L’impacte de la marxa de Ryanair de Girona: empleats, rutes i turisme

La decisió de l'aerolínia fa perillar el lloc de feina de 164 treballadors alhora que preocupa al sector turístic per si reduirà el nombre de rutes a l'aeroport gironí

Les reaccions al tancament de la base de Ryanair a Girona no s'han fet esperar Les reaccions al tancament de la base de Ryanair a Girona no s'han fet esperar

Ryanair tanca la seva base de l’aeroport de Girona el pròxim 8 de gener del 2020. Així ho va anunciar l’aerolínia el passat divendres, una decisió que preocupa als treballadors de la companyia, al turisme i als residents a Girona. La principal justificació de l’empresa és l’endarreriment en l’entrega d’un nou model d’avions, així com la caiguda d’un 41% dels beneficis durant el primer trimestre i l’augment dels costos estructurals, com el preu del combustible o els salaris de la plantilla.

Més info: Ryanair anuncia el tancament de la seva base de Girona

Una decisió que afectarà els 164 treballadors de Ryanair a Girona. La delegada sindical d’USO Ryanair a l’aeroport de Girona, Lídia Arasanz, considera que serà difícil que l’aerolínia reubiqui als empleats que acomiadi en altres bases, ja que l’empresa ja va anunciar recentment que té “overbooking de treballadors”.

Per als empleats de Ryanair a Girona, aquesta decisió “no té cap sentit”. Asseguren que la raó que esgrimeix l’empresa -el retard en l’entrega d’avions- “no s’entén” perquè les rutes se segueixen mantenint.

En aquest sentit, des del departament de Territori i Sostenibilitat lamenten la notícia del tancament de la base, però recorden que “no hi ha cap impacte” pel que fa al nombre de rutes i, per tant, es limita a una qüestió laboral. “El que està plantejant Ryanair és un ERO i s’haurà de veure com es resol, i haurà de ser el departament de Treball qui ho gestioni”, ha assegurat el secretari d’Infraestructures de la Generalitat, Isidre Gavin. A més, des del Departament recorden que hi ha un conveni signat que venç el març de 2020 on Ryanair té compromeses un nombre de rutes que, de moment, no ha modificat.

La marxa de Ryanair podria afectar el turisme gironí

No obstant això, el sector turístic i hostaler de Girona ja ha mostrat la preocupació que la marxa de Ryanair de l’aeroport de Girona pugui afectar el turisme. El president de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Josep Carreras, ha assenyalat que malgrat que és una “mala notícia i que es notarà”, han de ser optimistes per poder tirar endavant. Carreras espera que altres companyies “supleixin” el buit que deixa Ryanair a Girona.

Una esperança que també tenen molts passatgers habituals de l’aerolínia, que lamenten que en cas que se suprimeixin rutes, hauran d’anar a Barcelona per agafar un vol.

"Ryanair està fent negocis a sac"

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, també ha qualificat de “molt mala notícia” la decisió de Ryanair de tancar la seva base a Girona i ha reclamat la implicació de la Generalitat i Aena per evitar-ho. El líder sindical ha recordat que la companyia irlandesa “està fent negocis a sac” en altres aeroports, com el del Prat, gràcies als convenis “favorables” signats amb les administracions i que per això no pot prendre decisions com aquesta.

“Ryanair no pot tenir barra lliure per decidir on va i on es queda”, ha afegit. En aquest sentit, Ros ha recordat que en el seu moment a Ryanair se li van obrir les portes de la T2 del Prat en detriment de Reus i Girona i que “això s’ha d’equilibrar”.

El secretari general de la UGT a Catalunya ha destacat que el sindicat ja fa anys que alertava que Ryanair marxaria de Girona quan tingués problemes i que calien alternatives per no lligar el futur de l’aeròdrom gironí a la seva presència. Per últim, també ha apuntat que més enllà dels 164 llocs de feina que es perdran, la mesura repercutirà molt negativament en el sector turístic de la demarcació de Girona.

Amb tot, des del sindicat USO asseguren que es mantindrà la vaga dels tripulants de cabina de passatgers que estava prevista per als dies 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de setembre per intentar evitar el tancament d’aquestes bases.

Més informació
Ryanair amenaça de tancar la base a l'aeroport de Girona
Els tripulants de cabina de Ryanair convoquen vaga el setembre
Fracassa la mediació: Ryanair manté la vaga
Avui et destaquem
El més llegit