Ramé Artesana, quan moda i sostenibilitat s'uneixen per a totes les butxaques

Rosa Manrique va iniciar el projecte per apropar les pistoleres als nois de Nou Barris "que s'identificaven molt amb aquest producte, però no se'l podien permetre"

Ramé Artesana ven pistoleres, ronyoneres, fundes i tote bags creats amb material reciclat | Cedida Ramé Artesana ven pistoleres, ronyoneres, fundes i tote bags creats amb material reciclat | Cedida

A gairebé tothom li agrada anar a la moda. Així ho revela l’Estudi sobre Tendències de Moda elaborat per Privalia, que apunta que al 92% dels espanyols els agrada estrenar roba, accessoris i complements cada temporada. Però, tenint en compte el context actual, cada vegada és més car estar actualitzat a les darreres tendències, fet que intervé en la despesa d’articles de moda: segons dades de Statista, la despesa mitjana en aquest tipus de compres en línia a l’Estat es va situar als 213,4 euros el 2022, respecte dels 139,7 de fa cinc anys.

“Fa uns anys, quan es van posar de moda les pistoleres, em vaig adonar que al meu barri hi havia molt pocs joves que tenien accés a aquest producte perquè era molt car”, explica a VIA Empresa Rosa Manrique, fundadora de Ramé Artesana. “Fins i tot, una vegada, el meu fill amb uns deu amics seus, van reunir diners entre tots per regalar-li a un noi aquest producte, que agradava molt i els joves s’identificaven amb l'estètica”, afegeix.

La despesa mitjana en compres de moda en línia a l’Estat es va situar als 213,4 euros el 2022

Un esperit empresari forjat a la Xarxa de Dones Cosidores

Aquell període va coincidir en una etapa en què Manrique es trobava amb dificultats a l’hora d’accedir al mercat laboral, i va ser quan va decidir “muntar un projecte pel meu compte i treballar per a mi”: “Jo formava part de la Xarxa de Dones Cosidores, i la tècnica de la xarxa em va orientar a l’hora de fer un producte únic i assentar les bases del projecte”, explica la fundadora, qui detalla que va ser a finals del 2020 quan va fer un pas endavant, apostant per les pistoleres.

Des d’aleshores, Manrique ha guanyat presència a Internet i a fires i esdeveniments presencials, on dona a conèixer tant les pistoleres, el seu producte estrella, així com les ronyoneres, fundes i tote bags que produeix amb material reciclat i ven a un preu d’entre 15 i 35 euros, segons el producte: “No compro tela, per tant, puc abaratir molt els costos i d’aquesta manera crear productes accessibles per als nois de Nou Barris”, comenta la fundadora.

Ramé Artesana ofereix pistoleres, ronyoneres, fundes i 'tote bags' de materials reciclats

“A la Xarxa de Dones Cosidores se’m va proposar entrar al programa Construïm en Femení, un programa de Barcelona Activa per a dones emprenedores, i va ser a través d’aquest on vaig acabar d’assentar les bases de Ramé Artesana”, apunta Manrique. L’accés al programa mitjançant una idea d’economia circular i social va portar la fundadora a esdevenir una de les premiades pel programa, motiu pel qual va accedir a la InnoBAdora de Barcelona Activa, des d’on actualment està impulsant el projecte en totes les seves esferes.

Donar-se a conèixer fomentant l'economia solidària

Després de tancar el 2022 amb dos productes prototipats i d’haver participat en més de 12 fires a través de la Xarxa de Dones Cosidores, Manrique va començar el 2023 consolidant quatre productes i participant en set fires més de forma individual. “Ara em trobo en una fase de testejar i exposar el producte per tal de consolidar la meva fase de creació”, assenyala. De fet, recentment ha accedit amb els seus productes a La Zona, una botiga en línia d’economia solidària on també s’està donant a conèixer.

 

“No soc gaire bona amb Internet i les xarxes socials en general, pensava que a través d’Internet tot seria més fàcil i no, està esdevenint tot un repte, però és un gran aparador que haig d’aprofitar”, comenta Manrique. “Haig de donar-li canya”.

"Puc arribar molt més lluny del que em pensava"

Malgrat trobar-se en una fase força prematura, la fundadora somnia en créixer considerablement en els pròxims anys. Continuar a la InnoBAdora, participar en més fires, consolidar productes nous i disposar d’un taller propi són els objectius que Manrique preveu assolir abans que acabi el 2024. “M’agradaria que Ramé Artesana funcionés prou bé per poder anar a viure a un altre pis on disposar d’un petit taller per continuar desenvolupant productes i fer-los arribar a més fires i mercats”, afegeix Manrique.

La fundadora explica que “amb l’edat que tinc, ja ho he fet tot, els meus fills són grans i no necessito gaire per viure”. Per aquest motiu, preveu dedicar-se plenament al projecte nascut a la Xarxa de Dones Cosidores, del qual destaca un gran aprenentatge: “M’he adonat que puc arribar molt més lluny del que em pensava. De vegades penso que no aconseguiré que les coses surtin bé, però estant en el lloc i en el moment adequat, tot és possible”.

Avui et destaquem
El més llegit