Per què Joan Font (Bon Preu) apareix a la llista dels rics i en surt la família Grífols?

Els rànquings de Forbes i El Mundo no coincideixen per res en la valoració de les grans fortunes

Joan Font és el president de Bon Preu. | Cedida Joan Font és el president de Bon Preu. | Cedida

Sense entrar en la subjectivitat o la manca de rigor dels rànquings dels més rics, les llistes que cada any elabora Forbes i El Mundo, que són els referents estatals, serveixen de baròmetre per mesurar l’exposició pública de les grans fortunes. En el cas de les noves incorporacions, no és que s’hagin fet rics d’un any per l’altre, sinó que fins ara no havien entrat en el radar dels mitjans que les publiquen. Surten en la llista després que el seu nom hagi aparegut repetidament a la premsa econòmica per grans operacions culminades amb èxit.

En aquests rànquings hi acostuma a haver una gran rotació amb l’excepció de les dues primeres posicions reservades, des de fa anys, al gallec Amancio Ortega i la seva filla. Pel que fa als rics catalans de la llista Forbes, en les tres últimes edicions ha canviat el primer classificat: Manuel Lao (Nortia), en la de 2020; Sol Daurella (Coca-Cola Europacífic Partners), en la de 2021; i Isak Andic (Mango), en l’última.

Els càstigs a borsa han fet que Sol Daurella perdés posicions i que la família Grífols desaparegués de la llista de Forbes

Aquests moviments els justifiquen pel valor de les accions de les seves companyies. Sol Daurella ha perdut posicions perquè els títols de Coca-Cola van perdre un 6% en un any tot i que es va mantenir en beneficis milionaris. Precisament, per aquest motiu ha desaparegut la família Grífols de la llista de Forbes, si bé encara s’hi manté a títol personal, en la posició 89, Núria Roura Carreras (vídua de Víctor Grífols Lucas, mare de Víctor Grífols Roura i àvia de Víctor Grífols Déu). En canvi, en la llista Ricos2022 d’El Mundo es manté Víctor Grifols Roura i família (s’entén que en companyia de la seva mare i nebots) en una meritòria quinzena posició estatal. Definitivament, les llistes de Forbes i El Mundo no quadren.

En el cas de Forbes, també costa explicar que en l’edició de l’any passat desaparegués la família Carulla (propietaris d’Agrolimen, que inexplicablement divideixen en dos grups de germans) per tornar en l’actual edició en les posicions 94 (pels germans Artur, Mariona i Montserrat Carulla Font) i 97 (Lluís i Aurèlia Carulla Font). De fet, han tornat als 100 primers llocs pels pèls.

Els rànquings de Forbes i El Mundo han trigat anys a posar Joan Font (Bon Preu) entre els més rics: no el tenien en el seu radar

Pel que fa als que s’han incorporat a l’última edició de la llista dels més rics de Forbes, destaca Joan Font (Bon Preu), en la posició 90, del qual destaquen que va comprar el 50% de l’empresa al seu germà Joan, una operació de 2019 que ja l’havia portat anteriorment a la llista de rics d’El Mundo.

També irrompen per primera vegada els germans Josep, Óscar i Meritxell Vall Esquerda (grup Vall Companys), així com Consuelo García-Píriz i Mercedes Hoces (accionistes de Grupo Planeta), que també estaven en llistes anteriors d’El Mundo.

Un cas sorprenent és el d’Alberto Palatchi (ex de Pronovias, l’home amb més diners invertits en Sicavs), que ha escalat posicions en el rànquing estatal de Forbes, fins situar-se al lloc 16, però ara aquesta revista el col·loca com a setena fortuna de Madrid quan l’any passat estava com a quarta fortuna de Catalunya. Forbes ara el considera madrileny.

Els desapareguts

De la llista de Forbes, respecte a l’edició de l’any passat, han desaparegut dels 100 primers llocs Óscar Serra Duffo (Fluidra, també pel càstig a borsa), Enric Asunción (Wallbox, tot i que Marta Santacana, sòcia en aquesta companyia, escala posicions), els germans Canivell (accionistes de Grifols), Javier Ventura Ferrero (Adam Foods), Paloma García i Asunción Peña (accionistes d’El Corte Inglés) i la branca familiar Puig Alsina (grup Puig).

Pel que fa als catalans de l’última edició de Ricos2022 d’El Mundo, la millor classificada era Sol Daurella, en la cinquena posició estatal (14 en la de Forbes) mentre que Isak Andic queia a la 63 (12 en la de Forbes).

En les llistes hi ha presències i absències sorprenents. Per exemple, José Llorens Torra (EPSA Group), segarrenc actualment resident a Madrid si bé continua figurant com a empresari català, apareix en la posició 33 dels més rics d’El Mundo mentre que va desaparèixer l’any passat de la de Forbes i no ha tornat en l’última edició.

Més informació
Joan Font (Bon Preu) i els germans Vall (Vall Companys) entren en la llista de rics de Forbes
Madrid supera Catalunya en grans fortunes
Avui et destaquem
El més llegit