament en l'economia col·laborativa basada en compartir. I els consumidors passen a ser prosumidors, perquè produeixen i comparteixen la seva pròpia música, els seus propis vídeos a YouTube, els llibres electrònics i tot d'una manera quasi gratuïta".
Joan Majó recomana El minotaure global, de Yanis Varoufakis
"Em seria difícil qualificar-lo com 'el millor de l'any', però és un dels que m'ha resultat més interessant. És una crònica, en part esbiaixada però força acceptable, del desenvolupament de l'economia mundial durant la segona part del segle XX, i per tant, una interpretació del perquè de la crisi actual. He escrit en altres llocs que Varoufakis m'ha semblat sempre més bon economista que no pas polític.
La qualitat del llibre per una banda, i el fracàs de les negociacions del govern grec amb la Unió Europea per l'altra, semblen confirmar aquesta tesi. Crec que presenta una interpretació del que ha passat, no necessàriament indiscutible però prou raonable i ben explicada, com per què valgui la pena considerar-la".
Anna Mercadé recomana El olvido que seremos, d'Hèctor Abad Faciolince
"Enguany entre els llibres llegits, he descobert aquesta petita joia. És un llibre de filosofia sobre la vida mateixa, narrat en forma de novel·la biogràfica. Es tracta de la història verídica del seu pare en forma de novel·la, el metge Hèctor Abad i la seva família, que transcorre a Colòmbia en les darreres dècades. Des del prisma constant de l' amor i de la justícia planteja preguntes i possibles respostes. Una pregunta vital resumeix el llibre: Per què la violència? Quins són els factors desencadenants de la violència? Com a alternativa ens explica l'única possible: l' amor incondicional dels pares i mares, les abraçades i l' amor de les persones que eduquen.
És un cant a la llibertat de pensament i d' expressió com dret fonamental i conquerit a través de la Història, però avisa que cal defensar els drets conquerits amb esforços constants i de vegades sacrificis personals. El recomano als pares i mares abans de ser-ho, als educadors i educadores en el seu exercici i sobretot a totes les persones de bona voluntat que volen ser útils a la Humanitat. Aquest llibre ens demostra que hi ha un força interior que, de vegades ens porta a treballar pels més desfavorits i per la conquesta de les llibertats en ares a un món millor".
Marc Cortés recomana Las decisiones estratégicas, Marcel Planellas i Anna Muni
"Quan acaba l'any tenim el sa costum de fer balanç, de mirar enrere i voler saber si les decisions que hem pres han estat encertades, si ens han ajudat a aconseguir allò que ens havíem marcat. I sovint ho fem al final, ja que quan va tocar prendre les decisions no coneixíem totes les variables, una gran incertesa ens acompanyava, el risc a equivocar-nos formava part de la decisió. En el moment de prendre decisions intentem buscar elements que ens ajudin a no equivocar-nos o com a mínim a calcular els efectes de les mateixes.
I en aquesta línia treballa el que per mi ha estat el descobriment, com a llibre, del 2015. Una guia per prendre decisions estratègiques. Es tracta d'una particular selecció de 30 models estratègics de reconeguts autors de la història del management feta pel professor d'ESADE Marcel Planellas, un passeig per 30 receptes a tenir ben a prop quan un cuina la presa de decisions sobre el futur".
José Maria Batalla recomana Ser mortal, de Atul Gawande
"Durant un viatge molt llarg amb tren, em vaig atrevir a llegir un llibre de Atul Gawande. Atul és un cirurgià i professor de medicina a Harvard. Sincerament, el llibre em va enganxar perquè lluny del que semblava, un tractat sobre l'envelliment de les persones, és una dura crítica sobre la incapacitat de la medicina per gestionar les realitats inevitables de l'envelliment i com els metges haurien de treballar molt més eficaçment per millorar la qualitat de vida de les persones grans, més enllà de tan sols garantir la salut i la supervivència".
Fabian Mohedano recomana Revolución en el tiempo, de David S. Landes
"És un assaig sobre el rellotge i la formació del món modern. L'autor, que va ser professor a Harvard fins a la seva mort el 2013, segueix l'evolució humana de principi a fi. No és una història dels rellotges moderns, sinó de l'esforç de l'ésser humà per controlar el pas del temps i un relat sobre com l'èxit dels europeus en aquest afany fou una de les causes que van assegurar la seva superioritat al món.
Aquest tipus de llibres són fonamentals per entendre la realitat actual i perquè una cultura o una organització determinada és capaç de modificar els hàbits de vida quotidiana a través del control del temps. Un llibre útil per fer una aproximació teòrica no només per a l'impuls de la Reforma Horària, sinó també per qui vulgui entendre i defensar que el futur del món passa per la qualitat del capital humà".