Regina Llopis: "La meva empresa és un projecte de vida per al meu fill"

La matemàtica repassa els reptes en què s'ha vist immersa com a dona, mare, empresària, científica i ara com a inversora en projectes tecnològics liderats per dones

Regina Llopis (Cumaná, 1950) no concedeix entrevistes. De fet, una simple cerca en Google, on sembla que sempre és fàcil trobar-ho tot, ja mostra el seu blindatge. A VIA Empresa, però, estem de sort. Aquest dijous l'empresària ha ofert una conferència a l'escola de negocis IESE de Barcelona de la mà de la professora Nuria Chinchilla, qui l'ha presentat com a 'Regina, la desitjada'. I no és casualitat, ja que al febrer d'aquest any se l'esperava en un acte similar i una tempesta va obligar a cancel·lar el vol que la portava des dels EUA, on la seva empresa, AIA (Aplicaciones en Informática Avanzada), treballa amb firmes com l'enginyeria Battelle.

La companyia que va fundar fa 27 anys amb el seu marit, el físic català Antoni Trias Bonet, és fruit del seu esforç i un llegat per al seu fill gran, principalment. Afectat d'una lesió cerebral des del seu naixement, Álvaro va ser el motor perquè AIA es convertís en el que avui dia és. "L'empresa és un projecte de vida perquè Álvaro pugui abordar la seva vida, perquè no sigui una càrrega per al seu germà petit". Des d'aquesta forta implicació personal és des d'on ha nascut un projecte empresarial sòlid, fincat a Barcelona per decisió pròpia i amb una intensa història personal al darrere. "El meu fill patia una discriminació evident a l'escola i el neuròleg ens havia recomanat un parell d'escoles especialitzades a Barcelona... De manera que vaig venir fer una entrevista per a una empresa industrial de la Zona Franca, em van contractar, i li vaig dir al meu marit, com diem a Veneçuela: 'Recojamos los macundales que nos vamos'", explica Llopis.

En dos mesos, la família Trias-Llopis es va mudar des del país sud-americà fins a Catalunya buscant una millor qualitat de vida. I és aquí on va nàixer la idea de negoci de la companyia especialitzada en tecnologies de la informació i enginyeria de software amb seu a Sant Cugat del Vallès. "Volia muntar una empresa informàtica per formar una indústria amb tecnologia sofisticada, que no hi havia", apunta aquesta llicenciada en Matemàtiques amb alts honors per la Universitat de Maryland, màster en Ciències i Doctora en Matemàtiques Aplicades a la Intel·ligència Artificial per la Universitat de Califòrnia en Berkeley.

Definit com a grup micro-multinacional, AIA treballa tant amb clients nacionals (energètiques com Endesa i Gas Natural, entre les financeres, CaixaBank i Bankia) com internacionals. El seu perfil de treballador és eminentment científic, amb un 41% d'enginyers entre les seves files, i una especial predilecció -reconeguda per la mateixa Llopis- pels doctorats i els especialitzats en Físiques. "Però els meus recruiters saben que a igualtat de condicions, contractem dones", al·lega contundent. El perquè d'aquesta prioritat femenina el trobem en la seva capacitat analítica, raona l'empresària. "Són millors negociadores i tot en la vida és una negociació, però si treballes en sèrie pel que fa al win-win, he vist que és més fàcil fer-ho amb una dona que amb un home. Quan negociava amb els homes era tot complex, però quan entrava una dona, ella es posava en els meus peus i jo en els seus... I el canvi era 'del Sol a la mañana'", argumenta.

De família de dones amb força
Apostar per les dones li ve de família. Llopis és bessona de la també empresària Ana Maria Llopis, actualment presidenta dels supermercats DIA. Però no és la seva única referència, les altres tres germanes Llopis - Jimena, Elvira i Paticia- són professionals d'èxit reconegut. "Les dones de la meva família són molt tècniques, molt il·lustrades. En la família en què vaig créixer, totes escollirem carreres científiques a pesar que cap ni una va acabar sent metge com el meu pare", detalla amb sentiment l'empresària que, segurament per aquestes especials arrels, està convençuda que el seu pròxim projecte ha de seguir aquest camí. "El que vull fer és evitar la falta de dones involucrades en science, technology, arts&engineering, així que promouré esdeveniments per involucrar a dones, perquè pensin que elles també poden entrar en aquestes disciplines".

Llopis ha participat en una trobada amb dones directives. Jordi Estruch

Però l'esperit emprenedor no es quedarà aquí, avisa: "Una part de la línia de treball de la Fundació serà crear un club d'inversores dones, per invertir en emprenedores dones les empreses de les quals estiguin en temes tecnològics. Tots els fons de venture capital estan plens d'homes, les dones brillen per la seva absència en els projectes distanciats. Aquesta és la meva nova reinvenció", apunta.

Un repte: tecnologia i dones
Totes les anteriors, la separació de la seva bessona per traslladar-se a Berkeley on cursaria Matemàtiques, la de ser mare i convertir-se en empresària són els altres tres reptes que Regina ha tirat endavant amb precisió matemàtica i humilitat. "Les dones han de buscar crosses per ajudar-se, el problema és quan volen ser superwoman i ho volen fer tot. Mai devaluem l'ajuda, no perdem res demanant i ens sorprendríem de la quantitat de gent que està al nostre costat i que podria donar-nos ajuda i no ho fem, per què? He vist moltes situacions resoltes".

Tantes com problemes matemàtics als quals s'ha enfrontat i als que aplica la mateixa filosofia d'abstracció per resoldre conflictes. Els algorismes no se li resisteixen a Regina Llopis, tampoc els avenços: "Ja ens va passar amb la Revolució Industrial, que no va passar res. Els avanços que pot haver-hi en aquesta època, sobre la substitució de les tasques actuals per robots, crec que tindrem més capacitat creativa del que pensem ara. Tinc fe en la Humanitat", assegura qui ha estat guardonada amb un dels premis 2015 de la conferència International Women's Entrepreneurial Challenge (IWEC).

 
Nuria Chinchilla i Regina Llopis. Jordi Estruch
Avui et destaquem
El més llegit