• Empresa
  • El Rebuild 2023 aporta respostes innovadores per arribar al Net Zero en l'edificació

El Rebuild 2023 aporta respostes innovadores per arribar al Net Zero en l'edificació

La descarbonització, un gran repte per a la indústria de l'edificació que ocasiona el 25,1% de les emissions de diòxid de carboni

La sisena edició de Rebuild reuneix 25.597 professionals | Cedida
La sisena edició de Rebuild reuneix 25.597 professionals | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
30 de Març de 2023
Act. 31 de Març de 2023

Un dels eixos del Rebuild 2023, punt de trobada de referència per a tots els professionals de l'edificació, ha estat abordar el repte de la descarbonització a què s'enfronta el sector per complir amb els objectius del Pacte Verd Europeu de cara al 2050. Es tracta d'una qüestió especialment important per a l'Estat, ja que l'edificació ocasiona el 30,1% del consum d'energia final i el 25,1% de les emissions de diòxid de carboni.

 

L'edificació ocasiona el 30,1% del consum d'energia final i el 25,1% de les emissions de diòxid de carboni

En aquest context, el Congrés Nacional d'Arquitectura Avançada i Construcció 4.0, que es desenvolupa en el marc de la fira, ha acollit avui diverses sessions sobre com abordar aquesta evolució, marcada també per l'Agenda 2030. “Un dels principals reptes de la sostenibilitat és el de comptar amb la col·laboració de tots els actors, inclosos els clients i l'administració, que són fonamentals”, ha apuntat Marta Gil de la Hoz, directora general d'Estratègia, Innovació i Sostenibilitat de SACYR.

 

La cita posa el focus al Net Zero en l'edificació

Durant l'esdeveniment, el director de Sostenibilitat a Holcim Espanya, Mariano García, ha fet referència al Net Zero Carbon (zero emissions líquides de carboni), un conjunt de metes que estableixen un compromís de reduir al màxim l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, i neutralitzar les emissions residuals. "El nostre sector és un dels que més pot aportar al repte Net Zero. Som part fonamental d'aquest camí i, per això, és clau la descarbonització dels materials. Hem de ser capaços de construir millor amb menys per arribar a edificis més eficients. Tampoc no podem oblidar l'economia circular, que encara no hi és del tot assumida per la cadena de valor”.

García: "El nostre sector és un dels que més pot aportar al repte Net Zero. Som part fonamental d'aquest camí i, per això, és clau la descarbonització dels materials"

García també ha posat sobre la taula una de les solucions més capdavanteres per assolir la circularitat en descarbonització. Consisteix a capturar el CO2 per desar-lo en magatzems salins o utilitzar-lo per donar-li un segon ús, revalorant així les emissions com a combustibles. “Això requereix molta inversió, però és viable, i des d'Holcim volem ser la primera empresa a Espanya a aconseguir-ho”, ha matisat.

Taba Rasti i Pablo Urganco, Foster and Partners | Cedida
Taba Rasti i Pablo Urganco, Foster and Partners | Cedida

Rehabilitació energètica als edificis residencials

En el marc de Rebuild, també s'ha presentat l'estudi Descarbonització a la Rehabilitació elaborat per la Comissió Europea, el Govern Basc i la Universitat del País Basc, en què s'analitza de la manera més representativa i àmplia possible el potencial de la rehabilitació energètica dels edificis residencials a Espanya. Aquest informe estudia un conjunt de mesures de rehabilitació aplicables a blocs d'habitatges dels anys 1960-2000, aplicant millores amb solucions sostenibles constructives: façana ventilada, finestres, coberta i instal·lacions energètiques.