Referèndum o via unilateral? Els empresaris voten a la Cambra

Els resultats parcials de la multiconsulta rebutgen que l'organisme doni suport a l'acord PSOE-Unides Podem

Joan Canadell és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona | ACN Joan Canadell és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona | ACN

El 97% dels empresaris que han participat en la multiconsulta de la Cambra de Comerç de Barcelona veu positiu per a l'economia i el teixit empresarial que l'acord entre els Governs català i espanyol inclogui un referèndum d'autodeterminació. Tot i això, el 80% dels participants han avalat que la Cambra doni suport també a la via unilateral si no hi ha una altra opció. En concret, la pregunta fa referència a un escenari electoral en el qual els partits independentistes superen el 50% dels vots, i l'Estat no permet un referèndum d'independència en defensa dels interessos de l'empresariat català. 

Més info: Sala-i-Martin: "És per culpa del Rei i els poderosos que es frena el progrés"

Alhora, gairebé tres de cada quatre ha emplaçat la Cambra a no donar suport al pacte PSOE-Unides Podem. Aquestes conclusions s'extreuen dels primers resultats parcials de la multiconsulta que va posar en marxa l'organisme el passat 21 de gener. Tot i que les preguntes romandran encara obertes, la Cambra ha volgut ja fer públics els resultats parcials ja que considera que es desprenen "conclusions prou sòlides" malgrat no concretar el nombre de participants. 

En aquest sentit, el 56% creu que la Cambra no ha de donar suport a l'acord entre el PSOE i Unides Podem perquè no ha de col·laborar amb el Govern espanyol. Un 30% ha respost que sí que hauria de donar-hi suport mentre duri la legislatura i un 14% creu que no ho hauria de fer però perquè no és bo per a la seva empresa. També la majoria, el 88%, ha donat suport a que la Cambra demani la nul·litat del procés contra els presos independentistes, mentre que un 8% considera que la institució no s'ha de pronunciar sobre aquest tema, un 3% aposta per acatar la sentència i un 1% creu que s'hauria de demanar l'amnistia.

Més info: Joan Canadell, el vencedor que vol reescriure la història

Finalment, un 93% veu convenient que la Cambra plantegi a organismes internacionals que la solució al conflicte català passi per una solució basada en el concepte "dos models, dos Estats". Les preguntes, actives des del 21 de gener, s'emmarquen en el sistema de consultes impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona per conèixer l'opinió dels empresaris.

Avui et destaquem
El més llegit