• Empresa
  • Ramón Escolà, la química darrere els Peta Zetas

Ramón Escolà, la química darrere els Peta Zetas

Ramón Escolà és el fundador de Zeta Espacial, que el proper 2 de juliol rebrà el Premi Aster 2013 a la Trajectòria Empresarial Pime de mans de Xavier Trias

Ramón Escolà, fundador de Zeta Espacial
Ramón Escolà, fundador de Zeta Espacial
19 de Juny de 2013
Act. 03 d'Abril de 2014
On és el secret de l'èxit d'un caramel que esclata a la boca? En part deu ser en el seu gust, però sobretot es deu a la capacitat que té per crear una experiència que els nens volen compartir. El Peta Zetas és un producte pensat per consumir en grup i riure quan les boletes comencen a ballar sobre la llengua del company de classe. Una pirotècnia gustativa que fa més de 30 anys que s'experimenta als cinc continents i que li ha valgut a l'empresa premis de renom com el Best of Atlanta Award, el Premi Internacionalització de la Cambra de Terrassa 2012 o el Premi Aster 2013 a la Trajectòria Empresarial Pime. En Ramón Escolà és el pare de Zeta Espacial, l'empresa que va fundar per "fugir del treball familiar a la recol·lecció de la fruita a Lleida", recorda.

Entre el món agrari i les llaminadura hi ha un salt important, però res que no puguin salvar els condicionants familiars. En una entrevista a la B30, precedent del ViaEmpresa, Escolà explica com va desenvolupar els Peta Zetas perquè "el meu soci, Antonio Asensio, i jo teníem dues filles i volíem crear un producte per a elles". El procés es va allargar durant un any i mig, durant el que van donar a provar el caramel als companys de classe de les seves filles. "Els petits mai menteixen!", destacava Escolà. Aquesta va ser la primera experiència compartida amb uns Peta Zetas, just el que ha diferenciat el producte. "Venem un producte, però també diversió, i això és el que fa que, encara avui, un nen es plantegi comprar-se el nostre caramel abans que baixar-se l'última aplicació pel mòbil", argumenten des de l'empresa.

Experiència internacional
L'èxit de Peta Zetas tampoc s'entendria sense la seva trajectòria internacional. Als Estats Units, Pop Rocks és una marca reconeguda, com la resta de versions de la llaminadura que corren pel món. L'empresa ja va néixer amb ànim exportador, i tants anys a l'exterior han donat per moltes situacions curioses, com l'entrevista en que Bill Clinton confessava la seva addicció a aquestes boletes explosives durant la seva etapa adolescent, o el dia en que l'actor Nick Cannon li va demanar matrimoni a Mariah Carey amb un anell cobert de Pop Rocks. Però l'anècdota que més recorda Escolà defuig d'aquest glamour. "Recordo uns clients de Mongòlia que ens van demanar una comanda molt gran amb els contenidors inclosos! Més tard vam saber que els reutilitzaven per fer-ne cases".

Des de l'empresa valoren com a imprescindible haver començat el treball internacional des de l'inici per poder sortejar millor els moments de crisi com l'actual. "Competim amb grans multinacionals, i no ho podríem fer sense exigència, lideratge i molta presència exterior".

El mal de l'empresari
Amb més de 70 anys, Escolà segueix visitant cada dia l'empresa. "Es una persona exigent, però molt humana, amb una fórmula de lideratge molt proper i que implica a tot l'equip en el projecte", detallen a Zeta Espacial. De fet, el propi Escolà reconeixia patir el mal de l'empresa, que és "estar sempre pensant en el negoci". Des de fa uns anys, intenta distreure la ment amb classes de golf i de joieria, però no se n'està de continuar al dia a dia de l'empresa. "La diferència és que ara ho fa com una il·lusió, no com a una obligació".